Individuele Rondreis Op Maat
Avontuur, Treinreizen

Hoogtepunten van deze reis

boottocht per klotok door tropisch regenwoud – de onontdekte stranden van Karimunjawa – culinaire trip door Yogya met studenten

21-daagse rondreis
Vanaf € 2.765,- per persoon

Van watervallen naar vulkanen

Tijdens deze rondreis onderneem je de leukste en meest avontuurlijke activiteiten op Kalimantan, Java en Bali: op zoek naar orang oetans in Kalimantan, achterop de brommer in Yogyakarta, een klim naar de vulkanen Bromo en Ijen, klauteren bij de watervallen van Tempak Sewu en genieten op het strand van Karimunjawa en Pemuteran.

Reisroute

Dag 1: aankomst Jakarta
Dag 2: naar Kalimantan; slapen op de klotok
Dag 3: op zoek naar orang oetans
Dag 4: naar Pangkalanbun
Dag 5: vlucht naar Semarang; naar Jepara
Dag 6: boot naar Karimunjawa
Dag 7: vrije dag Karimunjawa
Dag 8: vrije dag Karimunjawa
Dag 9: naar Magelang
Dag 10: zonsopkomst bij de Borobudur; naar Yogyakarta
Dag 11: op ontdekking in Yogyakarta
Dag 12: met de trein naar Malang
Dag 13: verkenning van Malang
Dag 14: wandelen bij Tumpak waterval en de Bromo
Dag 15: zonsopgang bij Bromo; naar Kalibaru
Dag 16: met de jeep naar Sukamade
Dag 17: schildpadden uitzetten en slapen op een plantage
Dag 18: beklimming van Ijen; oversteek naar Bali
Dag 19: snorkelen bij Menjangan eiland
Dag 20: dwars door Bali naar Tabanan
Dag 21: transfer naar luchthaven

Kaart met daarop de reisroute van een rondreis door Sumatra, Java en Bali, Indonesië

Dag tot dag

Dag 1: aankomst Jakarta

Welkom in Indonesië! Jullie komen aan op de luchthaven van Jakarta. Hier staat iemand met een bordje met jullie naam erop. Hij brengt jullie naar een hotel in de buurt van het vliegveld, want morgen gaat de vlucht naar Kalimantan al erg vroeg.

Dag 2: naar Kalimantan, slapen op de klotok

Na een vroeg en snel ontbijt gaan jullie met de hotelbus naar het vliegveld. Jullie vliegen naar Pangkalanbun, waar jullie weer worden opgewacht en naar de klotok worden gebracht; dit is een traditionele boot, waarop jullie de komende twee dagen verblijven. Een trip met zo’n boot is de enige manier om dit uitgestrekte moerasgebied te bezoeken, en zeker een bijzonder avontuur!

Jullie varen Tanjung Puting nationaal park in, een beschermd gebied met tropisch regenwoud en mangrovebossen. Hier vind je nog een groot aantal orang oetans, maar ook neusapen (de beroemde proboscismonkey’s), gibbons en andere bedreigde diersoorten. Aan boord van de klotok worden eenvoudige, maar heerlijke maaltijden geserveerd en slapen doen jullie op matrassen op het dek, onder een klamboe. De douche en toilet zijn heel eenvoudig.

Dag 3: op zoek naar orang oetans

Tijdens de boottocht gaan jullie meerdere keren van boord om op zoek te gaan naar orang oetans. Bij een aantal opvangcentra waar de orang oetans semi-wild rondlopen, zijn er voedermomenten; daar zullen jullie deze prachtige apen zeker gaan zien. Ook kun je dan met de gids een wandeling maken in de natuur. Kijk tijdens zo’n wandeling niet alleen naar boven maar ook naar de grond; daar groeien prachtige bekerplanten, dit zijn vleesetende planten.

Vanaf het dek van de klotok is er altijd genoeg te zien. Tijdens het varen, met het ‘klotok-klotok’-geluid van de motor op de achtergrond, is het goed vertoeven op de boeg. Grote kans dat je neusapen in de bomen spot!

