De ultieme familiereis naar Zuid-Afrika

Iets te vieren? We horen het steeds vaker: families die graag op een heel bijzondere manier samen een droomreis willen maken. Zo’n multi-generatiereis -omdat bijvoorbeeld opa en oma iets te vieren hebben- is natuurlijk dé manier om de allermooiste herinneringen te maken! De familiereis van Kim stond al gepland in 2020, maar werd toen op het laatste moment afgeblazen door omikron. Van uitstel kwam geen afstel; met twee jaar vertraging was het eind 2022 dan eindelijk zover: Kim maakte de ultieme familiereis naar Zuid-Afrika met drie generaties Nooyens!

Comfortabel reizen

De reis begon al extra comfortabel op Schiphol met een vooraf geboekte Meet & Greet, waarmee we snel en makkelijk door alle controles kwamen. Ideaal bij een familiereis met oudere mensen en/of jonge kinderen, extra handig op drukke dagen aan het begin van de kerstvakantie. Ook heel comfortabel is de rechtstreekse vlucht per KLM die we hadden geboekt; geen gedoe met overstappen en ook nog eens duurzaam want minder tussenstops betekent minder starten en landen. En zo kwamen we aan in Zuid-Afrika met onze groep van 11 personen in de leeftijd van 10 tot 75 jaar, allen met goed humeur en redelijk uitgerust! Heel fijn, en ook weer heel comfortabel, was het busje dat op de luchthaven voor ons klaar stond voor de directe transfer naar Stellenbosch, een klein uurtje rijden.

Spier Wine Estate

De eerste dagen verbleven we op Spier Wine Estate, een werkende wijngaard met prachtige villa’s om in te verblijven. Absoluut een fantastische bestemming voor ouders en kinderen. Er is volop ruimte en speelvertier voor de kinderen en genoeg lekker eten en bijpassende wijnen voor de ouders (het is niet voor niets een wijnboerderij), iedereen blij! De boerderij is heel ruim opgezet en heeft een grote weidse tuin waarin de 5 villa’s staan. Elke villa heeft een eigen patio met zwembad, waardoor het heerlijk overzichtelijk is, dat is vooral erg handig met jonge kinderen! Omdat deze plek zo mooi is en ideaal voor gezinnen, zul je hier wel andere Nederlandse families tegenkomen. Dat kan ook een groot voordeel zijn natuurlijk!

Stellenbosch

Hoewel we ons met gemak dagenlang hadden kunnen vermaken met picknicken, fietsen, zwemmen en wijnproeven, stonden er twee gereserveerde huurauto’s voor ons klaar om de omgeving te verkennen. Er is zoveel te doen en te zien! Stellenbosch ligt prachtig: de wijngaarden in het dal lijken eindeloos en maken een prachtig plaatje met de bergen op de achtergrond. In de gezellige Dorpsstraat van Stellenbosch staan grote bomen en prachtige oude gebouwen met restaurants, galeries en winkels. Ook zijn we naar de kust gereden om de gekleurde huisjes op het strand van Muizenberg en de pinguïns bij Boulders Beach op te zoeken. Als we zin hadden in het stadsleven reden we in minder dan een uurtje naar de wereldstad Kaapstad. Daar zijn we met z’n allen met de kabelbaan naar de Tafelberg gegaan en hebben we gewandeld rond de haven bij V&A Waterfront. Omdat we met verschillende generaties waren, is het fijn om op 1 plek te verblijven en van daaruit van alles te kunnen ondernemen, dan kan iedereen zijn eigen tempo aanhouden.

Naar Madikwe

Vlak voor Oud & Nieuw vlogen we van Kaapstad naar Johannesburg, waar op de luchthaven een busje klaar stond voor onze transfer van 4 uur naar het Madikwe wildreservaat. Dat lijkt misschien wat lang, maar het mooie is dat we tijdens zo’n rit uitgebreid de omgeving konden zien. Heerlijk achterover leunen en naar buiten kijken! Omdat het onze eigen transfer was, konden we onderweg stoppen wanneer we dat wilden, voor bijvoorbeeld een foto of een drankje (of een plasstop).

