Rondreis Op Maat
Selfdrive, Safari, Avontuur

Hoogtepunten van deze reis

rondreis per eigen huurauto – Big Five zoeken in het Krugerpark – de mooie Panoramaroute – olifanten bij Addo – ziplinen in Tsitsikamma – boottocht Gansbaai

22-daagse rondreis
Vanaf € 3.015,- per persoon

Van Kruger naar de Kaap

Wil jij altijd al een individuele rondreis door Zuid-Afrika maken? Tijdens deze actieve vakantie met een eigen huurauto combineer je het noorden met het zuiden. Je gaat wandelen, ziplinen en varen, je maakt veel gamedrives en safari’s en je eindigt in de mondaine, gezellige stad Kaapstad. Volop variatie en avontuur!

Reisroute

Dag 1: aankomst Johannesburg
Dag 2: naar Sabie
Dag 3: naar Timbavati in Greater Kruger
Dag 4: op zoek naar de Big Five
Dag 5: naar Hazyview
Dag 6: vrije dag Hazyview
Dag 7: naar eSwatini
Dag 8: vrije dag eSwatini
Dag 9: naar St. Lucia
Dag 10: boottocht St. Lucia
Dag 11: vlucht Durban – Port Elizabeth; naar Addo
Dag 12: game drive door Addo nationaal park
Dag 13: naar Tsitsikamma
Dag 14: ziplinen in Tsitsikamma
Dag 15: naar Oudtshoorn
Dag 16: vrije dag Oudtshoorn
Dag 17: naar Robertson
Dag 18: naar Gansbaai
Dag 19: boottocht en door naar Kaapstad
Dag 20: vrije dag Kaapstad
Dag 21: vrije dag Kaapstad
Dag 22: naar de luchthaven

Dag tot dag

Dag 1: aankomst Johannesburg

Welkom in Zuid-Afrika! Bij aankomst op de luchthaven van Johannesburg worden jullie opgehaald en naar de lodge gebracht. Omdat de vluchten vaak pas laat aankomen, regelen we een accommodatie vlakbij de luchthaven.

Dag 2: naar Sabie (328 km)

Jullie gaan zelf terug naar het vliegveld om de huurauto op te halen. Het is even wennen want in Zuid-Afrika rijden ze links. Jullie rijden vandaag vanuit Johannesburg naar Sabie. Onderweg kan je lunchen in Dullstroom en stoppen bij de Mac Mac Pools en waterval.

Dag 3: naar Timbavati in Greater Kruger (177 km)

Vandaag begint de echte rondreis! Het is een flinke rit, jullie rijden door naar het Timbavati Game Reserve; een privé wildreservaat in het Greater Kruger gebied. Dit betekent dat het een open grens heeft met Krugerpark. Als jullie op tijd in de middag aankomen, kun je nog mee op namiddag game drive. Je hebt hier grote kans om de Big Five te zien! Het Umlani Bush Camp is een prachtige, ecolodge, je logeert in een typisch Afrikaanse rondavel met eigen faciliteiten.

Dag 4: op zoek naar de big five

Jullie gaan vandaag een game drive maken. Kies je voor de ochtend, dan moet je vroeg op; deze vertrekt al om 05.30 uur. De dieren zijn nu nog heel actief, de vroege ochtend is daarom een uitstekend moment om op zoek te gaan naar leeuwen, olifanten, buffels, zebra’s en nog veel meer. Rond half twaalf keren jullie terug naar de lodge voor de lunch, daarna is het misschien wel tijd voor een luilekkere siësta.

Hebben jullie liever de namiddag drive? Als je daarvoor kiest, gaan er drankjes mee, om te proosten tijdens het bekijken van de zonsondergang. Ook kunnen jullie vandaag (optioneel) nog een wandeling maken. De meeste mensen vinden dat best spannend, je kunt het ter plekke nog bedenken. Er gaat dan altijd een ranger met geweer mee. In ieder geval is één game drive per dag inbegrepen.