Dag 4: naar Pangkalanbun

Langzaam tuft de boot weer terug, je hebt nog de hele ochtend om te genieten van de overweldigende natuur in dit park. Na de lunch komt de boot bij de haven aan en worden jullie naar Pangkalanbun gebracht. Daar verblijf je in een hotel met weer een warme douche, en een duik in het zwembad is ook wel fijn.

Dag 5: vlucht naar Semarang, naar Jepara

Een ochtendvlucht brengt jullie naar Semarang op Java. Van daaruit worden jullie naar Jepara gebracht, deze stad aan de kust is de uitvalsbasis voor de boottocht naar Karimunjawa morgen. Na de reisdag kun je op deze overnachtingsplek alvast in de relax-modus stappen.

Dag 6: boot naar Karimunjawa

Afhankelijk van de dag stappen jullie op een slow– of een fastboat naar het eiland Karimunjawa, daar is het tijd voor een paar ontspannen dagen. Het eiland is nog niet druk, het toerisme hier begint pas langzaam op gang te komen. De locals zijn blij om je te zien, alles is kleinschalig en vooral laidback.  Een heerlijk plek om een paar dagen te luieren!

Dag 7 en 8: vrije dagen Karinmunjawa

Jullie hebben twee dagen vrij om zelf in te delen. Je kunt heerlijk relaxen op de prachtige stranden en ook kun je hier prima snorkelen en duiken. Willen jullie iets meer zien van de omgeving dan kunnen jullie gaan eilandhoppen, een fiets huren of een wandeling door de omliggende dorpen maken.

Dag 9: naar Magelang

Jullie gaan met de boot weer terug naar Jepara. Een chauffeur brengt jullie dan naar Magelang, een klein dorpje vlak bij de Borobudur, waar je prachtig kunt wandelen of fietsen in de omgeving. Jullie kunnen er zelf voor kiezen of je vandaag of morgen een bezoek aan de Borobudur wilt brengen.

Dag 10: zonsopkomst bij de Borobudur, naar Yogyakarta

Al voor het ontbijt kun je naar Setumbu Hill gaan om de zon op te zien komen over de prachtige Borobudur en omgeving.

In de loop van de ochtend stappen jullie in de auto en brengt de chauffeur je naar Yogyakarta. Onderweg naar Yogya kan nog gestopt worden bij de Prambanan, het hindoeïstische tempelcomplex. Omdat jullie hier zelf kiezen wat je wel en niet wilt doen en zien, zijn de entreeprijzen niet inbegrepen.

Dag 11: op ontdekking in Yogyakarta

Overdag hebben jullie de tijd om zelf de stad te verkennen. Het leukst is om twee motor-becaks te huren en met de bestuurders een route af te spreken. Spring maar achterop! Het paleis van de sultan (de Kraton) en het waterpaleis zijn zeker de moeite waard en een andere bezienswaardigheid is de drukke winkelstraat Malioboro. Tip: er is ook een overdekte traditionele markt bij Malioboro; je loopt dan eerst langs alle kledingstalletjes en daarna vind je de kruiden en groentes. Deze markt is vooral leuk in de ochtend.

Om een uur of vier worden jullie terug verwacht in het hotel. Dan worden jullie namelijk opgehaald door studenten, die jullie meenemen op een culinaire trip door Yogyakarta. Tijdens deze tour kom je op plekken die je zelf waarschijnlijk niet gevonden had. Onderweg krijg je verschillende hapjes te proeven, dus een diner heb je niet meer nodig vanavond.

Dag 12: met de trein naar Malang

Vandaag staan jullie vroeg op voor de trein naar het oosten van Java. Vraag vooraf om een ontbijtbox die je mee kunt nemen, zodat jullie in de trein rustig kunnen ontbijten.

Op het station van Jombang stap je uit de trein, vanaf daar vervolgen jullie de trip met de auto. Na ongeveer drie uur rijden kom je aan in Malang, waar je meteen de stad kunt gaan verkennen.

Dag 13: verkenning Malang

Met een gids gaan jullie deze ochtend Malang ontdekken. De start is op de vogeltjesmarkt van Malang. Hier wordt van alles verhandeld. De gids loodst jullie door steegjes en achterommetjes naar de wijk Warna Warni. Deze kampong is opgeknapt door alle huizen in vrolijke kleuren te schilderen. De (kleine) entreeprijs komt ten goede aan de hele wijk. Leuk om hier een koffiepauze in te lassen!

