Rondreis Op Maat
Icoon Familiereis
Selfdrive, Safari, Avontuur

Hoogtepunten van deze reis

Ongerepte Oost-Kaap – olifanten in Addo Elephant nationaal park – wijngaarden in Stellenbosch

25-daagse rondreis
Vanaf € 2.299,- per persoon

Dwars door de regenboognatie

Tijdens deze reis doorkruis je het land van Johannesburg naar Kaapstad per huurauto. Je bezoekt het Krugerpark, reist over de Panoramaroute, gaat varen tussen krokodillen en nijlpaarden in St. Lucia, spot olifanten in Addo, bezoekt wijnboerderijen in Stellenbosch en eindigt in de gezellige stad Kaapstad. Een fantastische, afwisselende reis!

Reisroute

Dag 1: aankomst Johannesburg
Dag 2: naar Graskop
Dag 3: verkennen Panoramaroute; naar Balule wildreservaat
Dag 4: op zoek naar wild
Dag 5: naar Hazyview
Dag 6: vrije dag Hazyview
Dag 7: naar Piet Retrief
Dag 8: naar St Lucia
Dag 9: boottocht St Lucia
Dag 10: naar Umhlanga Rocks
Dag 11: naar Port St Johns
Dag 12: vrije dag Port St Johns
Dag 13: naar Chintsa
Dag 14: vrije dag Chintsa
Dag 15: naar Addo
Dag 16: vrije dag Addo
Dag 17: naar Plettenberg Bay
Dag 18: vrije dag Plettenberg Bay
Dag 19: naar Oudtshoorn
Dag 20: naar Swellendam
Dag 21: naar Stellenbosch
Dag 22: vrije dag Stellenbosch
Dag 23: naar Kaapstad
Dag 24: vrije dag Kaapstad
Dag 25: naar de luchthaven

Dag tot dag

Dag 1: aankomst Johannesburg

Na aankomst op de luchthaven worden jullie met een shuttle transfer naar de lodge gebracht. Even bijkomen van de vlucht en voorbereiden op een onvergetelijke reis!

Dag 2: naar Graskop (380 km)

In de ochtend gaan jullie met de shuttle weer terug naar de luchthaven om de auto op te halen. Op de luchthaven wacht onze vertegenwoordiger op jullie om de reis door te nemen. Hij wijst de weg naar de verhuurmaatschappij, we hebben een auto in de klasse B gereserveerd. Dit is een handgeschakelde Toyota Corolla of gelijkwaardige auto. De chauffeur dient in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. We hebben alvast een tweede chauffeur toegevoegd. Na het overhandigen van de auto vertrekken jullie voor een rit van ongeveer 4,5 uur. Het is even wennen want je moet hier links rijden.

Jullie verlaten het drukke Johannesburg en het landschap wordt al snel steeds mooier en heuvelachtiger. Onderweg rijden jullie door wat wel het ‘highveld’ wordt genoemd: een plateau van minimaal 1500 meter hoog waar veel commerciële landbouw wordt beoefend. Langzaam merk je dat het landschap verandert en rijd je het subtropische ‘laagveld’ in. De bestemming vandaag is het plaatsje Graskop, perfect gepositioneerd vlakbij Kruger en de Panoramaroute.

Dag 3: verkennen Panoramaroute; naar Balule wildreservaat (155 km)

De Panoramaroute begint in Graskop en leidt je door de ruige bergketens van de noordelijke Drakensbergen. De eroderende werking van rivieren heeft gezorgd voor prachtige ravijnen en adembenemende uitzichten. Jullie volgen de R534 en zien The Pinnacle (een 300 m hoge, massieve granieten zuil) en God’s Window (een prachtig uitkijkpunt). Terug op de R532 rijden jullie tot aan Bourke’s Luck Potholes. Hier komen de Treur en Blyde rivier samen en zijn potholes ontstaan. Er zijn bruggetjes gebouwd en wandelpaden uitgezet om ze beter te bewonderen, neem zeker even de tijd voor een wandeling. Vanaf hier begint Blyde River Canyon, een 16 km lange canyon. Als kers op de taart komen jullie bij het laatste uitzichtpunt van de dag: The Three Rondavels. Daarna snel door want als jullie voor 15 uur aankomen, kunnen jullie wellicht nog een game drive maken.

Dag 4: op zoek naar wild

Vandaag staan er 2 activiteiten op het programma. Als jullie vroeg opstaan, kunnen jullie mee met een ochtendwandeling of game drive. De vroege ochtenden zijn een hele goede tijd om dieren te spotten. Daarna is het tijd voor een heerlijke lunch en een luilekkere siësta aan zwembad. Helemaal uitgerust? Dan is het tijd om opnieuw op zoek te gaan naar dieren. De dag afsluiten doe je met een sundowner. een gin-tonic of een ander lekker drankje bij de ondergaande zon!