Kruger Nationaal Park

Dag 5: naar Hazyview (135 km)

Vandaag bezoeken jullie eerst het Hoedspruit Endangered Species Centre, we hebben een rondleiding voor jullie geboekt. De rondleiding duurt twee uur en ze vertellen van alles over de dieren die ze opvangen. Daarna gaat de reis verder richting Hazyview, dat is maar een uurtje rijden, dus geen lange reisdag vandaag! Jullie overnachten in de Gecko Lodge. Deze lodge ligt op ongeveer 3 kilometer van Hazyview in de Sabie Rivier Vallei. De Duitse Anja en Zuid-Afrikaanse Gideon zullen er alles aan doen om jullie een fijn verblijf te bezorgen. Hazyview is perfect gepositioneerd vlakbij Kruger en de Panoramaroute.

Dag 6: vrije dag Hazyview

Vandaag is een dag om naar eigen invulling vorm te geven. Jullie kunnen met de auto de prachtige Panoramaroute gaan verkennen, een mix van cultuur, natuur en geschiedenis. Deze begint in Graskop en leidt je door de ruige bergketens van de noordelijke Drakensbergen. De eroderende werking van rivieren zorgde voor prachtige ravijnen en adembenemende uitzichten. Jullie rijden eerst naar Graskop, zo’n 40 kilometer en daar begint het natuurschoon! Volg gewoon de R534 en jullie zien achtereenvolgens The Pinnacle (300 m hoge, massieve granieten zuil) en God’s Window. Terug op de R532 rijden jullie tot aan Bourke’s Luck Potholes. Hier komen de Treur en Blyde rivier samen en zijn potholes ontstaan. Vanaf hier begint Blyde River Canyon, een 16 km lange canyon. Dan kun je nog doorrijden tot aan Three Rondavels, drie enorme enorme rotsen die honderden meters boven het landschap uitsteken. Dit wordt een dag waarop je waarschijnlijk veel foto’s zult maken!

Blyde River Canyon

Dag 7: naar eSwatini (260 km)

Lange rijdag vandaag naar het koninkrijk Swaziland, dat tegenwoordig officieel eSwatini heet. Probeer heel vroeg te vertrekken want dan kunnen jullie nog door het zuiden van het Krugerpark rijden. Na zo’n 2 uur rijden komen jullie bij de grens; zorg voor een lege pagina in je paspoort want jullie krijgen een mooie stempel van eSwatini! Veel toeristen gaan naar Mlilwane, iets minder bekend maar met meer kans op het zien van wild is Hlane Royal nationaal park, een onderdeel van Big Game Parks. In dit park komen heel veel gieren en maraboes voor, en nog veel meer soorten vogels. Ook olifanten, leeuwen, luipaarden en neushoorns worden hier vaak gespot.

Dag 8: vrije dag eSwatini

Hopelijk zijn jullie de dieren nog niet beu want ook in eSwatini kunnen jullie game drives maken. Jullie kunnen zelf gaan rijden, maar houd er rekening mee dat de wegen hier slecht zijn. We raden je aan om ter plaatse een game drive te boeken en dan met een ranger gaan. Dit is absoluut een aanrader want dan ga je naar een ander deel van het park waar je met de eigen auto niet mag komen. Ook kunnen jullie er voor kiezen om een wandeling te maken of toch liever mountainbiken onder begeleiding? Alles kan! Dit park is zeer speciaal voor de inwoners van eSwatini: de legende gaat dat hier bij Hunter’s Rock de vader van de koning zijn laatste leeuw heeft gezien.

