Beste reistijd voor Indonesië

Indonesië bestaat uit duizenden eilanden, verspreid over een gebied van zo’n vijfduizend kilometer breed rond de evenaar. Eigenlijk best bijzonder dat er qua klimaat en regentijd relatief weinig verschil zit tussen al die eilanden.  De gemiddelde temperatuur ligt bijna altijd tussen de 25 en 30 graden overdag, tropische temperaturen dus! Alleen in de hoger gelegen berggebieden kan het flink koeler worden. Over het algemeen is het zo dat voor een rondreis over meerdere eilanden de maanden juni tot en met oktober als beste reistijd worden gezien, dat is de droge periode (alleen op de Molukken is het seizoen precies andersom).

Ook in de regentijd kun je over het algemeen prima reizen, de natuur is dan vaak op zijn mooist! Een reis door Indonesië is dus eigenlijk het hele jaar door mogelijk, alleen in december en januari moet je rekening houden met flinke buien: in die 2 maanden valt de meeste regen.

Indonesie-Bali-strand
de mooie kust van Bali
Indonesie-Bali-tempel
ndonesie-West-Sumatra

april, mei, juni

Op Sumatra, Java en Bali is in april de regentijd voorbij en begint de droge tijd met weinig regen en veel zonnige dagen. Het is deze maanden nog net iets koeler door de afgelopen regentijd, en de natuur is mooi groen. Er kunnen wel buien vallen, maar de buien zijn kort en de zon overheerst. Op Sulawesi blijft het langer regenen en zijn deze maanden nog niet droog. Voor Flores zijn dit weer wel prima maanden: droog, vlak na het natte seizoen dus aangename temperaturen, groene natuur en een rustige zee.  

juli, augustus, september

Dit is de droge tijd op bijna alle Indonesische eilanden en het wordt langzaam ook steeds warmer; reken op een temperatuur die regelmatig boven de 30 graden komt. Iets om rekening mee te houden: vooral op Java en Bali is het tijdens de Europese zomermaanden, tijdens de Nederlandse en Belgische schoolvakanties, een druk hoogseizoen. Sumatra is wat natter (en groener) dan Java en Bali, hier kan ook in de droge tijd regelmatig een bui vallen. Sulawesi heeft niet echt een droge tijd maar van juli tot oktober regent het hier relatief weinig. Door het omgekeerde seizoen van de Molukken is het op deze eilanden juist nu de natte periode.

oktober, november, december

In oktober begint het weer te regenen, en in november begint de echte regentijd. De regentijd houdt in dat het bijna elke dag een paar uur flink regent, meestal aan het einde van de middag. Op Sumatra, Java en Bali valt in december en januari de meeste regen. Ook op Flores is dit de natte periode, maar hier valt meestal minder regen dan op de andere eilanden. De Molukken hebben een omgekeerd regenseizoen en hier is oktober tot en met april de droge tijd. 

januari, februari, maart

Onze wintermaanden vallen gelijk met de natte periode op alle eilanden van Indonesië, met de meeste regen in december en januari. Pas in maart begint het echt droger te worden. De maand maart, aan het einde van de natte periode met de natuur nog volop groep, is een mooie maand om door Indonesië te reizen. Op de Molukken is dit nog steeds de droge tijd.

Met Reisbrigade naar Indonesië?

Zie je het wel zitten om met Reisbrigade op reis te gaan naar Indonesië? Wij hopen van wel. Wist je dat we tijdens je reis 24 uur per dag bereikbaar voor je zijn? Dat is prettig als je ineens nog een vraag hebt of even je gelukzalige moment met ons wil delen. Neem snel contact op en laten we samen aan de slag gaan voor je volgende vakantie!

Voorstel op maat?

Onze blogs over Indonesië

Boekentips Reisbrigade Indonesië
Boekentips: Indonesië
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Een verre rondreis en toch duurzaam?!
Hoe boek je de vlucht bij je rondreis op maat?
Back To Top