Reisverslag Zuid-Afrika:

Willeke & Jesse in Zuid-Afrika

Op een grijze Nederlandse januari-ochtend belde ik met Willeke, die net terug was uit Afrika. Samen met haar vriend Jesse heeft ze een reis door Zuid-Afrika gemaakt en we kregen tijdens die reis al zoveel enthousiaste updates dat ik nieuwsgierig was geworden naar haar verhalen. Hoe was het in Zuid-Afrika, waren ze daar al eerder geweest, zijn ze niet bang geweest? Hoog tijd om wat vragen te stellen!

Hoe kwam je erop om naar Zuid-Afrika te gaan?

Mijn Afrikaanse avontuur begon al in het najaar met mijn vrijwilligerswerk in Tanzania. Omdat ik een keer echt wat langer wilde gaan reizen, heb ik mijn baan als verpleegkundige in Nederland opgezegd en ben in het ziekenhuis van Arusha aan de slag gegaan. Goed om te zien hoe het eraan toe gaat in zo’n ziekenhuis, totaal anders dan in Nederland. Ik heb op verschillende afdelingen meegewerkt en van alles gezien en meegemaakt, overal was genoeg te doen.

Na mijn periode in het ziekenhuis heb ik met collega’s een trip naar de Kilimanjaro gemaakt: fantastisch. Daarna kwam Jesse over uit Nederland en hebben we samen een safari door de Serengeti gemaakt. Wat was dat mooi! Die dieren, die natuur, we waren diep onder de indruk. Na deze safari hebben we tijdens de kerstdagen een week vakantie gevierd op Zanzibar en op 30 december zijn we uiteindelijk naar Kaapstad gevlogen; daar begon ons avontuur met Reisbrigade in Zuid-Afrika!

Willeke en Jesse op de Tafelberg

Hoe zijn jullie eigenlijk bij Reisbrigade terecht gekomen?

Het vrijwilligerswerk was al geregeld in Nederland, maar we wilden daarna ook nog een rondreis maken. Ik nam contact op met Djoser en Sawadee en daar verwezen ze mij door naar Kim, ze vonden  dat mijn reisplannen echt iets voor Reisbrigade waren. Kim heeft mij vanaf het begin goed geholpen. Ze luisterde naar mijn wensen en ik mocht alles vragen wat ik wilde. Niets was teveel, we kregen echt maatwerk en ik was daar erg blij mee.

Hebben jullie nog getwijfeld om naar Zuid-Afrika te gaan?

Tsja, we hebben natuurlijk wel getwijfeld, maar ja. We wilden gewoon dat het door zou gaan, dus we hebben een extra reisverzekering afgesloten omdat we naar een oranje gebied gingen. En moeten we dan thuis in angst leven? Of gewoon gaan en genieten van het leven? Toen we thuis waren, hoorden we vooral positieve verhalen uit Afrika. En toen omikron in het nieuws kwam, zat ik al in Afrika en zag ik daar met eigen ogen hoe veilig het was. Wat het verschil was? Iedereen leeft buiten, het is er warm, alles gebeurt in de buitenlucht. En vooral In Zuid-Afrika hebben ze hun zaakjes goed op orde, daar waren we van onder de indruk. Men is niet opstandig maar houdt zich aan de maatregelen. Die zijn simpel en duidelijk: afstand houden, mondkapjes op veel plekken binnen, regelmatig temperatuur meten en handen wassen. Dat was het dan ook, verder hebben we nergens last van gehad en hebben we heerlijk gereisd! Het is daar veiliger dan hier. Er is harmonie, men doet gewoon wat wordt opgedragen, voor zover wij het hebben gezien. En we hebben ons zo welkom gevoeld; iedereen was blij dat we er waren.

“Ik nam contact op met Djoser en Sawadee en daar verwezen ze mij door naar Kim, ze vonden  dat mijn reisplannen echt iets voor Reisbrigade waren. Kim heeft mij vanaf het begin goed geholpen.”