Dag 9: naar St. Lucia (290 km)

Jullie verlaten vandaag eSwatini en rijden weer verder, terug Zuid-Afrika in. Het toeristische dorpje St. Lucia ligt in het zuiden van het Greater Wetland Park dat grenst aan de Indische Oceaan. Hier leven nijlpaarden en krokodillen in een grote lagune die in verbinding staat met de oceaan en zo het hele iSimangaliso Wetland Parks voedt. Het dorp is alleen bereikbaar over een brug, jullie overnachten in het centrum van St. Lucia. Let op: soms lopen er ’s avonds nijlpaarden door het dorp!

Dag 10: boottocht St. Lucia

Wij hebben een boottocht geregeld over de Wetland rivier in het iSimangaliso Wetland Park. De rivier zit vol krokodillen en nijlpaarden, en hier leven ook flamingo’s, pelikanen en veel andere vogels. De boottocht duurt ongeveer twee uur, de gids vertelt onderweg alles over de nijlpaarden die er leven. De rest van de dag hebben jullie de tijd om het dorpje te verkennen of misschien rijden jullie wel graag paard op het uitgestrekte strand? Of gewoon lekker luieren op het strand? Wil je liever zeekajakken of vissen? Noem het op, alles kan hier!

eSwatini
St. Lucia

Dag 11: vlucht Durban - Port Elizabeth; naar Addo (210 + 60 km)

Vandaag rijden jullie allereerst naar Durban, waar je de huurauto inlevert. Van Durban vliegen jullie naar Port Elizabeth, hier kun je meteen de volgende huurauto ophalen. Het is dan nog een klein stukje rijden naar Addo, vooral bekend door het Addo Elephant nationaal park. Er zijn hier zoveel olifanten dat jullie bijna gegarandeerd deze mooie dieren zullen zien. Maar dat is voor morgen… vanmiddag eerst uitrusten van de lange dag.

Dag 12: vrije dag Addo

Jullie kunnen heerlijk rustig aan doen, of zelf game drives maken in het park. Ook kunnen we voor jullie een game drive organiseren met ranger, hij gaat dan samen met jullie op zoek naar de dieren die hier leven. Onderweg zul je hoogstwaarschijnlijk vele olifanten spotten. Wie weet zien jullie ook nog neushoorns, zebra’s, bosbokken of leeuwen.

Dag 13: naar Tsitsikamma (200 km)

In het Tsitsikamma nationaal park beuken de golven van de Indische Oceaan tegen de rotsachtige kust, groeien hoge bomen en fynbos tot aan de zee en vinden rivieren hun weg naar ruige ravijnen. Het park is in 1964 gesticht en op sommige plekken slechts 1,5 kilometer breed. Het heeft wel een 80 kilometer lange woeste kustlijn die hier en daar wordt onderbroken door een strand. Jullie overnachten vlakbij het park, namelijk in het dorpje Storms River, aan de Tuinroute. Vlak naast het hotel is een bijzonder jaren-50 restaurant compleet met Marilyn Monroe en Elvis Presley-attributen.

Dag 14: ziplinen in Tsitsikamma

Vandaag gaan jullie ziplinen! De complete zipline-tour, ook wel canopy genoemd, zal drie uur duren en bestaat uit 10 platforms met daartussen kabels, waarvan de langste maar liefst 100 meter telt. De platforms zijn onder andere in de machtige geelhoutbomen gebouwd, ver boven de grond. De gids en de handige bordjes op elk platform leren je meer over wat je nou eigenlijk ziet. Als je daar tenminste op let. Want bovenal is het genieten van de wind door je haren en de adrenaline door je aderen als je tussen de bomen door suist!

Addo Elephant Park
Tsitsikamma Nationaal Park

Dag 15: naar Oudtshoorn (220 km)

De Tuinroute loopt tot Mosselbaai en slingert langs de groene kustlijn, grotendeels in de West-Kaap. De route wordt ook wel de Garden of Eden genoemd. Inheemse bossen wisselen baaien met zandstranden, kliffen en lagunes af. Jullie rijden langs Plettenberg Bay, oorspronkelijk een klein vissersdorp, maar intussen uitgegroeid tot een populaire badplaats. Vervolgens door het Knysna Forest waar inheemse bomen als stinkhout en geelhout groeien. Daarna rijden jullie verder via de mooie Outeniqua Pass het drogere binnenland in.

