Boekentips: Zuid-Afrika

Ga je binnenkort naar Zuid-Afrika en wil je je goed voorbereiden? Hou je net zoals wij ontzettend veel van lezen? Blijf dan vooral verder lezen, want wij geven hieronder onze persoonlijke favoriete boeken om jouw reis naar Zuid-Afrika meer diepgang te geven.

Reisbrigade raadt Reisboekhandel Evenaar aan! Hier vind je de mooiste boeken over elke bestemming waar ook ter wereld! Kortom, de ideale winkel om je Reisbrigade avontuur te starten. Ga eens bij ze langs in Amsterdam of neem een kijkje op de website.

Niet in de gelegenheid om langs te gaan in Amsterdam? Je kunt natuurlijk je reisboek of gids ook online bestellen! Dat kan via meerdere kanalen, maar wij geven de voorkeur aan een kleine specialist in hartje Groningen met een grote online bibliotheek: Reisboekhandel Zwerver. Van een reisgids tot een wandel- of wegenkaart van vrijwel elk land ter wereld. Kortom: een walhalla voor de reiziger die zich perfect wil voorbereiden op vakantie of reis. Bestellen doe je door te klikken op de foto van het boek, zo makkelijk kan het zijn ;-).

Tip van Jetty

Jetty ging met Reisbrigade naar Namibië en wees ons op reisboekhandel De Noorderzon in Arnhem. “Ideaal voor jullie reizigers uit het oosten van het land” vertelde ze. Ze zitten in een oud pand met veel sfeer en kunnen echt alle reisboeken leveren. “Ik heb hier al mijn kaarten van China tot Zimbabwe gehaald. Ze zoeken echt alles voor je op.”

Omslag Boek Een Man Van Goede Hoop Reisbrigade Boekentip

Een man van goede hoop

Jonny Steinberg

Als de Somalische Asad Abdullahi acht jaar oud is, wordt zijn moeder voor zijn ogen gedood door rebellen. Negentien jaar later woont hij in Blikkiesdorp, een beruchte township in Kaapstad. Daar vertelt hij zijn aangrijpende verhaal aan de Zuid-Afrikaan Jonny Steinberg. Als kind zwerft Asad door zuidoostelijk Afrika, overgeleverd aan de gunsten van verre familie en onberekenbare vreemden. Onvermoeibaar zoekt hij naar een kans op een beter leven. Het leidt hem naar Zuid-Afrika, dat echter niet alleen rijker, maar ook gewelddadiger en xenofober is dan hij zich had kunnen voorstellen.

Steinberg vertelt het verhaal van Asad, en probeert ook te verklaren hoe dat tot stand komt. Welk verhaal vertellen we over onszelf? Hoe verhouden herinneringen zich tot de werkelijkheid? In Een man van Goede Hoop beschrijft hij op onvergetelijke wijze een intense menselijke strijd: het vallen en opstaan van een man met de onverzettelijke wil om iets van het leven te maken.

De boeren-oorlog

Martin Bossenbroek

Michiel is al jarenlang een goede vriend van ons. Hij verzamelt stempels in z’n paspoort, bezocht ondertussen meer dan 100 landen, is gek op Namibië en rare Stan-landen en houdt van koken op de meeste gekke plaatsen. Hij leest alleen maar reisverhalen (fictie en non-fictie). Heeft een hekel aan vochtige hitte en is bijgevolg nog nooit in Indonesië geweest. Hij las voor Reisbrigade “De Boerenoorlog”.

Dit boek van Martin Bossenbroek leest als een spannende avonturenroman, maar vertelt het verschrikkelijke verhaal van de 2e Boerenoorlog tussen de Nederlands-Afrikaanse boeren en het Engelse leger die woedde van 1899 tot 1902. Het leuke en interessante aan Bossenbroeks vertelwijze is dat hij de oorlog door de ogen laat zien van 3 mannen, elk aan een andere zijde.

Het eerste verhaal, over de Nederlander Willem Leyds, gaat over de gebeurtenissen en spanningen tussen Transvaal, Nederland en Engeland die leidde tot de oorlog. Het tweede verhaal vond ik zeer interessant, omdat ik niet wist dat Winston Churchill in zijn jonge jaren correspondent was en de Boerenoorlog niet alleen voor The Daily Telegraph versloeg, maar ook nog eens actief deelnam en een ware oorlogsheld werd (voor de Britten natuurlijk). In het derde verhaal beleef je de oorlog in het veld door de ogen van de Afrikaner Boer Deneys Reitz.

De Boerenoorlog is van zeer groot belang geweest voor de vorming van de Apartheid én het huidige Zuid-Afrika. Kennis van deze oorlog, de oorzaken ervan en de grote gevolgen die nog altijd door doorwerken in het huidige Zuid-Afrika zullen je een beter beeld geven van Zuid-Afrika als je zelf door dit prachtige land reis.

Toegeven, het is een dikke pil, maar het boek is bijzonder prettig en leesbaar geschreven en leest zoals eerder gezegd weg als een spannend jongensboek.

Omslag De Boeren Oorlog Reisbrigade Boekentip Zuid-Afrika
Omslag Dominicus Zuid-Afrika Boekentip Reisbrigade

Dominicus

Zuid-Afrika

Iedereen heeft z’n favoriete reisgids wanneer hij op reis gaat. De ene zweert bij een Lonely Planet en de andere stapt het vliegtuig niet in zonder een Capitool gids. Als je met Reisbrigade je reis boekt, heb je eigenlijk geen Lonely Planet of Bradt guide nodig. Want alle accommodaties zijn reeds voor je geboekt en tips voor leuke restaurantjes krijg je ook van ons.

Mijn persoonlijke voorkeur zijn de reisgidsen zijn de boeken van Dominicus. Ze zijn in het Nederlands, dat leest vaak toch net iets gemakkelijker. Voor Zuid-Afrika bestaat de Reisgids Dominicus Zuid-Afrika en een aparte Reisgids Dominicus Kaapstad. Ze geven uitstekende achtergrondinformatie en zijn altijd up-to-date. Ideale lectuur dus voor de avontuurlijke en geïnteresseerde reizigers. Kortom, ik (Kim) vertrek nooit op reis zonder een Dominicus en liefst nog met een gele markeerstift. Daarmee duid ik de belangrijkste informatie aan, die ik daarna vertel aan Rogier wanneer die eindelijk klaar is met het trekken van foto’s.

Onze blogs over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika autohuur
Autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië
Reisverslag: Willeke & Jesse in Zuid-Afrika
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Back To Top