Individuele Rondreis Op Maat
Array

Hoogtepunten van deze reis

bijzondere excursies naar het oude en hedendaagse Java – beleving van hindoeïstische rituelen – luxe hotels op fijne plekken 

19-daagse rondreis
Vanaf € 3.635,- per persoon

Luxe reis over Java en Bali

Deze individuele rondreis op Java en Bali  is voor reizigers die van enige luxe houden en geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en de hedendaagse cultuur van Indonesië. We hebben met zorg mooie accommodaties uitgekozen en de excursies zijn bijzonder en kleinschalig.  Er is voldoende vrije tijd om ook zelfstandig op pad te gaan.

Reisroute

Dag 1: aankomst Jakarta
Dag 2: verborgen Jakarta tour, met de trein naar Bandung
Dag 3: stadswandeling in Bandung
Dag 4: trein naar Kutoarjo, transfer naar Magelang
Dag 5: bezoek Borobudur en Prambanan, naar Yogyakarta
Dag 6: erfenis tour in Kota Gede
Dag 7: vrije dag in Yogyakarta
Dag 8: trein naar Jombang, auto naar Malang
Dag 9: becak en wandelen in Malang en met de jeep naar de Bromo
Dag 10: zonsopgang Bromo, naar Surabaya
Dag 11: wandeling in Surabaya, vlucht naar Bali, transfer Ubud
Dag 12: ayurvedische chakra spabehandeling
Dag 13: culturele fietstocht in de omgeving van Ubud
Dag 14: kookles bij een lokale familie en naar Sidemen
Dag 15: bezoek aan Gembleng waterval en avondmarkt
Dag 16: spirituele tour, naar Sanur
Dag 17: vrije dag in Sanur
Dag 18: vrije dag in Sanur
Dag 19: vertrek uit Bali

Kaart met daarop de reisroute van een rondreis door Java en Bali, Indonesië

Dag tot dag

Dag 1: aankomst Jakarta

Jullie komen aan op Soekarno-Hatta vliegveld in Jakarta. Daar staat bij de uitgang een chauffeur te wachten met een bordje met jullie naam erop. Hij brengt jullie naar een fijn hotel in de stad. Welkom in Indonesië!

Dag 2: verborgen Jakarta tour, met de trein naar Bandung

De eerste excursie vandaag en meteen een hele bijzondere: vanuit het hotel worden jullie naar Café Batavia gebracht. Dit oude, koloniale café is gelegen aan het Fatahillah plein in het oude centrum. Hier ontmoet je je gids van vandaag. Gedurende drie à vier uur bezoeken jullie verschillende armere wijken van de stad. Zo krijg je een goede indruk van hoe een groot deel van de lokale bevolking van Jakarta leeft. De tocht gaat te voet en met het openbaar vervoer, zoals een fietstaxi, busje of boot.. Een groot deel van de opbrengst van deze tour gaat naar de projecten die je bezoekt. Voor deze keer mogen jullie wat mee nemen om weg te geven aan de kinderen, zoals pennen of schriften. Jullie gids zorgt voor een goede verdeling van de spullen die daar zeer welkom zijn.
Na de tour worden jullie terug gebracht naar het hotel om de bagage op te halen en gaan jullie met de trein naar Bandung, waar jullie in een mooi art-deco hotel overnachten. 

Dag 3: stadswandeling in Bandung

Een gids neemt jullie mee om te voet Bandung te gaan ontdekken. Hij weet alles van de geschiedenis van deze stad en de rol van Nederland daar in. Het eerste deel van de wandeling zullen jullie vooral veel van de invloed van de koloniale tijd zien. Jullie wandelen langs oud-Hollandse huizen en gebouwen in art deco stijl en kilometer 0 waar de stad werd gesticht. Daarna gaan jullie via de alun alun, het centrale plein, naar Chinatown en bezoeken daar de markt met vele kruiden, groentes en fruit. Jullie gids weet zeker wel een leuke plek om echt lokaal en lekker te lunchen (dit is op eigen kosten). De laatste stop is bij het huis van de wayangpoppen-maker. Hij maakt de houten poppen op traditionele wijze, een zeer mooi ambacht, dat hopelijk nog lang blijft bestaan! Een klein stukje lopen nog en jullie blijken weer voor het hotel te staan. De rest van de middag is vrij te besteden. 