Daarna gaan jullie verder met de gids naar een wijkje langs het spoor waar de lokale markt is. De gids kan alles vertellen over de kruiden en groenten, want er liggen soorten bij die we hier niet kennen. De middag is vrij te besteden, ga bijvoorbeeld lunchen bij Toko Oen, waar ze uitsmijters en huzarensalade serveren. Geen zorgen, er zijn ook genoeg eettentjes met echte lokale gerechten!

Dag 14: wandelen bij Tumpak waterval en de Bromo

Vandaag staan jullie heel vroeg op voor een lange dag met bijzondere uitstapjes: rond half 6 vertrekken jullie al. Met de auto worden jullie naar de Tumpak Sewu watervallen gebracht. Daar maak je een prachtige wandeling, met klimmen, klauteren en watervallen van alle kanten. Het is een geweldige gebied, waar je vast nat gaat worden. De wandeling duurt zo’n drie uur en na afloop kunnen jullie je omkleden bij het startpunt.

Dan verder voor het volgende avontuur; de auto brengt jullie naar Tumpang waar je overstapt in een open jeep. Het beste zicht heb je staand in de achterbak, maar één persoon kan ook naast de chauffeur gaan zitten. Hij rijdt jullie naar de caldera van de Bromo. Hier zie je verschillende landschappen; eerst de vruchtbare hellingen, dan het groene deel van de caldera en daarna de omgeving van de Bromo, met het kenmerkende zwarte lavazand. Onze tip: beklim de Bromo in de middag; dan is het niet zo druk. Na deze prachtige dag komen jullie bij de eenvoudige lodge aan de kraterrand. Dan kun je het zweet en het lavazand van je af poetsen en op tijd het bed in duiken.

Dag 15: zonsopgang bij Bromo, naar Kalibaru

Alweer vroeg op; vandaag voor de zonsopkomst bij de Bromo! Met een gesloten jeep worden jullie naar een uitzichtpunt gebracht. Je bent daar niet alleen, ook andere toeristen, waaronder veel Indonesiërs, zijn -net als jullie- vroeg opgestaan. Er zijn verschillende punten, het laatste stuk doe je lopend, zodat jullie vast wel een plek vinden met goed zicht. Als het koud is, kunnen jullie je warmen in een van de vele tentjes die koffie en thee verkopen, voordat de zon komt. En als je goed weer hebt, wordt het wachten beloond: het is echt een prachtig gezicht om de eerste zonnestralen over de kraters te zien verschijnen. Daarna gaan jullie terug naar het hotel voor het ontbijt, waarna jullie de spullen pakken en met de auto verder gaan op weg naar Kalibaru. Rond een uur of vier in de middag komen jullie daar aan in een fijn hotel met zwembad.

Dag 16: met de jeep naar Sukamade

Deze dag begint met een bezoek aan het Meru Betiri nationaal park. Het eerste gedeelte gaat per auto, maar zodra je de verharde weg verlaat, stappen jullie over in een 4WD. De rit gaat eerst vooral langs plantages met cacao, rubber en koffie, maar in dit park vind je ook regenwoud en mangrovebossen. Wie weet zie je apen en neushoornvogels tijdens de picknicklunch?

‘s Avonds brengt de jeep jullie samen met een ranger naar het strand, waar verschillende zeeschildpadsoorten aan land komen om hun eieren te leggen. Een garantie is er niet, het blijft de natuur, maar deze plek is sowieso al een avontuur op zich. Jullie slapen vannacht in een eenvoudige lodge.

Dag 17: schildpadden uitzetten en slapen op een plantage

In de ochtend gaan jullie weer naar het strand; nu om -tegen kleine betaling- jonge schildpadjes terug uit te zetten naar zee. Jullie kunnen er op toezien, dat deze schildpadden in ieder geval de zee halen en niet door een vogel opgegeten worden.

Daarna brengt de jeep jullie terug naar de verharde weg, waar de auto staat te wachten. De chauffeur brengt jullie naar Licin, waar jullie gaan overnachten op een koffieplantage. In de middag krijg je een rondleiding op de plantage en een kijkje in de fabriek; het hele proces van de bloesem van de koffieplant tot de koffieboon in de verpakking wordt hier duidelijk. Jullie kamer is een oud plantagehuisje; weer een bijzondere plek om te overnachten.