Oudtshoorn is het centrum van de struisvogelfokkerij en dankt daaraan de bijnaam ‘verenhoofdstad’ van de wereld. Rond de eeuwwisseling leverden de struisvogelboerderijen staartveren aan alle bekende modehuizen in de wereld. De handel was erg lucratief en de struisvogelbaronnen lieten enorme villa’s bouwen. Die handel bestaat (bijna) niet meer, tegenwoordig worden de struisvogels gefokt voor hun huid en het smakelijke vlees. Voor ons misschien even wennen, maar struisvogelbiefstuk staat op vrijwel elke menukaart in Zuid-Afrika! Jullie overnachten in een mooi guesthouse op een nog in bedrijf zijnde struisvogelboerderij net buiten Oudtshoorn.

Dag 16: vrije dag Oudtshoorn

Vandaag een vrije dag om de Kleine Karoo te ontdekken of om kennis te maken met struisvogels. Er zijn verschillende struisvogelboerderijen die je kan bezoeken. Jullie kunnen ook een bezoek brengen aan de beroemde Cangogrotten. Dit is een stelsel van grotten die in de Swartberg liggen. Het complex is verdeeld in drie gedeelten met een gezamenlijke lengte van meer dan 4 kilometer. Ze werden vroeger al door de San (bosjesmannen) als schuilplaats gebruikt. Bewijs hiervan zie je aan de ingangsmuren in de vorm van tekeningen. Deze tekeningen worden tot de mooiste grotten van de wereld gerekend. Je kunt kiezen voor een traditionele toer, of voor de adventure tour, waarbij je soms door smalle spleten moet kruipen… spannend!

Dag 17: naar Robertson (270 km)

Vandaag reizen jullie verder westwaarts, het wordt weer een mooie en interessante route. Dit keer rijden jullie via de kleine Karoo (halfwoestijn) naar Swellendam via de Route 62. Wij vonden het de mooiste route van de hele reis en we hebben iets speciaal op het programma gezet vandaag: jullie gaan ‘glamping’. Het is handig om eerst boodschappen te doen in Robertson, want jullie mooie tent ligt in het Pat Bush reservaat, de luxe tenten zijn voorzien van een eigen keuken! Ook heb je een haardvuur, en dat kan in augustus nog wel eens van pas komen, want het kan hier flink afkoelen. De locatie is prachtig.

Dag 18: naar Gansbaai (156 km)

De eis gaat verder naar Gansbaai, een vissersdorpje met een heerlijke rustige sfeer en prachtige flora. Rij onderweg ook zeker langs De Kelders en ga zitten op een van de bankjes aan de zee. Een grote kans namelijk om walvissen vanaf de kant te zien! Hoe gaaf is dat? Stop ook zeker bij het kleine barretje vlakbij dat heerlijke taart verkoopt, mochten jullie zin hebben in iets.

Oudtshoorn

Dag 19: boottocht en door naar Kaapstad (160 km)

In de ochtend checken jullie uit en rijden dan door naar de haven in Gansbaai (zo’n 50 km). De reden dat we de boottocht vanuit Gansbaai voor jullie boeken, is Dyers Island: hier kun je niet alleen de walvissen maar ook dolfijnen en haaien spotten (in het seizoen). Het eiland staat ook bekend als een belangrijke broedplaats voor verschillende vogels, inclusief pinguïns.

De boottocht brengt je ook naar Geyser Rock, de plek voor robben om te chillen: er leven maar liefst 60.000 zeehonden. En waar zeehonden zijn, zijn ook haaien! Vervolgens vaart de boot door naar de plek waar de walvissen het laatst gesignaleerd zijn. De gids vertelt ondertussen alles over de dieren! Het kan soms flink wiebelen. De boottocht is ‘s morgens en duurt ongeveer twee uur. In de middag rijden jullie naar Kaapstad.

