Boekentips: Zuid-Afrika

Ga je binnenkort naar Zuid-Afrika en wil je je goed voorbereiden? Hou je net zoals wij van lezen? Bekijk dan deze pagina, want wij geven hieronder onze favoriete leesboeken en Zuid-Afrika reisgidsen om je Zuid-Afrika rondreis een optimale voorbereiding en meer diepgang te geven.

Reisbrigade raadt Reisboekhandel Evenaar aan, de laatste onafhankelijke reisboekhandel van Amsterdam! In hun winkel aan de Singel in het centrum van Amsterdam vind je de mooiste boeken over elke bestemming waar ook ter wereld, de ideale winkel om je Reisbrigade avontuur te starten. Van een handige reisgids of een wandel- of wegenkaart tot een heerlijk reisverslag of leesboek over vrijwel elk land ter wereld; een walhalla voor de reiziger die zich perfect wil voorbereiden op vakantie of reis. Ga dus vooral eens bij ze langs!

Niet in de gelegenheid om langs te gaan? Je kunt natuurlijk je reisboek of gids ook online bestellen! Dat kan via meerdere kanalen, maar wist je dat je net zo makkelijk online kunt bestellen bij een echte specialist zoals Reisboekhandel Evenaar? De boeken en gidsen die wij aanbevelen, kun je op deze pagina eenvoudig bestellen door te klikken op de titel of de foto van het boek, zo makkelijk kan het zijn ;-).

Tip van Jetty

Jetty ging met Reisbrigade naar Namibië en wees ons op reisboekhandel De Noorderzon in Arnhem. “Ideaal voor jullie reizigers uit het oosten van het land” vertelde ze. Ze zitten in een oud pand met veel sfeer en kunnen echt alle reisboeken leveren. “Ik heb hier al mijn kaarten van China tot Zimbabwe gehaald. Ze zoeken echt alles voor je op.”

Zuid-Afrika_Safarigids-Zuidelijk-Afrika

Safarigids Zuidelijk Afrika

Ruud Troost

Wie op safari gaat in Zuid-Afrika kan het beste goed voorbereid aan de indrukwekkende reis beginnen. Neem dan de Safarigids Zuidelijk Afrika mee op pad. Voor natuur- en dierenliefhebbers is deze gids echt onmisbaar, vanwege de nuttige informatie over de dieren die je onderweg zeker gaat tegenkomen.

De meeste soorten van de grotere zoogdieren die Zuidelijk Afrika rijk is, vind je terug in de vele natuurreservaten van Zuid-Afrika, Botswana en Namibië. Die grote zoogdieren en talloze vogelsoorten zul je met deze kleurrijke gids in de hand makkelijk herkennen. Dus als je wilt weten welk dier je voor de lens hebt (of door de verrekijker ziet) dan mag dit boek niet aan je bagage ontbreken!

Alle problemen begonnen met Van Riebeeck

Niels Posthumus

Niels Posthumus is een Nederlandse journalist die jarenlang correspondent in Zuid-Afrika is geweest. In dit boek gaat hij op zoek naar zijn persoonlijke verhouding tot de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika. De naam ‘Posthumus’ komt namelijk in steden als Pretoria en Johannesburg regelmatig voor. Aan de hand van zijn onderzoek naar de Zuid-Afrikaanse wortels van zijn achternaam laat Posthumus de 350 jaar lange, vaak wat abstracte koloniale geschiedenis opeens heel dichtbij komen.

“U moet niet vergeten dat een man met de naam Jan van Riebeeck hier op 6 april 1652 arriveerde; en dat dit het begin was van alle problemen in het land”. Dat zei Jacob Zuma, de toenmalige president van Zuid-Afrika, in 2015 op een bijeenkomst van zijn regeringspartij ANC. De uitspraak vormt voor correspondent Niels Posthumus de basis van zijn zoektocht. Markeerde de aankomst van de Nederlander Van Riebeeck inderdaad het begin van veel huidige problemen in Zuid-Afrika? Hoe stak de Nederlandse kolonisatie van Zuid-Afrika eigenlijk in elkaar? En waarom weten Nederlanders zo weinig van dit stukje van hun eigen geschiedenis? Posthumus beantwoordt deze vragen in zijn boek Alle problemen begonnen met Van Riebeeck aan de hand van interviews en gesprekken met Zuid-Afrikaanse vrienden, opiniemakers, dominees, schrijvers, activisten, historici en in Zuid-Afrika woonachtige Nederlanders.

