Malariavrij reizen in Zuid-Afrika

Ga of wil je op vakantie naar Zuid-Afrika met het hele gezin, inclusief jonge kinderen? Of slik je zelf liever geen malariapillen, bijvoorbeeld omdat je zwanger bent of wilt worden? Of hou je gewoon helemaal niet van pillen slikken? Dan is het natuurlijk wel fijn om malariavrij te kunnen reizen, want dan hoef je geen malariaprofylaxe te slikken. Gelukkig zijn er in Zuid-Afrika -in tegenstelling tot Oost-Afrika- genoeg mogelijkheden om geheel malariavrij te reizen. Hou er wel rekening mee dat niet overal kinderen mee op safari mogen. Dit hangt af van de leeftijd van de kinderen, het aantal andere gasten en welke dieren er in het reservaat leven. Natuurlijk vertellen wij je hier graag alles over. Liever geen kinderen in de buurt? Ook dat kan; veel lodges hebben een strikt leeftijdsbeleid.

Waar kun je malariavrij reizen in Zuid-Afrika?

Dat kan op heel veel plekken, eigenlijk zijn er maar een paar plekken in Zuid-Afrika waar wordt geadviseerd om niet te reizen zonder medicatie tegen malaria te nemen. Helaas valt het hele Krugerpark binnen dit gebied, net als de nationale parken van Hluhluwe en St Lucia. Niet getreurd: er zijn genoeg malariavrije plekken! Wij zetten enkele van onze favorieten voor je op een rijtje!

Boven Johannesburg

Waterberg
De prachtige regio Waterberg ligt in de provincie Limpopo, op slechts een paar uur rijden van Johannesburg. Het UNESCO Waterberg Biosphere Reserve is een bergachtig savannegebied met bergen en valleien, kuddes wilde dieren, kliffen, rotsen, savannes, grasvelden en spectaculaire uitzichten. In deze regio liggen enkele Game Reserves waar je prima safaris kunt maken.

Kololo Game Reserve
Het Kololo Game Reserve is een kindvriendelijk, malariavrij wildreservaat op circa drie uur rijden ten noorden van Johannesburg. Het is een mooi park met veel dieren, maar geen roofdieren (en dus niet de Big Five). Wie in Kololo toch graag de Big Five wil zien, kan eenvoudig een uitstapje maken naar het naastgelegen Welgevonden. Het grote voordeel van al dit ongevaarlijke wild in Kololo is dat je met het hele gezin op pad kunt, ook jonge kinderen kunnen hier rondlopen en fietsen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd en het park is ook nog betaalbaar. Nadeel is dat als je geen kinderen hebt, of als je geen andere Nederlanders wilt tegenkomen, je hier beter weg kunt blijven.

Welgevonden Game Reserve
Het privé wildreservaat Welgevonden ligt tegen Kololo Game Reserve aan en hier leven naast de Big Five (leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard) ook heel veel andere dier- en vogelsoorten. Het meest unieke dier dat je kunt zien in Welgevonden is de witte neushoorn, de grootste populatie witte neushoorns van Afrika leeft hier. Andere dieren zijn de zeldzame blauwe kraanvogel, de hyena en honderden vogelsoorten. In het reservaat liggen verschillende lodges, voor ieder wat wils: van luxe tot superdeluxe. Je kunt hier niet in je eigen auto rondrijden: om de natuurlijke omgeving zo min mogelijk te verstoren, worden safari’s hier gemaakt in safari-trucks van de lodges. Welgevonden is zeker de moeite waard, mét en zonder kinderen.

Lapalala Wilderness
Lapalala Wilderness Reserve is een groot, ongerept wildreservaat met een prachtig landschap, het grootste privé reservaat in Zuid-Afrika. Het doel van Lapalala, opgericht in 1981, was niet alleen het beschermen van de natuur maar ook het duurzaam opleiden van lokale jongeren tot milieubeschermers van de toekomst. Sinds het begin van deze eeuw is het park opengesteld voor twee lodges, dit om bezoekers van de flora & fauna te laten genieten en daarmee het voortbestaan van het reservaat te financieren. Omdat er maar 2 lodges zijn in dit uitgebreide park, voelt het als een verblijf in de wildernis! Ook in Lapala leeft de complete Big Five en verder kun je hier de unieke zwarte neushoorn spotten. Bezoekers kunnen safaris maken maar ook educatieve rondleidingen krijgen en er worden wandelingen georganiseerd, zowel overdag als in het donker.

Entabeni Game Reserve
Entabeni is een kindvriendelijk, kleinschalig en malariavrij park, op een paar uur rijden (over een hobbelige weg) van Johannesburg. Het was de eerste safari die Kim maakte met haar toen piepjonge dochter, daar lees je meer over in haar blog Op reis met jonge kinderen in Zuid-Afrika. Het is ze goed bevallen, want het was zeker niet hun laatste safari! Het landschap is er prachtig, het personeel van de lodges is helemaal op gezinnen ingesteld en je ziet hier meestal zebra’s en giraffes, wat voor jonge kinderen heel herkenbare dieren zijn! Het park bestaat uit twee verschillende plateaus met een flink hoogteverschil van zo’n 600 meter, het lage plateau bereik je via een steile weg. Omdat hier leeuwen leven, zijn kleine kinderen in dit gedeelte van het park niet welkom. De safari’s worden door de lodges georganiseerd, je maakt meestal twee game drives per dag, waarvan de eerste ‘s morgens vroeg, nog voor het ontbijt. Goed om te weten: per lodge verschilt de leeftijd waarop kinderen mee mogen op safari, soms vanaf 6 jaar, soms vanaf 12 jaar.

