Individuele Rondreis Op Maat
Iets te vieren, Avontuur

Hoogtepunten van deze reis

Kuala Lumpur  – Bukit Lawang per becak – Pulau Perhentian

19-daagse rondreis
Vanaf € 1.995,- prijs per persoon 

Van jungle naar hagelwitte stranden

Tijdens deze reis combineer je Maleisië met Sumatra en Singapore; een mix van activiteiten; leuk voor jong en oud. Jullie gaan op zoek naar orang-oetans bij Bukit Lawang, je leert over de cultuur in Maleisië en ontdekt de prachtige landschappen van de Cameron Highlands. Relaxen doe je aan een fantastisch strand op het paradijselijke eiland Pulau Perhentian en als afsluiting maak je een stop-over in de wereldstad Singapore!

Reisroute

Dag 1: aankomst Kuala Lumpur
Dag 2: vrije dag Kuala Lumpur
Dag 3: vrije dag Kuala Lumpur
Dag 4: vlucht naar Medan; naar Tangkahan
Dag 5: tuben en jungle trekking
Dag 6: met de jeep naar Bukit Lawang
Dag 7: op zoek naar orang oetans
Dag 8: kennismaking met Bukit Lawang in een becak
Dag 9: naar Medan; vlucht naar Penang
Dag 10: eat, pray, love tour Penang
Dag 11: vrije dag Penang
Dag 12: naar Cameron Highlands
Dag 13: naar Kota Bharu
Dag 14: naar Pulau Perhentian
Dag 15: vrije dag Pula Perhentian
Dag 16: vrije dag Pula Perhentian
Dag 17: naar Kota Bharu; vlucht Singapore
Dag 18: vrije dag Singapore
Dag 19: transfer naar luchthaven

Kaart met daarop de reisroute van de rondreis door Maleisië, Sumatra, Indonesië en Singapore

Dag tot dag

Dag 1: aankomst Kuala Lumpur

Welkom in Maleisië! Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en dat zie je meteen: het is een metropool die bruist. Hoge wolkenkrabbers om je heen en toeterende taxi’s overal, maar ook de heerlijke geuren van eetstalletjes op straat. Wist je dat Kuala Lumpur maar liefst 50 shoppingcentra heeft? De Petronas Towers moeten jullie absoluut bezoeken. Soms kan het erg druk zijn en is het best om te reserveren. Dus loop er alvast een keer langs zodat je kan inschatten wanneer het beste tijdstip is om deze te bezoeken. Op Jalan Alor heb je een fantastisch foodcourt in de openlucht.

Dag 2 en 3: vrije dagen Kuala Lumpur

Jullie hebben twee vrije dagen in Kuala Lumpur en dat is mooi want er is hier genoeg te doen. Op Merdaka Square kondigde Tunkul Abdul Rahman in 1957 de onafhankelijkheid (‘merdeka’) af van Maleisië. De Britse invloed is hier nog goed te merken in hun vroegere clubhuis van hockey, polo en golf. Er staan ook nog een aantal katholieke kerken. In Little India heb je Chow kit market: alle groenten, vis en fruit die jullie maar kunnen bedenken. Er is een prachtig museum voor Islamitische kunst in Kuala Lumpur, en er zijn winkelcentra met achtbanen en bowlingbanen. Niets is hier te gek! Zijn jullie ooit in Chinatown geweest? Hier heb je een spotgoedkope markt. Weliswaar veel nep en veel te goedkoop, maar een leuke belevenis. Jullie kunnen daar ook lekker eten!

