Autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië

Een auto huren tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië, is dat een goed plan? Ja; verreweg de beste manier om Zuid-Afrika en Namibië te ontdekken is met een huurauto! Door het uitgebreide wegennetwerk heb je de vrijheid om op de mooiste plekken te komen, om te reizen in je eigen tempo en om onderweg te kunnen stoppen wanneer jij dat wil. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom hebben we de do’s en don’ts voor autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië op een rijtje gezet.

Zuid-Afrika autohuur
Zuid-Afrika, Drakensberg

Doen: rijbewijs meenemen

Zorg dat iedereen die tijdens de reis wil rijden een rijbewijs bij zich heeft. Je Nederlandse of Belgische rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika en Namibië. Een internationaal rijbewijs meenemen is officieel verplicht maar er wordt zelden om gevraagd. De politie kan er echter wel om vragen bij een controle. Je kunt een internationaal rijbewijs bij de ANWB of in België bij het gemeentehuis regelen.

Doen: creditcard meenemen

Autoverhuurders zijn erg strikt als het gaat om creditcards. De hoofdhuurder van de auto (op wiens naam de auto is gehuurd) moet een creditcard kunnen overleggen als borg. Let op dat de creditcard reliëfletters heeft, dat is verplicht. Je zult op je rekeningoverzicht zien dat de verhuurder een bedrag reserveert op je creditcard wanneer je de auto hebt opgehaald. Deze reservering komt vanzelf te vervallen als je de auto zonder schade en op tijd weer inlevert.

Doen: je route plannen ‘op z’n Afrikaans’

Hou er bij het plannen van je rondreis Zuid-Afrika (&Namibië) rekening mee dat in Zuid-Afrika en Namibië de reistijd vaak langer is dan je inschat. Reken op een gemiddelde snelheid 80 km/uur op snelwegen en 40 km/uur op onverharde wegen. De maximumsnelheid ligt op de meeste wegen hoger, maar in de praktijk rij je door de stoplichten, de staat van de weg en het andere verkeer gemiddeld langzamer. Tel daarbij nog tijd om af en toe te stoppen voor koffie en het fotograferen van het machtige uitzicht!

Namibie autohuur, Sossusvlei
Namibie, Sossusvlei

Doen: kies je auto een maatje groter

Voor je vakantieplezier is het investeren in een wat grotere huurauto het extra geld dubbel en dwars waard. Door de flinke afstanden die je aflegt, zit je op sommige dagen een flinke tijd in de auto. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden, maar in het oosten van Zuid-Afrika en zeker op de onverharde wegen in Namibië kan het flink hobbelig zijn. Je houdt in een grotere (hogere) auto beter overzicht op de weg, het rijdt comfortabeler en ook voor de bagage is het raadzaam om wat meer ruimte te hebben. Onze tip: kies de auto niet met budget maar met veiligheid en comfort in gedachten.

Doen: inhalen ‘like a local’

Handig om te weten zijn de ongeschreven regels rond het inhalen. Omdat veel wegen maar bestaan uit twee banen is inhalen aan de orde van de dag. Goed gebruik is om de vluchtstrook te gebruiken om opzij te gaan als een auto achter je wil inhalen. Dit doe je natuurlijk alleen als je kunt zien of de vluchtstrook vrij is! Grote kans dat de bestuurder je daarna bedankt door de alarmlichten even te gebruiken. Je zegt ‘graag gedaan’ door eenmalig met je groot licht terug te knipperen. Andersom geldt hetzelfde: als de auto voor je voor jou opzij gaat zodat je kunt inhalen is het netjes om diegene daarna met je alarmlichten te bedanken.

Doen: 'Four way stops'

Wat we in Nederland en België niet kennen zijn de four way stops, te herkennen aan het stopbord met een nummer 4 eronder. Elke auto die deze kruising nadert komt vrijwel volledig tot stilstand bij de stoplijn. Degene die het eerste de kruising naderde, mag daarna als eerste doorrijden. Het vergt in het begin wat concentratie, maar je zult zien dat het na een tijdje heel gemakkelijk gaat.

Zuid-Afrika-autohuur
autohuur in Zuid-Afrika: vrijheid, blijheid!

Doen: links rijden

In Zuid-Afrika en ook in Namibië wordt links gereden. Op de drukkere wegen is dat, hoe gek het misschien ook klinkt, makkelijker dan op de rustige wegen. Je rijdt dan met het overige verkeer mee. Let op de rustige wegen goed op dat je aan de goede kant van de weg blijft! Ondanks dat je af en toe de richtingwijzers en de ruitenwissers zal verwarren zijn de meeste mensen binnen een dag of twee gewend aan het links rijden.

Doen: fooi geven aan tankbedienden en parkeerwachten

Tanken doe je niet zelf. Je parkeert je auto naast de pomp en de bediende neemt het daarna over. Ze zullen je ook vragen (of het initiatief nemen) of de ramen gewassen moeten worden en de olie en bandenspanning gecontroleerd. De parkeerwachters benaderen je zodra je de auto parkeert. Ze hebben ieder hun eigen gebied en letten, gevraagd of ongevraagd, op je auto. Een fooi voor deze diensten wordt zeer op prijs gesteld. Richtprijs voor een tip is ongeveer R5.

Doen: bel bij een probleem onze lokale agent of het alarmnummer

Heb je de sleutel in de kofferbak laten liggen, een lekke band of andere schade aan de auto? Bel onze lokale agent of het alarmnummer van de verhuurder voordat je zelf actie onderneemt. De verhuurder vergoedt alleen schade die gemeld is (en onder de voorwaarden valt). Om extra kosten te voorkomen is het belangrijk om de stappen voor het handelen bij schade in de goede volgorde te doorlopen.

Zuid-Afrika: autohuur in het donker

Beter niet doen: in het donker rijden

De uitgestrekte wegen hebben niet overal verlichting en ook in de steden zijn straatlantaarns niet vanzelfsprekend. Omdat er in Zuid-Afrika en Namibië nog veel loslopende dieren zijn en ook voetgangers de weg gebruiken, raden we je aan om de dagen zo te plannen dat je voor zonsondergang bij de accommodatie bent. Wij houden daar in ieder geval rekening mee in onze dagplanning.

Beter niet doen: te hard rijden

Het lijkt een open deur, maar laat je niet verleiding om de maximumsnelheid te overschrijden al zijn de wegen nog zo lang, leeg en recht. Vooral in Namibië kom je veel onverharde gravel wegen tegen die uitnodigen om gas te geven. Niet alleen steken oryxen en geiten soms zomaar de weg over, ook het gravel reageert niet zoals je van asfalt gewend bent. Neem de maximumsnelheid serieus! Ook belangrijk: let op de flitsers! Vooral in de plattelandsgebieden staan regelmatig agenten met een snelheidsmeter verstopt achter de bomen!

Let op bij: de weg vragen!

Als je ergens de weg vraagt, is de kans groot dat je een uitgebreide omschrijving krijgt bij welke boom of winkel je links of rechtsaf moet gaan. Ook als alle bomen op elkaar lijken of die winkel er allang niet meer staat! Met de behulpzame local een tekening van de route maken kan dan helpen. Ook handig om te weten: heeft iemand het over een robot, dan bedoelen ze een stoplicht!

Bekijk onze andere blogs over Zuid-Afrika en Namibië:

Back To Top