Dag 5: naar Hazyview (149 km)

In de ochtend is er weer mogelijkheid om deel te nemen aan een game drive. Hierna kunnen jullie -als je dat wilt- zelf door het Kruger (entree niet inbegrepen) naar Hazyview rijden. Jullie hebben de voorbije dagen gezien waar je op moet letten bij het spotten van dieren; tijd om die kennis in praktijk te brengen. Een andere mogelijkheid is om -mochten jullie nog niet alles van de Panoramaroute hebben gezien- vandaag nog die kans te pakken.

Dag 6: vrije dag Hazyview

Jullie kunnen vandaag zelf bepalen hoe jullie de dag indelen. Hazyview is centraal gelegen, er valt hier heel veel te beleven. Nog niet genoeg wilde dieren gespot? Dan kunnen we hier een volledige dag safari in Kruger regelen. Dan worden jullie in de ochtend opgehaald en gaan jullie met een gids de hele dag op zoek naar wild in het grootste nationale park van Zuid-Afrika. 

Dag 7: naar Piet Retrief (359 km)

Het is te ver om in één dag naar St Lucia te rijden en dus hebben we gekozen voor een overnachting bij het plaatsje Piet Retief. Alleen al voor de naam zou je er willen stoppen, toch? Deze plaats is vernoemd naar een van de leiders van de Voortrekkers die van Kaapstad naar het noordoosten van Zuid-Afrika trokken op zoek naar meer vrijheid. In februari 1838 werd Piet Retief tijdens deze tocht vermoord door Dengaan, koning van de Zulu’s, na onderhandelingen over het grondgebied. Er zijn in de buurt een aantal oorlogsmonumenten die herinneren aan deze periode.

Dag 8: naar St Lucia (254 km)

Vandaag rijden jullie verder naar St Lucia, een toeristisch dorpje in het zuiden van het Greater Wetland Park aan de Indische Oceaan. Nijlpaarden en krokodillen leven hier in een grote lagune die in verbinding staat met de oceaan en zo het hele iSimangaliso Wetland Parks voedt. Het dorp is alleen bereikbaar over een brug.

Dag 9: boottocht St Lucia

Jullie maken een boottocht over de Wetland rivier in het iSimangaliso Wetland Park. De rivier zit vol krokodillen en nijlpaarden, maar jullie zien ook flamingo’s, pelikanen en veel andere vogels. De boottocht duurt ongeveer twee uur.

Dit kunnen jullie eventueel nog combineren met een halve dag game drive in het Umfolozi-Hluhluwe nationaal park, het oudste wildpark van Zuid-Afrika. Het park is opgericht in 1895 en het ligt niet zo ver weg. Recentelijk waren dit nog twee afzonderlijke parken. Hluhluwe ligt noordoostelijk en Umfolozi ligt zuidwestelijk en worden van elkaar gescheiden door een publieke weg, maar zijn dus nu toch samengevoegd tot 1 park. Dit is echt een heel leuk park om zelf te rijden en op zoek te gaan naar wild. Maar misschien willen jullie wel gaan kajakken tussen de krokodillen of een fietstocht in en rond het dorp maken. Ook kun je een wandeling over het strand maken of gaan paardrijden, volop keuze dus!

Dag 10: naar Umhlanga rocks (226 km)

Jullie gaan verder naar het zuiden en komen al snel bij de kust. Onderweg bij Tugela Mouth stroomt de Tugela rivier uit de Drakensberg in de Indische Oceaan. Deze rivier speelde een belangrijke rol in de conflicten tussen de Europeanen en Zoeloes. Iets verder in Stanger ligt de bekende Zoeloekoning Shaka begraven in de Shaka Memorial Garden. In de omgeving van Ballito zijn een aantal mooie stranden: Shaka’s Rock, Sheffield Beach en Salt Rock. De noordkust van Durban is minder toeristisch dan de zuidkust.

Dag 11: naar Port St Johns (388 km)

Jullie reizen verder, door de prachtige Oost-Kaap. Dit is de provincie waar Nelson Mandela is geboren en begraven, en waar je veel ongerepte plekken en woeste kustlijnen kunt vinden. Een prachtige omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. De Oost-Kaapse Wild Coast is een natuurwonder met mangrovebossen, lagunes, kliffen, subtropische valleien en groene glooiende heuvels.

Dag 12: vrije dag Port St Johns

Vandaag een vrije dag om zelf te bepalen waar en hoe je van de ongerepte natuur gaat genieten. Een mogelijke uitstap is naar de Bluff waterval. Deze waterval valt rechtstreeks in de Indische Oceaan. Iets meer landinwaarts heb je nog meer watervallen.