Mensen aan tafels buiten aan het eten in de Bukkit Bintang buurt in Kuala Lumpur, Maleisië
Bukkit Bintang, Kuala Lumpur

Dag 4: vlucht naar Medan; naar Thangkahan

Jullie worden met een transfer naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Medan: Welkom op Sumatra! Na aankomst worden jullie opgewacht en naar Tangkahan gebracht, een rit van ongeveer 5 uur. Onderweg passeer je palmolie- en rubberplantages die helaas in rap tempo de jungle doen verdwijnen. Jullie zijn onderweg naar Gunung Leuser nationaal park, een van de grootste natuurparken in Zuidoost-Azië en het leefgebied van onder andere orang-oetans en olifanten. Tangkahan ligt aan de grens van het park en om het dorpje te bereiken steek je per hangbrug de snelstromende rivier over die de plantages van het park scheiden. De lodge waar jullie verblijven, is vrij basic maar wel een van de beste die er hier is. Verwacht dus niet veel, maar de prachtige ligging maakt alles goed, aan een zijtak van de rivier midden in de natuur. De lokale Batak mensen hebben zich op tijd gerealiseerd dat het belangrijk is om hun jungle te beschermen en zijn hier met behulp van een NGO een community based tourism project begonnen.

Dag 5: tuben en jungle trekking

Vanmorgen gaan jullie eerst tuben: liggend op een grote autoband dobber je rustig met de stroom mee de rivier af terwijl je rondkijkt en geniet van de prachtige omgeving. Jullie stappen vlakbij de lodge weer aan de kant. Hierna volgt een bijzondere trekking van 2,5 uur door de jungle. Je krijgt uitleg van de gids over de planten en de dieren die hier leven, zoals olifanten, orang-oetans, kleinere aapsoorten en hele bijzondere vlinders.

Mensen aan het tuben op de rivier nabij Tangkahan, tijdens rondreis door Indonesië, Sumatra

Dag 6: met de jeep naar Bukit Lawang

Vandaag reis je per jeep offroad naar Bukit Lawang, dit duurt ongeveer vier uur. Ook Bukit Lawang ligt aan de rand van het Gunung Leuser nationaal park en is een ideale plek om te relaxen in een hangmat al luisterend naar de stromende rivier en geluiden uit de jungle. Het komt regelmatig voor dat de apen zich al slingerend door de tuin van je hotel bewegen en zorgen voor een spektakel. Bukit Lawang is bekend omdat je hier de orang-oetans gemakkelijk kunt zien bij een voederplatform. De apen beslissen zelf of ze komen eten. Je hebt hier ook de kans om kleinere apen zoals de Thomas Leaf-aap, makaken en gibbons te spotten.

Dag 7: op zoek naar orang-oetans in Bukit Lawang

Eerst bezoeken jullie het voederplatform en vanaf daar begint de wandeling. Sinds 2016 wordt er niet meer gevoederd op het voederplatform; de fondsen voor het Rehabilitation-project werden stilgelegd. Nog steeds komen de dieren echter af en toe een kijkje nemen bij het platform.  Let op: door de hoge luchtvochtigheid zal je best veel zweten. Afhankelijk van waar de orang-oetans zich bevinden moeten jullie soms flink klimmen en dalen. Hopelijk lukt het om deze bijzondere dieren van dichtbij te bewonderen. Deze zoektocht duurt ongeveer drie uur. Willen jullie liever langer op pad, dan kan dat natuurlijk ook.

Dag 8: kennismaking met Bakut Lawang in becak

Vandaag gaan jullie per becak (een traditionele motortaxi) de omgeving van Bukit Lawang verkennen. Jullie komen langs kleine dorpjes en maken kennis met het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Zo leren jullie hoe bruine suiker wordt gemaakt, mogen jullie zelf aan de slag op de rijstvelden en bezoeken jullie een eco-boerderij. Na ongeveer vier uur keren jullie terug naar de accommodatie. De middag heb je vrij en kun je zelf indelen.

Dag 9: naar Medan; vlucht naar Penang

De dag begint met een transfer naar het vliegveld van Medan gebracht voor de vlucht naar Penang: welkom terug in Maleisië! Na aankomst in Penang staat een chauffeur klaar voor de transfer naar het hotel. Penang is een eiland dat door twee bruggen met het vasteland is verbonden. George Town, de hoofdstand van het eiland, is absoluut een bezoek waard. Het is smeltkroes van culturen; een bruisende stad vol tempels met Chinese, Indiase en islamitische invloeden. Jullie kunnen heerlijk eten in Chinatown; probeer ook zeker de Nyonya keuken, een mix van Maleisisch en Chinees. Lekker!

