Een verre rondreis en toch duurzaam?!

Een verre rondreis duurzaam? We hechten veel belang aan duurzaamheid, maar inderdaad: we bieden wel verre rondreizen en internationale vluchten aan. Is dat niet heel krom, mensen van Reisbrigade? Ja, dat klopt, maar om nieuwe culturen te ontdekken, moet je nu eenmaal reizen. Gezien de afstand is het vliegtuig daarvoor het beste vervoersmiddel. En stoppen met het maken van verre reizen is zeker geen oplossing, want het toerisme is in veel verre landen een belangrijke bron van inkomen.

Vietnam, Sapa

Wél gaan dus denken wij, maar goed nadenken over wat je doet en hoe je reist. Er zijn genoeg aspecten waar je rekening mee kan houden wanneer je een verre rondreis maakt. Want duurzaam denken gaat veel verder dan het nadenken over je vlucht; ook ter plekke kun je rekening houden met mens en milieu! Hier geven we je een paar duurzame tips:

Vlieg rechtstreeks

Een belangrijk punt is natuurlijk de vlucht naar je bestemming toe. Je wilt dat prachtige land bezoeken en je hebt geen tijd om een paar weken per schip erheen te reizen. Dan wordt het toch een vlucht! Probeer -indien mogelijk- zoveel mogelijk rechtstreeks te vliegen!

Vooral bij het opstijgen stoot een vliegtuig veel schadelijke stoffen uit, dus elke tussenstop minder scheelt een hoop CO2 uitstoot. En natuurlijk is een directe vlucht ook voor jezelf fijner: het is sneller en het is comfortabel om niet ergens uren in een luchthavenlounge te moeten wachten op je aansluiting.

Compenseer je vlucht

Er wordt voorzichtig getest met elektrisch vliegen en er wordt veel gepraat over de duurzame doelen van luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. Toch zal het nog wel even duren voordat vliegen echt duurzaam wordt. Gelukkig zijn er in de tussentijd manieren om de uitstoot van je vlucht te compenseren. Er zijn verschillende organisaties en elke organisatie werkt op zijn eigen manier. Een hele bekende is Green Seat, andere organisaties zijn bijvoorbeeld Fly Green en Trees for All. Kijk welke werkwijze jou persoonlijk aanspreekt en kies je eigen compensatie!

Tanzania, Arusha

Reis bewust; neem de tijd voor je rondreis

Hoe langer je rondreist, hoe minder de uitstoot is per dag. Dus: spaar je vakantiedagen op, ga langer op reis, reis bewust en neem de tijd voor je verre vakantie. Ga niet voor een weekje naar Thailand, maar ga voor een langere periode. Natuurlijk kun je in korte tijd snel alle hoogtepunten van een land bekijken, maar wij zijn er zelf geen fan van om de standaard hoogtepunten in een Amerikaans tempo te bekijken. Daarom maken wij voor onze reizigers graag alle rondreizen op maat. Plan je reis beter zorgvuldig zodat je echt alles ziet wat je wilt zien en haal alles eruit! Neem voor dat lange traject de nachttrein in plaats van een binnenlandse vlucht of kies voor een lokale bus in plaats van die makkelijke taxi; dan krijg je er ook nog eens een leuke lokale ervaring bovenop! En doe ook eens een dagje niets of maak een wandeling zonder haast, zonder vooraf te weten waar je uitkomt. Je reis wordt er zoveel leuker van en je herinneringen blijven vast veel langer hangen!

Denk aan de lokale bevolking

Wil je graag dat de lokale bevolking profiteert van jouw bezoek aan het land? Dat is mooi want dan zitten wij op één lijn. Wij houden zelf niet van massatoerisme, saaie zakenreis-hotels, grote, vaak westerse hotelketens of gigantisch uitgebreide resorts. Een reis is pas geslaagd als zowel onze reizigers als onze lokale agent er beter van worden. En ok, wij zelf ook een beetje. We werken uitsluitend met agentschappen die we zorgvuldig hebben uitgekozen en vaak al jaren kennen. Deze partners hebben hart voor hun eigen land en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We kiezen voor kleinschalige (ECO-)hotels die nadenken over hun impact op de omgeving en die samenwerken met de lokale bevolking waardoor jouw vakantiebudget zoveel mogelijk bij de lokale bevolking terecht komt. Fijn idee toch?

Thailand, Maeklong markt

Beperk je plastic

Tot voor kort leek het alsof veel verre landen zich nog helemaal niet druk maakten om hun plastic afval maar de laatste tijd lijkt het echt de goede kant op te gaan. Bali heeft eind 2018 wegwerp plastic in de ban gedaan (en dat was nodig ook). Thailand en Vietnam bieden afbreekbare tasjes aan in de supermarkt, Kenia heeft gratis wegwerptasjes verboden en steeds meer landen zullen volgen. Wat kun je zelf doen? Neem in ieder geval een herbruikbare waterfles mee. Drink niet uit de gratis kleine flesjes drinkwater die in je hotelkamer staan, maar vul je eigen fles uit de drinkwatertap die bijna elk hotel heeft. Neem je eigen katoenen of linnen tasje mee en gebruik die als je de lokale markt op stapt. Ook al zie je plastic tasjes voor het grijpen en worden jouw boodschappen er al in verpakt: haal ze er weer uit. Het is een kleine stap maar vele kleine stapjes kunnen grote veranderingen teweeg brengen, en we moeten ergens beginnen toch? Samen met zo’n 180 andere organisaties hebben we de International Tourism Plastic Pledge getekend, een initiatief van Futureproof Community. Op naar een plasticvrije toekomst!

Resume: een verre reis zal nooit helemaal duurzaam worden. Je kunt de impact wél zo klein mogelijk houden. En probeer tijdens je rondreis volop te genieten, zodat al die impact niet voor niets is geweest!

Bekijk onze andere blogs

Back To Top