Dag 13: naar Chintsa (297 km)

Willen jullie onderweg de benen strekken, dan is het misschien interessant om een stop te maken in Qunu. Hier werd Nelson Mandela in december 2013 begraven. Het is ook de plek waar hij een deel van zijn kindertijd heeft doorgebracht. Het graf zelf is niet toegankelijk, wel is er hier een dependance van het Nelson Mandela Museum waar je oude familiefoto’s kan zien van Mandela. In Mthatha staat het hoofdgebouw van het museum. Hier leer je meer over de levensgeschiedenis van Mandela en kunnen jullie een collectie bekijken van cadeaus die hij ooit gekregen heeft.

Dag 14: vrije dag Chintsa

Chintsa heeft maar liefst 15 kilometer aan ongerepte stranden. Het is een prachtige kustplaats en een fijne plek voor een vrije dag. Chintsa betekent ‘de rivier van de afbrokkelende oevers’ in het Xhosa en het ligt op beide oevers aan de monding van de Chintsa rivier. Ook Zuid-Afrikanen gaan hier graag op vakantie. Je kan paardrijden op het strand, wie weet spot je wel een groep dolfijnen of een walvis. Ook kun je gaan kanovaren. De omgeving hier kenmerkt zich door inheemse bossen, hoge duinen en veel verschillende vogels. Dit is de ideale plek om een lange strandwandeling te maken of gewoon even helemaal niks te doen.

Dag 15: naar Addo (317 km)

Vandaag gaat de reis verder naar Addo, je kunt via de snellere N2 rijden of je kiest voor de Sunshine Coast route helemaal langs de kust. Je komt dan langs mooie dorpjes zoals Port Alfred en Kenton-on-Sea. Ideale plekjes om onderweg een heerlijk vers visje te eten. Addo is vooral bekend omwille van het Addo Elephant nationaal park. Er zijn hier zoveel olifanten dat jullie bijna gegarandeerd deze mooie dieren zullen zien.

Dag 16: vrije dag Addo

Het Addo park beschikt over goede zandwegen en dus kunnen jullie er zelf met je eigen auto rijden om zo de olifanten te spotten. Olifanten zie je er vrijwel zeker, maar wie weet zien jullie ook nog neushoorns, zebra’s, bosbokken of leeuwen. Als jullie de auto misschien beu zijn na al die lange ritten, is dat geen probleem; je kunt ook vanuit de lodge een excursie naar Addo regelen.

Dag 17: naar Plettenberg Bay (287 km)

En door naar Plettenberg Bay; oorspronkelijk een minuscuul vissersdorp, maar nu uitgegroeid tot een populaire badplaats. En met reden, men komt hier voor prachtige stranden, de lagune van de Keurboomsrivier, historische gebouwen, natuurgebieden en voor de heerlijke visrestaurants.

Dag 18: vrije dag Plettenberg Bay

Een hele dag vrij, en toch zal het gaat lastig kiezen worden wat jullie gaan doen vandaag. Er valt hier van alles te beleven, bijvoorbeeld Birds of Eden en Monkey World. Het ene park richt zich op vogels en het andere -hoe raad je het- op verschillende soorten apen. Er is ook het Tenikwa Wildlife Rehabilitation and Awareness Centre, dit centrum richt zich op bewustwording. Erg interessant! Als het goed weer is, kunnen jullie naar het strand. Met wat geluk spotten jullie hier dolfijnen en zeehonden. Of ga naar Knysna voor een dagtrip!

Dag 19: naar Oudtshoorn (164 km)

Vandaag rijden jullie verder naar Oudtshoorn, dit is een rit van ongeveer 2 uur. Jullie volgen de Tuinroute en onderweg kan er altijd even gestopt worden hier en daar. Via George rijden jullie de bergen in om aan de andere kant uit te komen in de Kleine Karoo, een halfwoestijn.

Oudtshoorn is het centrum van de struisvogelteelt en dankt daaraan de bijnaam struisvogelhoofdstad van de wereld. Rond de vorige eeuwwisseling leverden de struisvogelboerderijen staartveren aan alle bekende modehuizen in de wereld, en dat was lang de voornaamste bron van inkomsten voor het gebied. De handel was erg lucratief en de baronnen lieten enorme villa’s bouwen. Tegenwoordig worden er nog steeds struisvogels gefokt, nu voor hun huid en het smakelijke vlees. ‘s Avonds na het eten naar de prachtige sterrenhemel kijken is hier in de Kleine Karoo een perfecte afsluiter van weer een heerlijke dag!