Marakele nationaal park
Het Marakele park ligt ten westen van Waterberg, op de grens van een nat en een droog gebied. Marakele is een nationaal park en wordt beheerd door SANParks, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de nationale parken van Zuid-Afrika. Het mooie van de nationale parken is dat je er zelf mag rondrijden, een safari in je eigen tempo dus! Je moet dan wel een goede 4WD auto hebben. Voor je verblijf hier is van alles mogelijk; er zijn verschillende mooie lodges, maar je kunt ook kamperen met eigen camper of tent op het dak! Als je dat iets te avontuurlijk vindt, maar je wilt wel graag dat safari-kampeer-gevoel eens ervaren, kies dan voor een kant-en-klare safaritent op een Tented Camp.

Madikwe Game Reserve
Het Madikwe wildreservaat, op de grens met Botswana dicht bij de Kalahariwoestijn, is een groot en relatief onbekend park. Hier komt de hele Big Five voor, maar het luipaard laat zich niet zo gemakkelijk spotten. Het park wisselt open zandvlaktes af met bossen en graslanden. Officieel is het een nationaal park maar omdat het is verpacht aan private partijen mag je hier niet zelf rijden, je mag alleen zelf naar de lodge rijden waar je verblijft. Er is veel wild in het park en het aantal lodges is beperkt. Dit maakt het park duurder, maar ook uniek, want er zijn weinig andere toeristen. Er zijn speciale lodges voor families, zoals Morukuru Farm House waar Kim in december 2022 met haar familie verbleef tijdens hun ultieme familiereis, maar er zijn ook accommodaties die zich juist richten op volwassenen, en waar geen kinderen mogen verblijven. Voor ieder wat wils dus!

“Van toerisme tot onderwijs, Lapalala blijft onvermoeibaar werken om de onderlinge verbondenheid van mens en milieu te versterken, aangezien dit de enige echte manier is om de duurzame toekomst van beide veilig te stellen”

Onder Johannesburg

Nambiti Private Game Reserve
Het Nambiti reservaat ligt in KwaZulu-Natal tussen Johannesburg en Durban, vlakbij Drakensberg en dus heel gunstig tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. Het park is niet heel groot, maar overzichtelijk en erg familievriendelijk. Een ideaal park malariavrij park waar van alles wordt georganiseerd voor gezinnen. Het is in deze regio een van de weinige parken waar je de Big Five kunt spotten! Er zijn verschillende lodges, van luxe 5-sterren lodges en comfortabele eco-lodges tot avontuurlijke self-catering campsites. Een prima plek voor een paar dagen onbezorgde safari tijdens je rondreis. Ook kun je in dit park in een fijne lodge verblijven, en uitstapjes maken naar Durban en Drakenberg.

Addo Elephant National Park
De naam zegt het eigenlijk al, in het Addo Elephant park zit je goed als je op zoek bent naar olifanten. Kinderen kijken hun ogen uit in dit park. Het is een van Zuid-Afrika’s nationale parken, beheerd door SANParks, en dat heeft als voordeel dat je er zelf mag rondrijden. Bij binnenkomst in het park krijg je een wegenkaart met routes en bij de receptie zijn verschillende andere informatiebladen verkrijgbaar. Bij de ingang van het park hangt een grote kaart met daarop aangegeven de locaties waar de dieren het laatst zijn gezien. Naast de honderden olifanten zijn er ook genoeg andere dieren te zien zoals zwijntjes, zebra’s, buffels, en kudu’s. Wie weet kun je in dit park de Big Five afvinken! Omdat de wegen goed zijn, is Addo de ideale plek om een safari te maken met je eigen huurauto, zo zitten de kinderen heerlijk op hun eigen plekje terwijl jullie de dieren spotten. Ga je toch liever met een gids op pad? Boek dan een safari met een ranger en ontdek de onbekende paden.

Sibuya Game Reserve
Vlakbij Port Elizabeth kan je met het hele gezin malariavrij op safari in het Sibuya Game Reserve. Dit bijzondere park grenst aan een rivier waardoor je hier de meest uiteenlopende vogels spot: in het park leven maar liefst 400 verschillende soorten vogels. Naast vogels spot je hier samen met de kids ook otters, olifanten, giraffes, zebra’s, leeuwen en neushoorns. Overnachten doe je hier op een bijzondere locatie: met een bootje vaar je naar Sibuya en kom je aan bij je safaritent met uitzicht op de rivier.

Wil je ook malariavrij op safari?

Zoals je ziet zijn er volop mogelijkheden om malariavrij te reizen in Zuid-Afrika. Wil je graag nog meer tips en advies? Neem dan contact op, we hebben deze parken zelf bezocht dus we vertellen je er graag alles over!

Onze blogs over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika autohuur
Autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië
Boekentips Reisbrigade Zuid-Afrika
Boekentips: Zuid-Afrika
Reisverslag: Willeke & Jesse in Zuid-Afrika
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Back To Top