Dag 4: trein naar Kutoarjo, transfer naar Magelang

Vandaag gaat de reis verder naar centraal Java. Jullie worden naar het station van Bandung gebracht voor de reis naar Kutoarjo, ten westen van Yogyakarta. Neem een ontbijtbox mee uit het hotel, zodat jullie rustig in de trein kunnen ontbijten, terwijl de steden en landschappen aan jullie voorbij glijden. In Kutoarjo stappen jullie uit en hier staat weer een chauffeur op jullie te wachten. Hij brengt jullie naar Magelang, naar een fijne plek op het platteland, in de buurt van de Borobudur.
De Borobudur tempel is de grootste boeddhistische tempel ter wereld en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is  rond de 9e eeuw gebouwd en herontdekt in de 19e eeuw. De tempel was verborgen onder een laag vulkanisch as. Als jullie alles te weten willen komen over dit prachtige monument, kunnen jullie ter plekke een gids inhuren. De regels om de Borobudur te beklimmen wijzigen voortdurend, maar ook vanaf de tuinen bekeken is het hele complex een magnifiek bouwsel. 

Entree is nog niet inbegrepen. Het hangt af van de aankomsttijd of je de Borobudur vandaag of morgen gaat bezoeken en je kunt de keuze maken om een ticket te boeken met beklimming van het complex. 

Dag 5: bezoek Borobudur en Prambanan, naar Yogyakarta

Voor de ochtendmensen is het de moeite waard om vanaf het dak van jullie mooie hotel de zon over de Borobudur op te zien komen. Het hotel biedt een klein arrangement aan voor zonsopgang met koffie.
Na het ontbijt gaan jullie eerst de Borobudur bezoeken of als jullie dat gisteren al gedaan hebben, stappen jullie weer in de auto en brengt de chauffeur jullie naar de Prambanan. Deze hindoeïstische tempel is bijna net zo oud als de Borobudur, gebouwd door de Mataram dynastie. De verfijnde reliëfs op de verschillende tempels zijn prachtig; verfijnder nog dan die van de Borobudur. Na dit bezoek gaat de rit verder naar Yogyakarta. In deze prettige stad verblijven jullie een aantal dagen. 

Dag 6: erfenis tour in Kota Gede

De ochtend is vrij te besteden. Een leuke manier om Yogyakarta te ontdekken is met de fietsbecak. Jullie kunnen met de becakrijder bespreken waar jullie willen stoppen. Het paleis van de sultan, de Kraton en het waterpaleis zijn zeker de moeite waard. Vanuit de becak is het genieten van deze fijne stad, die soms erg dorps aandoet, omdat er nauwelijks hoogbouw is.
In de middag staat een excursie naar de wijk Kota Gede op het programma. Deze wijk wordt niet zo vaak bezocht en toch is daar van alles te zien. Jullie wandelen door de smalle straatjes en langs Hollandse gebouwen, ook bezoek je de zilversmid en een kunstenaar die schaduwpoppen van leer maakt. Op de lokale markt kunnen jullie jamu proberen. Dit is een traditionele kruidendrank. Tegen de avond worden jullie naar de alun alun gebracht. Op dit centrale plein van Yogyakarta is het ‘s avonds gezellig druk. Onder het genot van een gemberdrank kun je genieten van de fijne sfeer en de vrolijk verlichte trapauto’s. Daarna worden jullie teruggebracht naar het hotel. 

Dag 7: vrije dag in Yogyakarta

Deze dag is vrij te besteden. Jullie kunnen rustig nog eens over Malioboro lopen, of een bezoek brengen aan de vogeltjesmarkt of een batikfabriek bezoeken. Lekker een boek lezen aan het zwembad van het hotel is ook een optie natuurlijk.

Dag 8: trein naar Jombang, auto naar Malang

Weer verder met de trein naar het oosten. Aangekomen in Jombang stappen jullie uit. De chauffeur die jullie op wacht, brengt jullie naar een fijn boutique hotel in de stad.
Jullie kunnen in het hotel of in een fijn restaurant in Malang gaan lunchen. Er zijn genoeg opties is de stad. Daarna kunnen jullie Malang alvast op eigen gelegenheid verkennen. 