Dag 10: eat, pray, love tour Penang

Deze ochtend krijgen jullie een kijkje in het lokale leven van Maleisiërs met als thema’s eten, bidden en beminnen. De excursie is genoemd naar het beroemde boek Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert. Jullie gaan op pad met een gids en beginnen met ‘eten’. Er wordt een lokale high tea geserveerd, erg populair in Penang en aangepast aan de lokale keuken met char koay teow (gebakken noedels) en ice chendol (lokaal dessert). Daarna is ‘bidden’ aan de beurt en bezoeken jullie een aantal eeuwenoude kerken, Chinese en Indiase tempels en Islamitische moskeeën. Het verschil tussen de religies is goed te zien. Als laatste verkennen jullie George Town in een trishaw (fietstaxi). De stad is te groot om lopend te verkennen, en vanuit een taxi zie je niet zoveel; vandaar de trishaw. Tijdens deze trip zie je de verborgen pareltjes van George Town.

Dag 11: vrije dag Penang

Een aanrader voor je vrije dag is het huren van een auto of scooter om het eiland te verkennen. Rijd naar Penang Hill voor mooie vergezichten over het eiland, leer in de Tropical Spice Garde meer over de herkomst van kruiden die je thuis misschien in de keukenkast hebt staan en bezoek de Kek Lok Si tempel, de grootste Boeddhistische tempel van Maleisië. Stop zeker onderweg om een durian te kopen en te proeven, een bijzondere fruitsoort. Nog voor je ze ziet liggen, heb je ze al geroken. Het vruchtvlees smaakt heerlijk, maar je moet wel je neus dichthouden. Hopelijk heb je vandaag nog een paar uur over om te luieren aan het strand, ook hartstikke leuk.

Dag 12: naar Cameron Highlands

Jullie checken uit bij het hotel en worden door een chauffeur naar de Cameron Highlands gebracht. Deze hooglanden liggen zo’n 1.500 meter boven de zeespiegel dus het is er heerlijk koel (hou de trui maar bij de hand). Als er een landbouwproduct uit Maleisië komt, is de kans groot dat het uit de Cameron Highlands komt. Je hebt hier aardbei-, bloemkool-, tomaten-, sla-, rozen- en zelfs cactusboerderijen. De Cameron Highlands zijn vooral bekend door de vele theeplantages in de uitgestrekte groene heuvels. Het is een een zeer vruchtbare streek met een koel klimaat en veel neerslag. In de koloniale tijd kwamen de Engelsen hier graag voor het koele klimaat, alles ademt nog een echte Britse upperclass-sfeer uit. Het is dan ook een aanrader om hier een klassieke high tea with scones and strawberryjam te bestellen!

Dag 13: naar Kota Bharu

Jullie worden na het ontbijt per transfer naar Kota Bharu aan de oostkust gebracht, een rit van ca. 5 uur. Kota Bharu is een islamitische stad en door de originele, authentieke kenmerken is het een interessante stad om te bezoeken met veel traditie en cultuur. Ook de lokale markt is zeker de moeite om te bezoeken. Jullie slapen maar één nacht in Kota Bharu, het is een tussenstop op weg naar het eiland Pulau Perhentian.

Dag 14: naar Pulau Perhentian

Na het ontbijt brengt de chauffeur jullie verder, naar de steiger van Kuala Besut. Hier nemen jullie in ongeveer 45 minuten de boot naar de Perhentian. Het zijn eigenlijk 2 eilanden met de namen Perhentian Besar (groot) en Perhentian Kecil (klein). Makkelijk om te onthouden, toch? Het eiland is precies zoals je een tropisch eiland kent uit de boekjes: palmbomen, hagelwitte stranden en azuurblauwe zee. Het resort waar jullie verblijven ligt pal aan de zee en heeft een privéstrand, je kunt hier vanaf het strand prachtig snorkelen.