Dag 18: beklimming van Ijen, oversteek naar Bali

Weer eens vroeg op vandaag; er staat nog een vulkaan op het programma. Met de auto rijden jullie naar de voet van de Ijen. Een klim van ongeveer anderhalf uur brengt je boven bij het kratermeer, waar nog steeds zwavel gewonnen wordt. De zwaveldampen kun je zien oprijzen uit de rand van het blauwe meer. Met blokken gele zwavel zie je de dragers naar boven lopen; het lijkt piepschuim, maar twee manden vol wegen samen wel 75 kilo.

Na deze uitstap gaan jullie richting de haven en verlaten jullie Java. De auto gaat op de ferry; je ziet Bali al liggen! De chauffeur zet jullie af in Pemuteran bij een fijn hotel.

Dag 19: snorkelen bij Menjangan eiland

Een relaxte dag met een mooie excursie. Het is een klein stukje rijden naar de kleine haven vanwaar de bootjes vertrekken naar Menjangan eiland; hier heb je een paar mooie snorkelplekken met veel gekleurde vissen, waaronder ook inktvissen en soms zelfs schildpadden. Een eenvoudige lunch gaat mee op de boot. In de middag tijd heb je alle tijd om te relaxen op het strand of bij het zwembad.

Dag 20: dwars door Bali naar Tabanan

De rit naar Tabanan duurt ongeveer twee uur en onderweg kun je nog stoppen om wat te zien van de Balinese cultuur. Er zijn meerdere stops op de route: bij mooie rijstterrassen, bij warmwaterbaden of naar een hindoetempel. Bespreek met de chauffeur wat jullie zouden willen zien. Voor de laatste nacht hebben we een fijne accommodatie gevonden. Geniet van de rust en het uitzicht, een heerlijke plek om alle ervaringen van de afgelopen weken te laten bezinken.

Dag 21: transfer naar luchthaven

Helaas zit jullie reis er op. Jullie worden opgehaald en naar het vliegveld van Denpasar gebracht, voor de vlucht naar huis terug.

Accommodaties tijdens deze rondreis

We kiezen met zorg onze accommodaties uit voor je rondreis Indonesië. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van kleinschalige, duurzame accommodaties, kleinschalige B&B’s en sfeervolle lodges om zo de ware identiteit van Indonesië te laten zien, maar zonder in te boeten aan comfort.

Rondreis
21 dagen
vanaf € 2.765,-

Prijs per persoon gebaseerd op 2 personen

Dit wil ik!

Wat kost dat nou?

Inbegrepen

 • 20 overnachtingen
 • binnenlandse vlucht van Jakarta naar Pangkalanbun (incl. 20 kg ruimbagage)
 • binnenlandse vlucht van Pangkalangbun naar Semarang (incl. 20 kg ruimbagage)
 • trein van Yogyakarta naar Jombang
 • transfers per wagen en boot zoals genoemd in het programma
 • maaltijden: 20x ontbijt, 5x lunch en 4x avondeten
 • 3-daagse verkenning Tanjung Puting op een klotok
 • zonsopgang vanaf Setumbu (nabij Borobudur)
 • culinaire excursie Yogyakarta
 • excursie door Malang
 • jeepexcursie Tumpang
 • 2-daagse tocht naar schildpadden Sukamade
 • beklimming Ijen
 • snorkelen bij Pulau Menjangan
 • €5,- per persoon bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en annuleringsverzekering
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • entreegelden, permits en donaties
 • snorkelspullen bij Pulau Menjangan
 • visum Indonesië (online aanvragen)

Ook met Reisbrigade naar Indonesië?

Iedere reiziger is anders en heeft andere wensen voor een Indonesië rondreis. Jouw ideale Indonesië rondreis niet gevonden op onze website? Geen probleem!

Neem contact op, dan gaan we met jou in gesprek. Samen bespreken we de reiswensen en kijken we of- en hoe we hierbij kunnen helpen.

Vraag een reisvoorstel aan
Back To Top