Dag 9: becak en wandelen in Malang en met de jeep naar de Bromo

De ochtend wordt gevuld met een tour door Malang, zowel met de bentor (gemotoriseerde becak) als te voet. Jullie bezoeken de lokale markt, een Chinese tempel en de kleurrijke kampong Warna Warni.
Daarna staat een bezoek aan de Bromo vulkaan op het programma. Eerst worden jullie naar Tumpang gebracht.. Daar stappen jullie achter in een open oude ‘plantage’ jeep. Je kunt de rit staande maken of gaan zitten op de eenvoudige bankjes of naast de chauffeur. Het is een hobbelige en avontuurlijke rit door dorpjes en langs vruchtbare hellingen vol gebouwd met groentes. Op de kraterrand van de grote caldera aangekomen heb je een magnifiek uitzicht. Als jullie een lunch mee nemen, kunnen jullie hier ergens een plek zoeken om te picknicken. Het eerste deel van de caldera is heel groen, maar hoe dichter bij de Bromo hoe zwarter de grond. De jeep parkeert bij de Bromo en vandaar kunnen jullie de Bromo beklimmen. Je kunt lopen of een stuk op een pony rijden. Boven gekomen kijk je in de stomende krater van de Bromo vulkaan en heb je een prachtig uitzicht op de omgeving rondom.  Jullie overnachten in een luxe hotel niet ver van de kraterrand. 

Dag 10: zonsopgang Bromo, naar Surabaya

Vroeg op vandaag voor de zonsopkomst boven de Bromo. Met een jeep worden jullie naar Penanjakan gebracht en vandaar is het nog een stukje in het donker lopen. Neem een lampje mee. Op de verschillende uitkijkpunten is het altijd een drukte van belang, maar er is ruimte genoeg om een goed uitzicht te hebben. Een beetje geluk wat betreft het weer is wel nodig, maar als de toppen van de Bromo en de Semeru wolkenvrij zijn, heb je een geweldig zicht.
De jeep brengt jullie terug naar het hotel, waar jullie rustig kunnen ontbijten. Daarna volgt een autorit van een paar uur naar Surabaya, waar jullie overnachten in Majapahit, het voormalige Oranjehotel. Dit is een bijzonder hotel en jullie krijgen hier een rondleiding waarbij een gids een inkijkje geeft in de geschiedenis. Een kopje koffie en appelgebak wordt er bij geserveerd.

Dag 11: wandeling in Surabaya, vlucht naar Bali, transfer Ubud

Een gids komt jullie ‘s morgens ophalen voor een verkenning van Surabaya. Zowel te voet als met het openbaar vervoer gaan jullie op pad langs koloniale gebouwen en historische plekken en door een kleine kampong. De gids zal jullie ook kleine, traditionele snacks laten proeven. Deze smaken en de verhalen van de gids laten het oude Surabaya herleven.
In het begin van de middag is jullie vlucht naar Bali. Vanaf de luchthaven van Denpasar worden jullie naar jullie comfortabele hotel in het centrum van Ubud gebracht. 

Dag 12: Ayurvedische chakra spabehandeling

Relaxen vandaag. Zet al je gedachten uit en onderga deze drieënhalf uur durende Ayurvedische behandeling. Er wordt begonnen met een Chakra Dahra, hierbij druppelt warme kruidenolie op je chakrapunten. Dit ritueel is volgens de Ayurveda goed voor het in balans brengen van je energie en het zuiveren van lichaam en geest. Hierna volgt een rustgevende massage. Dan wordt het hele lijf gescrubd en ga je in een bloemenbad. Herboren sta je nadien weer buiten.
In Ubud zijn er genoeg plekjes te vinden waar je heerlijke, gezonde shakes of veganistische maaltijden kunt nuttigen. Dat is wellicht passend na zo’n weldadige ochtend!

Dag 13: culturele fietstocht in de omgeving van Ubud

Tijd voor een mooie rit op de fiets. Jullie gaan het prachtige gebied rondom Ubud verkennen. Jullie worden opgehaald en in een korte rit naar het startpunt van de fietstocht gereden. Er worden mountain bikes gebruikt. Tijdens deze drie à vier uur durende fietstocht rijd je door kleine, schilderachtige dorpjes en langs uitgestrekte rijstvelden. Jullie passeren de rijstveldterrassen van Tegallalang en die zijn zeker een fotostop waard. Je kunt schommelen boven de terrassen, wat een prachtige foto oplevert. Verder gaat de tocht naar de prachtig gelegen Gunung Kawi monumenten en de Tegunanan waterval. Onderweg krijgen jullie een heerlijke lunch. Deze fietstocht is voor jullie privé en de entrees zijn inclusief.  Na afloop worden jullie terug naar het hotel in Ubud gereden en kunnen jullie genieten van een vrije middag.  