Uid-Afrika-boekentips_Alle-problemen-begonnen-met-van-Riebeeck
Zuid-Afrika-boekentips_De-Zuid-Afrika-Boeken

De Zuid-Afrika boeken

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis is een van onze lievelingsschrijvers. Of hij nou schrijft over Parijs, over zijn jeugd, over zijn moeder of over Zuid-Afrika, het is altijd mooi geschreven; prachtig taalgebruik en tegelijkertijd goed leesbaar. In De Zuid-Afrika boeken zijn de reisromans ‘In Afrika’ en ‘Het beloofde land’ (genomineerd op de shortlist voor de AKO Literatuurprijs), de roman Tikkop (ook genomineerd op de shortlist van de Libris Literatuurprijs) en een aantal verspreid gepubliceerde verhalen en essays over Zuid-Afrika bijeengebracht en gebundeld tot 1 boek.
De student Afrikaans werd de schrijver Adriaan van Dis, die in zijn romans, losse verhalen en essays getuigt van de verscheurdheid van Zuid-Afrika, van zijn liefde voor deze veelkleurige taal, van de discriminatie van de oorspronkelijke bewoners en van de nieuwe stemmen uit de zwarte townships. Met dit boek kom je veel over het land te weten, het leest heerlijk weg en brengt je in de juiste sfeer.

De boerenoorlog

Martin Bossenbroek

Dit boek van Martin Bossenbroek leest als een spannende avonturenroman, maar vertelt het verschrikkelijke verhaal van de 2e Boerenoorlog (van 1899 tot 1902) tussen de Nederlands-Afrikaanse boeren en het Engelse leger. Het leuke en interessante aan Bossenbroeks vertelwijze is dat hij de oorlog door de ogen laat zien van 3 mannen, elk aan een andere zijde.

Het eerste verhaal, over de Nederlander Willem Leyds, gaat over de gebeurtenissen en spanningen tussen Transvaal, Nederland en Engeland die leidde tot de oorlog. Het tweede verhaal is vooral interessant, omdat het gaat over Winston Churchill  die in zijn jonge jaren correspondent was en de Boerenoorlog niet alleen voor The Daily Telegraph versloeg, maar ook nog eens actief deelnam en een ware oorlogsheld werd (voor de Britten natuurlijk). In het derde verhaal beleef je de oorlog in het veld door de ogen van de Afrikaner Boer Deneys Reitz.

De Boerenoorlog is van zeer groot belang geweest voor de vorming van de Apartheid én het huidige Zuid-Afrika. Kennis van deze oorlog, de oorzaken ervan en de grote gevolgen die nog altijd door doorwerken in het huidige Zuid-Afrika zullen je een beter beeld geven van Zuid-Afrika als je zelf door dit prachtige land reis. Het is een dikke pil, maar het boek is bijzonder prettig en leesbaar geschreven en leest zoals eerder gezegd weg als een spannend jongensboek.

Omslag De Boeren Oorlog Reisbrigade Boekentip Zuid-Afrika

De lange weg naar de vrijheid

autobiografie van Nelson Mandela

Een reis naar Zuid-Afrika kun je eigenlijk niet maken zonder enige kennis van de bewogen geschiedenis. In zijn autobiografie vertelt Nelson Mandela over zijn visie, drijfveren en zijn lange strijd om vrijheid, en hierdoor leer je ook het land Zuid-Afrika beter kennen. Dit is het verhaal van misschien wel de wonderbaarlijkste omwenteling in de geschiedenis, verteld door de man die het allemaal heeft meegemaakt en in gang gezet.

Hoewel het verhaal soms wat feitelijk wordt verteld, en daardoor af en toe enigszins saai wordt, is het verhaal van zijn leven zo interessant dat het boek toch blijft boeien. Aan het einde -het laatste hoofdstuk van De lange weg naar de vrijheid– kijkt hij terug op zijn leven en reflecteert Mandela op alles wat hij heeft gedaan en meegemaakt, zeer indrukwekkend. Wat ons betreft een pittig maar zeer uitstekend boek van een zeer bijzondere man.

Afrika is geen land

Dipo Faloyin

Best raar dat men best vaak spreekt over ‘Afrika’ alsof het één land is, en niet een heel groot continent met 54 landen en een enorme diversiteit aan culturen, talen en bevolkingsgroepen. Wij zijn tenslotte ook niet echt gelijk aan Italianen, en de meeste Portugezen eten geen boterham met kaas als ontbijt 😉

Journalist Dipo Faloyin vertelt in zijn boek Afrika is geen land over de geschiedenis van deze misvatting, over het koloniale verleden van Afrikaanse landen, over hoe we met een westerse blik naar ‘Afrika’ zijn gaan kijken en wat dat voor dilemma’s oplevert voor de inwoners van al die verschillende landen. Hij wisselt persoonlijke verhalen uit zijn jeugd in Nigeria af met historische en politieke reflecties. Een heel leesbaar boek dat je blik op ‘Afrika’ zeker gaat verrijken!