Dag 15 en 16: vrije dagen Pulau Perhentian

Relax! Take it easy. Jullie zijn in het paradijs. Het leven bestaat hier uit heerlijk zonnen, boekje lezen en vooral heel veel niets doen. Maar mochten toch zin krijgen om iets actiefs te doen, dan kun je ter plekke een snorkeltocht rond het eiland boeken, een jungletocht door het binnenland maken of een kano huren. Mochten jullie graag willen duiken dan kan dat ook, er zijn een aantal mooie duikplekken. Het is ook een aanrader om een bezoek te brengen aan het buureiland Perhentian Kecil.

Dag 17: naar Kota Bharu; vlucht naar Singapore

Na het ontbijt worden jullie opgehaald en naar de boot gebracht; de ferry gaat naar Kuala Besut. Hier worden jullie weer opgewacht door een chauffeur en naar het vliegveld van Kota Bharu gebracht. Daar vertrekt de vlucht naar Singapore. Bij aankomst in Singapore staat de volgende chauffeur jullie op te wachten voor de transfer naar het hotel. Jullie hebben een lange reisdag achter de rug dus doe vandaag na aankomst kalm aan, morgen heb je alle tijd om de stad te verkennen.

Dag 18: vrije dag Singapore

Singapore is een hele propere stad: nergens zal je een papiertje op de grond vinden. Er staan namelijk fikse boetes op het weggooien van een papiertje of kauwgom op straat; en ook op het schuin oversteken van de weg! Er is veel te zien in Singapore: Gardens by the Bay zijn absoluut de moeite waard, zeker in het donker, in Little India kan je heerlijk eten en echt de moeite waard is de dierentuin. Ja, echt waar. Het is een enorm complex waar de dieren veel ruimte hebben, niet te vergelijken met Artis. Je kan hier zelfs ontbijten met de apen. Ook een hoogtepunt in Singapore is het klassieke, prachtige Raffles Hotel. Dit opende haar deuren in 1887 en is nog steeds een iconisch 5* hotel. Het is ook de plek waar de Singapore Sling (een beroemde cocktail) is uitgevonden. De drankjes aan de bar zijn aardig duur, maar een kijkje nemen kan geen kwaad.

Dag 19: transfer naar luchthaven

Het is helaas tijd om afscheid te nemen van Singapore na een onvergetelijke reis! Ik hoop dat jullie veel herinneringen hebben opgedaan. Met een transfer worden jullie naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht.

Accommodaties tijdens deze rondreis

We kiezen met zorg onze accommodaties uit voor je rondreis Indonesië en Maleisië. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van kleinschalige, duurzame accommodaties, kleinschalige B&B’s en sfeervolle lodges om zo de ware identiteit van Indonesië en Maleisië te laten zien, maar zonder in te boeten aan comfort.

Rondreis
19 dagen
vanaf € 1.995,-

Prijs per persoon gebaseerd op 2 personen

Dit wil ik!

Wat kost dat nou?

Inbegrepen

 • 18 overnachtingen
 • vlucht van Kuala Lumpur naar Medan
 • vlucht van Medan naar Penang
 • vlucht van Kota Bharu naar Singapore
 • alle transfers
 • maaltijden: 18x ontbijt
 • €5,- p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en annuleringsverzekering
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • niet genoemde entreegelden

Voorbeeldreizen

Toon alle rondreizen naar Indonesië en Maleisië

Ook met Reisbrigade naar Indonesië of Maleisië?

Iedere reiziger is anders en heeft andere wensen voor een Indonesië en Maleisië rondreis. Jouw ideale rondreis niet gevonden op onze website? Geen probleem!

Wij gaan graag met jou in gesprek. Samen bespreken we de reiswensen en kijken we of en hoe we hierbij kunnen helpen.

Vraag een reisvoorstel aan
Back To Top