Dag 20 & 21: vrije dagen Kaapstad

Er is zoveel te doen en te zien in Kaapstad, jullie zullen je zeker niet vervelen. Probeer je bezoek aan de Tafelberg te plannen op een zonnige dag, bij helder weer is het uitzicht fenomenaal. Je kan ervoor kiezen om met de kabellift naar boven te gaan maar jullie kunnen ook de wandelschoenen aantrekken en een mooie klim naar boven maken. Omgekeerd kan natuurlijk ook.

Een stukje Kaapstad waar het ook goed vertoeven is, is het Waterfront. Met jullie huurauto zijn jullie ongeveer in een paar minuten in het centrum van Kaapstad. Parkeren kan heel goedkoop bij het Waterfront, maar je kan ook kiezen voor de hop-on-hop-off bus, er zijn verschillende tours en tickets. Een bezoek aan Robbeneiland is indrukwekkend (als het weer het toelaat). Het is handig om alvast online te reserveren of ga de dag van tevoren langs en koop dan de kaartjes.

Iets wat je absoluut niet mag missen, is een bezoek aan Kaap de Goede Hoop. Niet alleen de Kaap, maar zeker ook de route er naartoe en de bezienswaardigheden onderweg. Rij via Houtbaai en Chapman’s Peak en jullie zullen beloond worden met prachtige vergezichten. Daarna kunnen jullie nog door naar Simon’s Town en Boulders Beach. De pinguïns wachten al op jullie. We kunnen ook een geweldige kookcursus voor jullie regelen in de kleurrijke wijk Bo-Kaap, een fietstocht door Kaapstad of misschien willen jullie wel eens weten hoe het leven eraan toe gaat in een sloppenwijk? Laat maar weten en we zorgen ervoor.

Dag 22: naar de luchthaven (24 km)

Vandaag zit de reis er dan toch echt op! Op de luchthaven leveren jullie auto in. We hopen dat jullie een koffer vol mooie herinneringen mee naar huis nemen!

Chapmans Peak
Kaapstad
Boulders Beach

Accommodaties tijdens deze rondreis

Hieronder vind je drie accommodaties die tijdens deze reis door Zuid-Afrika voor je worden geboekt. Een afwisseling van kleinschalig, bijzonder gelegen, sfeervol, avontuurlijk en luxe; altijd met de grootste zorg door onze lokale partner uitgekozen.

Rondreis
22 dagen
vanaf
€ 3.015,-

Prijs per persoon gebaseerd op 2 personen

Dit wil ik!

Wat kost dat nou?

Inbegrepen

 • 21 overnachtingen
 • 2x huurauto in de klasse C voor 10 dagen en voor 12 dagen inclusief super cover verzekering, 2e chauffeur en one way fee
 • binnenlandse vlucht van Durban naar Port Elizabeth (20kg bagage)
 • maaltijden: 19x ontbijt, 2x lunch, 2x avondeten
 • €5,00 p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage calamiteitenfonds
 • excursie bij Hoedspruit
 • boottocht St. Lucia
 • ziplinen bij Storms Rivier
 • boottocht: walvissen en dolfijnen spotten bij Gansbaai

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en annuleringsverzekering
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • entreegelden

Ook met Reisbrigade naar Zuid-Afrika?

Iedere reiziger is anders en heeft andere wensen voor een Zuid-Afrika rondreis. Jouw ideale Zuid-Afrika rondreis niet gevonden op onze website? Geen probleem!

Wij gaan graag met jou in gesprek. Samen bespreken we de reiswensen en kijken we of en hoe we hierbij kunnen helpen.

Vraag een reisvoorstel aan
Back To Top