De beste voorbereiding op je 4×4 selfdrive

De vrijheid van een reis buiten de gebaande paden, urenlang rijden over de open weg door ongetemde landschappen en de spanning van avontuur in je eigen tempo: een selfdrive per 4×4 geeft een ongeëvenaarde ervaring in het Afrikaanse landschap. Wie droomt daar nu niet van?

Reiziger bij haar 4x4 jeep in de Sossusvlei tijdens een rondreis door Namibië

Waarom een 4x4 auto huren?

Voor een veilige en comfortabele rondreis door Botswana, Namibië en/of Zuid-Afrika raden we een huurauto met 4-wielaandrijving aan. Misschien niet de goedkoopste optie, maar het is veel veiliger en rijdt heerlijk: je zit (vaak) hoger op de weg, de auto voelt stabieler en je hebt meer grip op de weg, ook als je op een onverharde weg of gravelpad rijdt. Veel minder kans dus om vast te raken!

Is het moeilijk om een 4x4 te besturen?

Heb jij plannen voor een autorondreis door Botswana en heb je nog niet eerder in een 4×4 gereden? Dan is het belangrijk om je thuis goed voor te bereiden. Een veilige huurauto, passend bij jouw rondreis en het uitstippelen van de juiste route; dat verzorgen wij. Samen met de mooiste accommodaties onderweg zal het jullie aan niets ontbreken. Echter; het besturen van die huurauto, dat zal je toch echt zelf moeten doen. En als je nog niet eerder in een auto met vierwielaandrijving hebt gereden kan dat best even wennen zijn. Wij adviseren daarom om thuis te beginnen met de juiste voorbereidingen. Hieronder geven we je enkele waardevolle tips!

Tip 1: de goede spullen voor navigatie en communicatie

Voor je veiligheid is het van belang om altijd in contact te kunnen blijven met de buitenwereld. Zorg voor een betrouwbaar GPS-navigatiesysteem, bijvoorbeeld op je telefoon, ook voor off-road gebruik. Wij gebruiken zelf graag de app Maps.me. Download thuis gedetailleerde kaarten van te reizen routes, zodat je zeker weet dat je de juiste kaarten bij je hebt. Ga niet op pad met een telefoon met verouderde batterij en zorg voor een extra powerbank, zodat je onderweg nooit zonder navigatie komt te staan. Het is verstandig als je de juiste apparatuur al in Nederland aanschaft en jezelf vertrouwd kunt maken met deze apparaten en hun werking. Ben je eenmaal daar en ga je op pad: zorg er dan voor dat alles volledig is opgeladen voor je vertrekt.

Tip 2: de juiste kennis, verdiep je vooraf in de route en het landschap

Een 4×4 self-drive is de ideale kans om los te komen van het gewone en het onbekende te omarmen. Denk er bij de voorbereiding van je reis aan dat respect voor de natuur en lokale culturen belangrijke onderdelen zijn van een geslaagd en zinvol avontuur. Door te lezen over het land waar je heen gaat, ben je in staat om ter plekke de magie volledig te ondergaan en je onderweg niet te laten hinderen door praktische zaken. Wat mag je niet missen onderweg, wat kun je tegenkomen en wat kun je vermijden? Kennis is alles!

Tip 3: boek een cursus bij ORC events

Wij kunnen je nog zo goed op weg helpen en je alle informatie geven die je nodig hebt; uiteindelijk is het besturen van je huurauto toch iets dat je zelf zal moeten doen. En wat is er dan beter ter voorbereiding dan het oefenen in de praktijk? Tijdens een cursusdag van ORC-events leer je de fijne kneepjes van het 4×4 rijden onder leiding van een ervaren instructeur. Wij adviseren deze cursus dan ook van harte aan! 

De instructeurs zijn gespecialiseerd in het autorijden in Zuidelijk-Afrika en kunnen je alles vertellen over de omstandigheden daar in combinatie met het model huurauto dat je hebt geboekt; een betere voorbereiding is er niet. Omdat de groepen klein zijn (meestal 1 op 1 of maximaal 2 auto’s per instructeur), kun je al vrij snel achter het stuur plaatsnemen. Na een korte introductie met een kop koffie en een praatje, ga je al rijden. Dus: “koffie, praatje en gaan!’’ Je rijdt eerst op een stuk onverharde weg in de omgeving, dan over heuvels en door modder op het eigen terrein en daarna over los zand op een speciaal zandpad. Je bent dan voorbereid op alle omstandigheden en de instructeur vertelt na afloop ook nog van alles over de bandenspanning en het verwisselen van een band. Kortom: de optimale voorbereiding!

 

Even praktisch

Een cursus duurt 4 1/2 uur, is te boeken van maandag tot en met zaterdag en kost 179 euro per persoon bij 2 personen. Je rijdt in een Landrover Defender, en er zijn verschillende modellen: links- of rechts-rijdend, lang of kort. Tijdens de cursus krijg je ook informatie over het type auto (meestal een Toyota) dat jij hebt geboekt. ORC events heeft een groot eigen terrein in Brabant, en alle verdere praktische informatie is te vinden op de website: 4×4 Overlander cursus terrein rijden – ORC Events. We raden je aan om de cursus een paar weken voor vertrek te volgen, niet te vroeg want dan ben je misschien alles weer vergeten. Als je vragen hebt kun je contact opnemen met Anne van ORC (anne@orcevents.nl of 06-47589603), zij vertelt je enthousiast van alles over de cursus! En vergeet niet om achteraf een foto van jou in actie naar ons te sturen.

Bekijk onze andere blogs

Zuid-Afrika autohuur
Autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië
Bostwana, beste reistijd, impala
Beste reistijd voor Botswana
Boekentips Reisbrigade Zuid-Afrika
Boekentips: Zuid-Afrika
Back To Top