Dag 14: kookles bij een lokale familie en naar Sidemen

Op deze dag staat er een hele andere activiteit op het programma. Jullie krijgen een workshop koken bij Balinese mensen thuis. Hartstikke leuk om een aantal gerechten te leren bereiden, zodat jullie de thuisblijvers nadien ook nog kunnen laten meegenieten. Maar ook het contact met de bewoners van het huis en de mogelijkheid om een inkijkje te hebben in het dagelijkse leven maken deze excursie bijzonder. De bereide lunch gaan jullie natuurlijk ook proeven! Na deze gezellige en lekkere excursie worden jullie naar Sidemen gebracht.

Dag 15: bezoek aan Gembleng waterval en avondmarkt

De Gembleng waterval is een van de mooiere watervallen van Bali. Het ligt op een half uur rijden van Sidemen en de weg ernaartoe is al prachtig. Je reist langs mooie rijstvelden en door een jungle-achtige omgeving. De waterval zelf bestaat uit verschillende terrassen, die je kunt bereiken met de stenen trap die er naast ligt. Alleen de laatste terrassen met een echte infinitypool zijn moeilijker bereikbaar. Als je daar heen wilt, moet je wat klauteren en door het water waden. De beloning wordt gevormd door een weldadig bad en een prachtig uitzicht!
In de avond gaan jullie naar de avondmarkt. Dit is echt een markt voor Balinezen. Er wordt van alles verkocht en er is ook een keur aan eetstalletjes. Leuk om hier een hapje te eten. Heel eenvoudig, maar in een hele fijne sfeer. En dan daarna in jullie fijne hotel nog een digestief of lekkere fruitcocktail in de tuin.

Dag 16: spirituele tour, naar Sanur

Op weg naar Sanur gaan jullie eerst nog alles leren over het Balinese hindoeïsme. Samen met een gids bezoeken jullie een aantal verborgen tempels waar jullie geleerd wordt hoe de Balinezen bidden. Een priester zal een korte zegening uitspreken en een rituele reiniging doen. Daarna bezoeken jullie een sjamaan die jullie karakter kan lezen door het gebruik van het complexe Balinese kalendersysteem. Deze sjamaan zegent het door jullie meegebrachte offer bestaande uit allerlei eetbare cakejes en kleine gerechten, fraai verpakt in bladeren en bamboe. Dit offer vormt later een heerlijke lunch voor jullie!
Nadat jullie geest gereinigd is en alle zonden zijn ‘gewassen’, rijden jullie door naar Sanur, waar jullie geheel ontspannen kunnen genieten van de zee en het strand.

Dag 17 en 18: vrije dagen in Sanur

Twee volle dagen om heerlijk uit te rusten en alle indrukken van de afgelopen weken te verwerken. Jullie verblijven in een comfortabel hotel aan de kust. Ver hoeven jullie niet te lopen voor zee, strand, restaurant en winkeltjes voor de laatste souvenirs.  Een perfecte plek om deze bijzondere reis af te sluiten. 

Dag 19: vertrek uit Bali

Een uur of drie voor jullie vlucht worden jullie opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Helaas zit de Indonesië-reis er op en moeten jullie afscheid nemen van dit fijne land.

Accommodaties tijdens deze rondreis

We kiezen met zorg onze accommodaties uit voor je rondreis Indonesië. We proberen zo veel mogelijk gebruik te maken van kleinschalige en duurzame accommodaties om zo de ware identiteit van Java en Bali te laten zien. Voor deze reis hebben we gekozen voor hotels in het luxere segment.

Rondreis
19 dagen
vanaf
€ 3.635,-

Prijs per persoon gebaseerd op 2 personen

Dit wil ik!

Wat kost dat nou?

Inbegrepen

 • 18 overnachtingen
 • binnenlandse vlucht van Surabaya naar Denpasar (20 kg bagage per persoon)
 • treinreizen tussen Jakarta en Bandung, Bandung en Kutoarjo, Yogyakarta en Jombang
 • alle nodige transfers zoals genoemd in het voorstel
 • maaltijden: 18x ontbijt, 3x lunch
 • entreegelden tijdens de fietstocht
 • €5,- p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en annuleringsverzekering
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • niet genoemde entreegelden

Ook met Reisbrigade naar Indonesië?

Iedere reiziger is anders en heeft andere wensen voor een Indonesië rondreis. Jouw ideale Indonesië rondreis niet gevonden op onze website? Geen probleem!

Neem contact op, dan gaan we met jou in gesprek. Samen bespreken we de reiswensen en kijken we of- en hoe we hierbij kunnen helpen.

Vraag een reisvoorstel aan
Back To Top