Rondreis Op Maat
Avontuur

Hoogtepunten van deze reis

orang-oetans in Bukit Lawang – wandelen op de Sibayak en in de Harau Vallei – afsluiten op het strand

18-daagse rondreis
Vanaf € 1.499,- per persoon

Dwars door Sumatra

Deze afwisselende reis brengt jullie dwars door Sumatra. Van de orang-oetans in het oosten, via de Sibayak vulkaan en het mooie Tobameer naar het centrale deel, waar jullie olifanten mogen leiden en op jeepsafari gaan. Door naar het westen van de Minangkabau, waar jullie prachtig kunnen wandelen en fietsen. Een afsluiting op een afgelegen strand maakt jullie reis compleet. 

Reisroute

Dag 1: aankomst op Sumatra
Dag 2: stadstour in Medan en naar Bukit Lawang
Dag 3: op zoek naar orang-oetans
Dag 4: naar het koele Berastagi
Dag 5: beklimming van de Sibayak en door naar Tobameer
Dag 6: vrije dag Tobameer
Dag 7: vrije dag Tobameer
Dag 8: verder naar het westen van Sumatra
Dag 9: olifanten en jeepsafari
Dag 10: van Padang Sidempuan naar Bukittinggi
Dag 11: wandelen door het Karbouwengat
Dag 12: fietsen door Minangkabau-land en naar de Harau Vallei
Dag 13: wandeling langs sawa’s en koken bij een lokale familie
Dag 14: naar het strand bij Padang
Dag 15: vrije dag op het strand
Dag 16: vrije dag op het strand
Dag 17: vrije dag op het strand
Dag 18: afscheid van Sumatra

Kaart met daarop de reisroute van een rondreis door Sumatra, Indonesië

Dag tot dag

Dag 1: aankomst op Sumatra

Jullie komen aan op het vliegveld van Medan, op oost-Sumatra. Een chauffeur staat op jullie te wachten met een bord met jullie naam erop. Hij brengt jullie naar een rustig hotel net buiten de stad, waar het lekker bijkomen is van de vlucht.

Dag 2: stadstour in Medan en naar Bukit Lawang

Na het ontbijt gaan jullie op pad. De chauffeur neemt jullie eerst mee naar de stad. Hier hebben jullie de tijd om het paleis van de vroegere sultan, de grote moskee en een Chinese tempel te bekijken. Zo krijg je een eerste indruk van de veelzijdigheid van Sumatra. Daarna rijden jullie verder naar Bukit Lawang, aan de rand van Gunung Leuser Nationaal Park. In het grote (800.00 ha) Gunung Leuser park leven nog steeds wilde dieren, waarvan een aantal met uitsterven bedreigd wordt. Je vindt er orang-oetans, tijgers, neushoorns en olifanten in het wild. De orang-oetans laten zich in dit deel vaak zien; de andere dieren leven in dieper gelegen delen van het park.

Het laatste stuk van de route gaat langs palmolie- en rubberplantages. Bij aankomst in Bukit Lawang zien jullie de begroeiing veranderen naar regenwoud.  Jullie overnachten in een eenvoudig, maar erg sfeervol hotel aan de rand van de jungle. De apen lopen er vlak bij en moeten soms weg gejaagd worden uit het restaurant.

Foto: Ronald van Pelt

Dag 3: op zoek naar orang-oetans

Vroeg op vandaag om de jungle in te gaan. Na het ontbijt gaan jullie met een gids op pad. Het is een route van ongeveer drie uur en de kans op het zien van orang-oetans is gelukkig heel groot. Ze zijn semi-wild, omdat hier voorheen een rehabilitatiecentrum was, waar orang-oetans die in gevangenschap hebben geleefd, voorbereid werden op een leven terug in de jungle. Ook is er kans op het zien van Thomas Leaf apen, gibbons, vliegende eekhoorns en monitor lizards. Goed opletten dus, tijdens de wandeling, maar de ogen en oren van jullie gids zijn zeker onmisbaar.

De trek eindigt bij de rivier, waar jullie met een ‘jungle-taxi’ oftewel een tube terugdrijven naar het hotel. Deze plezierige waterexpeditie over de Bohorok-rivier duurt een klein half uur.

Dag 4: naar het koele Berastagi

Vandaag een reisdag naar Berastagi. Deze kleine stad aan de voet van twee vulkanen ligt wat hoger, waardoor er een koel klimaat heerst. Door de vulkaanuitbarstingen is de grond in dit gebied zeer vruchtbaar en groeien er heerlijke vruchten. Als je dichter bij Berastagi komt, doemen de Sibayak en de Sinabung op. Jullie zien op de flanken de droge lavastromen. De Sinabung is sinds 2013 nog regelmatig actief. 

In Berastagi kun je een bezoek brengen aan de nogal kitsche boeddhistische tempel in het Lumbini park en de fruitmarkt van de stad. Koop hier wat fruit voor onderweg, vooral een aantal marquisa’s. Deze passievruchten uit Berastagi zijn de beste die wij ooit hebben gegeten!