Zuid-Afrika-autohuur

Wat waren de hoogtepunten voor jullie?

Zoveel! Het begon al in Kaapstad, een heerlijke stad. Op Oudejaarsavond ging de avondklok eraf en was het overal groot feest. Vanaf toen ging er steeds meer open en begon alles weer te lopen. We hebben urenlang gewandeld op de Tafelberg, we hebben het Klifpad bij Hermanus gelopen, langs de zee; de oneindige natuur van Zuid-Afrika is zo prachtig.

Natuurlijk was de Serengeti ook mooi, erg mooi zelfs, maar in Zuid-Afrika voelden we ons veel vrijer. Je rijdt in je eigen auto, het is minder strak georganiseerd, gemoedelijker en vrijer. Ik zou ook zo graag nog een keer teruggaan naar Zuid-Afrika, er is nog zoveel meer te zien. En de mensen zijn zo aardig. We houden ervan om nieuwe mensen te leren kennen, dus we hebben veel locals ontmoet. Als we een trip of tourtje boekten, waren we vaak de enigen en hadden we een privétour. We hebben hikes gemaakt, we gingen suppen en kayakken, bij Storms River hebben we aan de zipline gehangen, en we gingen paragliden boven Kaapstad. Bij alles kon ik Kim om advies vragen, ze was er altijd bij met tips en advies.

Ook een hoogtepunt was het Addo Elephant Park, met je eigen auto op safari, zo heerlijk vrijblijvend vonden we dat. De hele route langs de kust hebben we onze ogen uitgekeken, steeds weer die verrekijker erbij en weer nieuwe uitzichten. Het was echt leven in vrijheid, stoppen wanneer je zelf wilt, wat eten bij een foodstall langs de weg, foto’s maken zonder haast, leuke gesprekken met locals, heerlijk!

De laatste dagen zaten we in Stellenbosch, waar we natuurlijk de wijntour hebben gemaakt. Het is een prachtige plek in de wijnvalleien, overal die bergen om ons heen, als een schilderij zo mooi. Een heerlijke prima afsluiting van de reis. De laatste dag reden we vanuit Stellenbosch naar de luchthaven, de autosleutel konden we makkelijk inleveren, nog een laatste sneltest en toen de avondvlucht terug naar huis.

“Natuurlijk was de Serengeti ook mooi, erg mooi zelfs, maar in Zuid-Afrika voelden we ons veel vrijer. Je rijdt in je eigen auto, het is minder strak georganiseerd, gemoedelijker en vrijer.”

Dus, beviel Zuid-Afrika en beviel het reizen met Reisbrigade?

Jazeker we zijn heel erg tevreden over Kim. Ze heeft ons altijd geholpen en ook heel goed advies gegeven, bijvoorbeeld over de route. Ze luisterde echt naar wat wij wilden en wat bij ons zou passen. En ook Zuid-Afrika is zo goed bevallen, we hadden nog wel langer willen blijven en willen er zeker weer heen terug.

Ook met Reisbrigade naar Zuid-Afrika?

Iedere reiziger is anders en heeft andere wensen voor een Zuid-Afrika rondreis. Jouw ideale Zuid-Afrika rondreis niet gevonden op onze website? Geen probleem!

Wij gaan graag met jou in gesprek. Samen bespreken we de reiswensen en kijken we of en hoe we hierbij kunnen helpen.

Vraag een reisvoorstel aan

Onze blogs over Zuid-Afrika

Malariavrij reizen in Zuid-Afrika
Op reis met jonge kinderen in Zuid-Afrika
Reiziger bij haar 4x4 jeep in de Sossusvlei tijdens een rondreis door Namibië
De beste voorbereiding op je 4×4 selfdrive
Load shedding in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika autohuur
Autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië
Boekentips Reisbrigade Zuid-Afrika
Boekentips: Zuid-Afrika
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Back To Top