Madikwe is een groot en relatief onbekend wildreservaat, malariavrij en het ligt prachtig vlakbij de grens met Botswana en dicht bij de Kalahari woestijn. De gehele Big Five is hier te vinden! Er zijn niet heel veel lodges, dus dat maakt het bijzonder want er zijn weinig andere toeristen. Wij hadden gekozen voor Morukuru Farm House, een fantastische luxe lodge en ideaal voor deze ultieme familiereis!

Een verblijf in Morukuru Farm House is inclusief alle maaltijden en lokale dranken (ja, ook huiswijn ;)) en er staan een privé butler, een persoonlijke kok en een eigen ranger ter beschikking. Naast het eten en drinken en de service, zijn ook alle safari’s per auto of te voet inbegrepen, er is zelfs een eigen voertuig om safari’s mee te maken, dus de kinderen kunnen op elke safari mee. Dat is echt een groot voordeel, want er zijn lodges waar kinderen niet mee op safari mogen. Er verblijven geen andere gasten op de Farm, dus alles draait om jullie. Dat maakt de lodge vooral ideaal voor een groot gezin of een familie, want alles gaat op maat en het tempo wordt aangepast aan de gasten. En: als de kinderen spelen en lawaai maken, heeft niemand anders er last van.

Oud & Nieuw

Al zoveel meegemaakt en gezien, en toch onder de indruk zijn; ja hoor, dat kan. Het was fantastisch om samen met mijn familie (mijn ouders, mijn broer met z’n gezin en mijn eigen gezin) deze reis te mogen maken! Morukuru Farm House is gewoon helemaal fantastisch: samen met de ranger bepaalden we per dag het programma en door zijn kennis van de omgeving hebben we de hele big five kunnen zien. Omdat in Madikwe alleen bezoekers zijn die in een van de weinige lodges verblijven, is er zeker geen massatoerisme. Wij hebben een prachtige safari gemaakt op Oudjaarsdag, en na een feestelijk oud & nieuw, hebben we op Nieuwjaarsdag weer een safari gemaakt. Voor ons echt geen betere manier om het nieuwe jaar te beginnen! Op de laatste avond kregen we een fantastisch diner buiten, met z’n allen aan een lange tafel, midden in de natuur bij ondergaande zon, een magisch moment. Wat hebben we enorm genoten van deze dagen!

Naar Johannesburg

En zo kwam langzaam het einde van de reis in zicht. We vlogen met een klein vliegtuigje van Madikwe naar Johannesburg. Het opstijgen vanaf een airstrip, zo’n klein toestel waar je niet in kunt lopen, en zo’n vlucht die relatief laag bij de grond blijft; ja, dat was natuurlijk ook een avontuur op zich. We hadden een prachtig uitzicht en zagen Madike zo ook van een andere kant, namelijk van boven.
In Johannesburg stond een busje voor ons klaar en hebben we nog een tour door de stad gemaakt en een bezoek aan Soweto gebracht, waarna het dan echt tijd was voor de terugvlucht, de rechtstreekse nachtvlucht van de KLM terug naar huis.

Ook plannen voor een bijzondere reis met je eigen familie (of groep) naar Zuid-Afrika? We kunnen zowel Spier Wine Estate als Morukuru Farm House van harte aanbevelen. Als je ons belt vertellen we je graag meer hierover, en over alle andere fantastische accommodaties die we aanbieden in Zuid-Afrika!

Onze blogs over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika autohuur
Autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië
Boekentips Reisbrigade Zuid-Afrika
Boekentips: Zuid-Afrika
Reisverslag: Willeke & Jesse in Zuid-Afrika
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Back To Top