Dag 5: beklimming van de Sibayak en door naar het Tobameer

Deze ochtend vroeg op voor de beklimming van de 2172 meter hoge vulkaan Sibayak. De auto brengt jullie naar het startpunt. Het eerste deel gaat nog over asfalt, daarna via een pad langs en soms over de rotsen. Het is nog donker, dus een zaklamp is wel handig. Als je bij de vlakke top komt, ruik je de zwaveldampen al. Jullie lopen eerst verder naar boven om de zon op te zien komen. Bij helder weer zie je ook de Sinabung. Daarna daal je naar de kleine poeltjes, die borrelen, pruttelen en roken; een prachtig gezicht. Loop wat rond en geniet van de uitzichten. 

Wandel terug naar de auto en vervolg de rit naar het Tobameer. Onderweg stoppen jullie voor een kort bezoek aan Dokan, een Karo-Batak dorp met traditionele huizen, die gebouwd zijn zonder een enkele spijker. Ook kun je de Sipiso Piso waterval bekijken. Het laatste stuk gaat per boot. Na 45 minuten varen komen jullie bij het fijne hotel voor de komende drie nachten. 

Dag 6 en 7: vrije dagen Tobameer

Twee dagen om naar eigen inzicht in te delen. Jullie kunnen relaxen bij het hotel en zwemmen in het meer, maar er zijn ook genoeg activiteiten te ondernemen. Er zijn verschillende Batak dorpjes, zoals Ambarita en Simanindo, die een bezoek waard zijn. De bouwstijl van de huizen met puntige daken in de vorm van  buffelhoorns is heel bijzonder. Ook is het mogelijk om te fietsen, een boottrip te maken of te eten bij een lokale familie. Willen jullie van tevoren een excursie boeken, dan kan dat natuurlijk.

Dag 8: verder naar het westen van Sumatra

Jullie gaan weer aan boord en varen terug naar Parapat. Vandaar stappen jullie weer in de auto en brengt de chauffeur jullie verder naar het westen. Eerst volgt de weg de zuidkant van het Tobameer, daarna wordt het bergachtiger. Onderweg zijn er weer verschillende stop-mogelijkheden: bij een ananasplantage, de leuke markt van Balige en de zwavelbronnen van Sipoholon. Met zulke stops wordt een reisdag gewoon een mooie excursiedag!
Jullie overnachten in een eenvoudig hotel in Padang Sidempuan.

Dag 9: olifanten en jeepsafari

Vandaag worden jullie opgehaald voor een safari-dag. In een uur arriveren jullie bij Barumun Nagari Wildlife Sanctuary. Dit is een privé-park, waar zo’n 15 olifanten worden opgevangen. Deze olifanten zijn gered uit gevangenschap, waar ze onder slechte omstandigheden leefden. In dit park wordt geen olifant gereden of gewassen. Je wandelt mee met de olifanten naar de grasgronden, of naar het bos. Een relaxte wandeling zij aan zij met deze grote, mooie zoogdieren is een bijzondere ervaring. De verzorgers vertellen graag alle weetjes over het olifantenleven. 

Na een heerlijke lunch volgt een jeeptour door de omgeving. Een hobbelige rit, waarbij jullie op zoek gaan naar verschillende vogels zoals de neushoornvogel. Ook kun je  vleesetende bekerplantjes en apen zien en misschien spot je wel een wilde beer… De jeepsafari eindigt bij het Kasih Take meer, waar je mooie uitzichten hebt. Daarna worden jullie teruggebracht naar Padang Sidempuan.

Dag 10: van Padang Sidempuan naar Bukittinggi

Deze dag is de langste reisdag van jullie Sumatra-trip. Maar ook hier is er weer genoeg te zien. De rit gaat langs landschappen van bergen, valleien en sawa’s (rijstvelden), afgewisseld met kleine dorpjes. Jullie kunnen stoppen bij een kleine kruidenplantage, waar je kunt zien hoe de verschillende planten groeien die zoveel smaak geven aan de heerlijke Indonesische gerechten. Jullie rijden door Purba Baru, het dorpje met een groot islamitisch internaat. Je ziet rijen kleine slaapzaalhuisjes, die langs de weg staan. In de namiddag passeren jullie de evenaar. Stap even uit om te voet over de evenaar te gaan, want er wordt gezegd dat dit geluk brengt! Dan kom je aan in Bukittinggi, het land van de Minangkabauers. Jullie slapen in een mooie lodge in de natuur aan de rand van de stad. 

Dag 11: wandelen door het Karbouwengat

Er staat vandaag een wandeling gepland door de Ngarai Sianok Canyon of ook het Karbouwengat genoemd. Dit is een meanderende vallei met 150 meter steile wanden rond de Singgalang vulkaan. De wandeling gaat langs rijstvelden en riviertjes en wees voorbereid op natte voeten; soms zullen jullie de rivier moeten oversteken. Een eenvoudige picknicklunch gaat mee; er zijn meer dan genoeg mooie plekjes om deze lekker op te eten.  De wandeling eindigt in Koto Gadang, een zilverdorpje, waar jullie de lokale zilversmeden aan het werk kunnen zien. Daarna worden jullie weer terug gebracht naar het hotel. Jullie kunnen Bukittinggi nog gaan verkennen, maar een boek lezen bij het hotel is natuurlijk ook een optie.