Ondernemers in het wild

Olivier van Beemen

Olivier van Beemen is onderzoeksjournalist en schrijft onder meer voor Follow the Money en De Groene Amsterdammer. Eerder publiceerde hij  een prijswinnende onderzoek naar Heineken in Afrika. Voor zijn meest recente boek Ondernemers in het wild heeft hij zich vastgebeten in het verhaal achter African Parks, dat voor velen geldt als hét succesnummer binnen de natuurbescherming. De organisatie werd opgericht door Paul Fentener van Vlissingen en wordt trouw gesteund door westerse regeringen, de Europese Unie, filantropische miljardairs en de Nationale Postcode Loterij.
Van Beemen probeert contact te krijgen met het hoofdkantoor van African Parks, dat er alles aan doet om de journalist te ontlopen. Ook reist hij naar diverse parken in Ghana, Tanzania en Zuid-Afrika, waar hij steeds van de lokale bevolking hoort hoe hun grondgebied hen werd afgenomen, hoe gewelddadig de optredens van de rangers in het park zijn tegen de oorspronkelijke bewoners en hoe er sprake is van lokale corruptie. African Parks heeft over twintig parken de volledige politieke en financiële zeggenschap weten te bedingen, maar is het nog van deze tijd, een merendeels witte directie die beslist wat er in Afrika gebeurt en werkt de militaire aanpak van African Parks niet averechts?
Het is een zeer interessant boek dat een gedegen beeld geeft van de grens tussen goed-doen en corruptie.

Een man van goede hoop

Jonny Steinberg

Als de Somalische Asad Abdullahi acht jaar oud is, wordt zijn moeder voor zijn ogen gedood door rebellen. Negentien jaar later woont hij in Blikkiesdorp, een beruchte township in Kaapstad. Daar vertelt hij zijn aangrijpende verhaal aan de Zuid-Afrikaan Jonny Steinberg. Als kind zwerft Asad door zuidoostelijk Afrika, overgeleverd aan de gunsten van verre familie en onberekenbare vreemden. Onvermoeibaar zoekt hij naar een kans op een beter leven. Het leidt hem naar Zuid-Afrika, dat echter niet alleen rijker, maar ook gewelddadiger en xenofober is dan hij zich had kunnen voorstellen.

Steinberg vertelt niet alleen het verhaal van Asad, hij probeert ook te verklaren hoe dat tot stand komt. Welk verhaal vertellen we over onszelf? Hoe verhouden herinneringen zich tot de werkelijkheid? In Een man van Goede Hoop beschrijft hij op onvergetelijke wijze een intense menselijke strijd: het vallen en opstaan van een man met de onverzettelijke wil om iets van het leven te maken.

Een man van goede hoop is op dit moment alleen nog tweedehands of in de bibliotheek vinden.

Boekentips Een Man Van Goede Hoop Reisbrigade
Omslag Dominicus Zuid-Afrika Boekentip Reisbrigade

Dominicus Zuid-Afrika

Iedereen heeft z’n favoriete reisgids wanneer hij op reis gaat. De ene zweert bij een Lonely Planet en de andere stapt het vliegtuig niet in zonder een Capitool gids. Als je met Reisbrigade je reis boekt, heb je eigenlijk geen Lonely Planet nodig want de accommodaties zijn al voor je geboekt en het openbaar vervoer hoef je ook niet zelf uit te zoeken.

Wij zijn fan van de reisgidsen van Dominicus. Ze zijn in het Nederlands, dat leest vaak toch net iets gemakkelijker. Voor Zuid-Afrika bestaat de Reisgids Dominicus Zuid-Afrika en een aparte Reisgids Dominicus Kaapstad. Ze geven uitstekende achtergrondinformatie en zijn altijd up-to-date. Ideale lectuur dus voor de avontuurlijke en geïnteresseerde reizigers.

De Dominicus Reisgids Zuid-Afrika is op dit moment alleen tweedehands of in de bibliotheek vinden, het is niet bekend wanneer er weer een nieuwe druk verschijnt.

Onze blogs over Zuid-Afrika

Back To Top