Load shedding in Zuid-Afrika

Load shedding, je hebt er misschien nog nooit van gehoord. Maar als je reisplannen richting Zuid-Afrika hebt, of misschien al een reis hebt geboekt, dan is het wel handig om te weten wat load shedding is. Vandaar onze vraag: load shedding, wat is dat eigenlijk?

Load shedding, wat is het?

Load shedding betekent letterlijk ‘last afwerpen’, en het is een manier om de belasting op het elektriciteitsnet af en toe te ontlasten. De elektriciteit in Zuid-Afrika valt niet ‘gewoon’ af en toe uit, nee, het is een stroomuitval die vooraf wordt gepland en gecommuniceerd. Het is de Zuid-Afrikaanse manier om het oude elektriciteitsnet niet te overbelasten door de elektriciteit op piekmomenten te verminderen of helemaal uit te zetten.

Load shedding, waarom is dat nodig?

Eskom, de grote nationale energieleverancier van Zuid-Afrika, zit al jarenlang diep in de problemen. Het bedrijf heeft schulden en grote problemen om aan de energievraag te voldoen. Het verouderde elektriciteitsnet heeft te weinig capaciteit, er is achterstallig onderhoud en Eskom kan niet altijd genoeg energie leveren. Om een volledige ineenstorting van de elektriciteitsvoorziening en dus grote chaos te voorkomen, wordt de elektriciteit op bepaalde geplande momenten op steeds verschillende plaatsen uitgeschakeld.

Load shedding, hoe werkt het in de praktijk?

Op de website van Eskom staat een schema wanneer de stroom in welke regio wordt uitgeschakeld. Of kijk op deze website loadshedding, als je jouw locatie aangeeft kun je kijken wanneer bij jou de stroom wordt uitgeschakeld. Ook is er een app: kijk op esp.info voor de app Loadshedding ESP EskomSePusk, beschikbaar voor IOS & Android. Met deze app word je op de hoogte gehouden wanneer en welke Load Shedding Stage van toepassing is. Tijdens de stroomuitval hebben bewoners en bedrijven helemaal geen stroom en kunnen ze dus niet koelen, verwarmen, pinnen, tanken, internetten, koken, muziek luisteren en tv kijken. Een bijzondere situatie, dus goed om vooraf te weten wanneer dat gaat gebeuren!

Load shedding, geen last van met zonnepanelen toch?

Inderdaad: lodges met zonnepanelen zijn vaak bijna zelfvoorzienend en zullen geen last hebben van de geplande stroomstoringen. Zonnepanelen zijn dus niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk maar ook praktisch: basisvoorzieningen als licht, stroom en internet blijven gewoon werken. Alleen de airco zal niet altijd blijven werken, maar gelukkig kan de ventilator wel blijven draaien! Een goede reden om zoveel mogelijk gebruik te maken van eco-lodges en andere accommodaties met zonnepanelen.

Load shedding, wat te doen op reis?

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn als je een rondreis door Zuid-Afrika gaat maken. Kijk regelmatig op de site van Eskom of Loadshedding en laat je informeren door de app. Vraag ook altijd bij je accommodatie naar de laatste stand van zaken. Er zijn verschillende ‘stages’, de locals weten meestal precies hoe het zit. Zorg dat je genoeg cash geld bij je hebt, want tijdens stroomuitval kun je niet pinnen. Vul de tank van je huurauto niet op het laatste moment, want tijdens stroomuitval kun je niet tanken. Neem een zaklamp mee voor het geval dat er geen licht meer is, en neem een powerbank (of twee) mee om altijd je telefoon en camera op te laden. Tenslotte: relax en geniet van de stilte en het uitzicht. Zie het als een lokaal gebruik en als iets bijzonders wat je alleen maar in Zuid-Afrika zult meemaken! 

Bekijk onze andere blogs

Zuid-Afrika autohuur
Autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië
Boekentips Reisbrigade Zuid-Afrika
Boekentips: Zuid-Afrika
Reisverslag: Zuid-Afrika
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Back To Top