Dag 12: fietsen door Minangkabau-land en naar de Harau Vallei

Een korte rit brengt jullie naar het startpunt van de fietstocht. De route is vlak, langs de rijstvelden, door dorpjes en met op de achtergrond de Marapi en Singgalang vulkanen. Jullie fietsen zo’n twintig kilometer van het dorp Kamang naar Gadut. Onderweg zie je de rumah Gadut; de traditionele Minangkabau-huizen, met een dak dat gevormd is als een buffelhoorn. Jullie gids kan van alles vertellen over de Minangkabau en zeker over de rol van de vrouwen, want de Minangkabau hebben een matriarchale samenleving.  Misschien zien jullie ook nog enkele huisfabriekjes, zoals een  weverij van de songket (traditionele doek), de baksteenproduktie of een kroepoekfabriek. Ook nu gaat er een lunchpakket mee.

Na de lunch gaat de reis verder en rijden jullie naar de prachtige Harau Vallei. Jullie slapen in een eenvoudige lodge aan de rand van het dorp, vlak bij een rotswand met uitzicht op de rijstvelden.  Als jullie zin hebben om de benen nog wat te strekken, kunnen jullie naar een van de watervallen gaan, niet ver van jullie lodge. 

Dag 13: wandeling langs sawa’s en kookles bij een lokale familie

De Harau Vallei is ook een geweldige plek om te wandelen. Eerst over de smalle dijkjes langs de rijstvelden, dan richting het bos. Jullie horen vast de gibbons al roepen. Hopelijk blijven ze nog even in de bomen om naar jullie te kijken. Bij een waterval kunnen jullie een lekker, verkoelend bad nemen. 

Daarna worden jullie met een motorriksja naar een lokale familie gebracht, waar jullie de fijne kneepjes van de Minangkabau-gerechten worden bijgebracht. Maak wat notities, zodat je thuis ook je kookkunsten kunt laten proeven. En natuurlijk kun je van de familie van alles leren over hun leven en tradities. Na het opeten van de zelfbereide maaltijd worden jullie naar de lodge terug gebracht. 

Dag 14: naar het strand bij Padang

Het wordt tijd voor relaxen; de laatste dagen van de Sumatra-reis brengen jullie door aan het strand.  De ochtend beslaat de rit naar het dorpje Bungus aan de kust, net onder Padang. Vandaar stappen jullie over op een boot en in drie kwartier komen jullie aan bij de eenvoudige strandhuisjes, op een heerlijk, afgelegen en rustig strand. Deze plek is niet met de auto te bereiken en daardoor is het hier heerlijk stil. Gezien er geen andere horecagelegenheden zijn, is het verblijf hier inclusief alle maaltijden. 

Het is goed vertoeven in een hangmat of op het terras van je strandhuisje. Voor de kust kun je snorkelen, met kans op schildpadden.

Dag 15-17: vrije dagen op het strand

Heerlijk drie volle dagen genieten van het strand; niets doen, lezen, snorkelen, de afgelopen weken overdenken… En als jullie toch zin hebben om actief te zijn; de lodge biedt een aantal trips in de omgeving aan, zoals snorkelen, een vissersdorp bezoeken, naar een waterval; dus er is genoeg te ontdekken. 

Dag 18: afscheid van Sumatra

Helaas zit jullie Sumatra-reis er op. Vandaag is het tijd om afscheid te nemen. Jullie worden teruggebracht naar de kust en vandaar is er een directe transfer naar het vliegveld. 

Goede reis terug, met een koffer vol vieze kleren en een hoofd vol prachtige herinneringen!

Accommodaties tijdens deze rondreis

We kiezen met zorg onze accommodaties uit voor je rondreis Indonesië. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van kleinschalige, duurzame accommodaties, kleinschalige B&B’s en sfeervolle lodges om zo de ware identiteit van Indonesië te laten zien, maar zonder in te boeten aan comfort.

Rondreis
18 dagen
vanaf € 1.499,-

Prijs per persoon gebaseerd op 2 personen

Dit wil ik!

Wat kost dat nou?

Inbegrepen

 • 17 overnachtingen
 • alle nodige transfers zoals genoemd in het voorstel
 • boottransfers naar Samosir en strandverblijf
 • maaltijden: 17x ontbijt, 8x lunch en 4x avondeten
 • entreegelden van Gunung Leuser, Sibayak en Barumun Park
 • €5,- per persoon bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en annuleringsverzekering
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • niet genoemde entreegelden
 • visum Indonesië (online aanvragen)

Ook met Reisbrigade naar Indonesië?

Iedere reiziger is anders en heeft andere wensen voor een Indonesië rondreis. Jouw ideale Sulawesi rondreis niet gevonden op onze website? Geen probleem! Wij gaan graag met jou in gesprek over jouw reisplannen. Samen bespreken we de reiswensen en kijken we hoe we hierbij kunnen helpen.

Vraag een reisvoorstel aan
Back To Top