Dag 20: naar Swellendam (223 km)

Vandaag rijden jullie naar Swellendam, deze plaats viel tot 1795 onder het bestuur van de VOC. Daarna was het korte tijd een onafhankelijke republiek, waarna de Britten het zeggenschap over de stad overnamen. Het is een leuk, authentiek dorpje met een gereformeerde kerk en het interessante Drostdy Museum in een voormalig VOC gebouw uit 1747. Je vindt hier ook een aantal leuke en lekkere restaurantjes en koffietentjes. Willen jullie graag wandelen, dan kan dat in het Bontebok nationaal park of in het Marloth reservaat. Je kunt ook een boottocht op de Breede Rivier maken. Luieren aan het zwembad kan natuurlijk ook!

Dag 21: naar Stellenbosch (188 km)

Jullie rijden vandaag naar de volgende stop; Stellenbosch. Het wijngebied is niet alleen fantastisch als je van wijnproeven en lekker eten houdt, maar ook om de mooie valleien en de witte gebouwen in Kaaps-Hollandse stijl. Het gebied in de driehoek Paarl, Stellenbosch en Franschhoek is het hart van het wijngebied. Stellenbosch werd in 1685 opgericht door de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel, het plaatsje dankt zijn bekendheid aan de vermaarde wijnen, de fruitteelt en de universiteit. Het is erg mooi en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Zicht op de tafelberg en Kaapstad gezien vanaf Lions Head, Zuid Afrika

Dag 22: vrije dag Stellenbosch

In het hart van het centrum bevindt zich de Braak, een plein van gras, waar de Sint Mary’s Church is, het VOC Kruithuis en de Rhenisch Church waar slaven, kleurlingen en zwarten naar de missieschool gingen. Bezoek ook zeker Oom Samie se Winkel, een Victoriaanse dorpswinkel met veel rommel. 

Een aanrader is om hier met een fietstocht mee te gaan. Samen met andere reizigers en een gids gaan jullie dan per fiets door de Eikestad en bezoeken jullie twee wijnboerderijen waar er uiteraard ook geproefd kan worden. De kinderen kunnen op een aanhangfiets mee.

Dag 23: naar Kaapstad (56 km)

Jullie vertrekken naar de laatste bestemming van jullie reis: de wereldstad Kaapstad. Volgens Kim is Kaapstad de leukste stad van heel Zuid-Afrika. Jullie kunnen met de huurauto gemakkelijk overal naartoe. De rest van de dag -en de komende dagen- kunnen jullie zelf invullen.

Dag 24: vrije dag Kaapstad

Er is hier zoveel te doen. Robbeneiland is zeker een aanrader; koop wel alvast je kaartjes vooraf online. Per kabelbaan ben je snel op de top van de Tafelberg. Je kan dit ook bij zonsondergang doen, dan zie je een prachtige zonsondergang boven Kaapstad. Of doe zoals de locals en ga picknicken in de botanische tuinen van Kirstenbosch. Of rijd naar Bloubergstrand voor een mooie foto van de Tafelberg met Kaapstad op de voorgrond. Kortom, jullie gaan je hier niet vervelen. Het is ook een aanrader om een dag met de rode hop on hop off bus op pad te gaan. Je krijgt zo een goede indruk van de stad, zonder dat je zelf hoeft te rijden.

Dag 25: naar de luchthaven (24 km)

Tijd om afscheid te nemen! Handig is dat jullie zelf met de auto naar de luchthaven van Kaapstad kunnen rijden en hem daar gewoon inleveren. Hopelijk kunnen jullie terugkijken op een geweldige reis met mooie herinneringen die jullie voor altijd koesteren.

Accommodaties tijdens deze rondreis

We kiezen met zorg onze accommodaties uit voor je rondreis Zuid-Afrika. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van kleinschalige, duurzame accommodaties, kleinschalige B&B’s en sfeervolle lodges om zo de ware identiteit van Zuid-Afrika te laten zien, maar zonder in te boeten aan comfort.

Rondreis
25 dagen
vanaf
€ 2.299,-

Prijs per persoon gebaseerd op 4 personen

Dit wil ik!

Wat kost dat nou?

Inbegrepen

 • 24 overnachtingen
 • transfer van luchthaven in Johannesburg
 • huurauto in klasse C voor 24 dagen (inclusief ‘super cover’ verzekering, one way fee, extra chauffeur en delivery fee)
 • maaltijden: 22x ontbijt
 • €5,- p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en annuleringsverzekering
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • niet genoemde entreegelden

Ook met Reisbrigade naar Zuid-Afrika?

Iedere reiziger is anders en heeft andere wensen voor een Zuid-Afrika rondreis. Jouw ideale Zuid-Afrika rondreis niet gevonden op onze website? Geen probleem!

Wij gaan graag met jou in gesprek. Samen bespreken we de reiswensen en kijken we of en hoe we hierbij kunnen helpen.

Vraag een reisvoorstel aan
Back To Top