Op safari in de mooiste wildparken van Botswana!

Botswana is een populaire safari bestemming en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is Kim’s favoriete safari bestemming (en zij heeft toch behoorlijk wat safari-ervaring). Het landschap is intens prachtig, veelzijdig en niet te vergelijken met enig ander land in Afrika. Het is een prijzig land, maar dat komt doordat de regering het behoud van de unieke natuur als prioriteit heeft gesteld. Je vindt in Botswana een aantal wereldberoemde hoogtepunten: de wildernis van de Kalahari woestijn, de uitgestrekte zoutpannen van Makgadikgadi en de unieke Okavango Delta. De hoeveelheid verschillende parken en hoogtepunten maakt het misschien moeilijk om te kiezen. Daarom zetten wij hier de mooiste wildparken voor een safari in Botswana voor je op een rijtje! 

Centraal Kalahari wildreservaat

Centraal in Botswana, midden in de uitgestrekte Kalahari woestijn, ligt het tweede grootste wildpark ter wereld: Central Kalahari Game Reserve. Het heeft een oppervlakte van 52.800 km2. In 1961 werd het gebied in bescherming genomen om de San Bushmen -een traditioneel nomadenvolk- een veilige leefomgeving te geven. Naast de bijzondere historische achtergrond van dit park is vooral het unieke landschap speciaal. Van uitgedroogde rivierbeddingen tot begroeide duinen en bossen en dan weer grote kleipannen.

Door de extreme droogte vind je hier andere dieren dan in andere natuurparken. Denk bijvoorbeeld aan de gemsbok en springbok, deze twee antilopen zijn niet te vinden in de andere parken. Maar ook voor het spotten van jakhalzen, leeuwen, luipaarden, cheeta’s en giraffen zit je hier goed. 

Botswana-op-safaria, olifanten
Botswana-op-safaria, Okavango
Botswana op safaria

Chobe nationaal park

Een van de populairste wildparken van Botswana is het Chobe National Park. Het ligt in het noordelijkste puntje van Botswana, aan de grens met Namibië, Zambia en Zimbabwe. Bijzonder aan dit park is de olifantenpopulatie, de grootste van heel Afrika. Er leven tienduizenden olifanten in Chobe en daardoor is dit dé plek in Afrika om olifanten te zien. Kijk vooral in het groene en beboste deel van het park, dat is het gebied waar de olifanten graag zijn. Dwars door het park loopt de Chobe-rivier, en het maken van een bootsafari is een prachtige manier om de olifanten te spotten. Als je geluk hebt, steken ze de rivier over of nemen ze juist een bad, vlak naast je boot. De olifanten houden elkaar vast met slurf en staart, een fantastisch gezicht. Naast de enorme olifantenpopulatie kun je in Chobe ook luipaarden, nijlpaarden, krokodillen, leeuwen, zebra’s, cheeta’s en verschillende vogelsoorten spotten.

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park bestond oorspronkelijk uit twee aparte parken: het Kalahari Gemsbok National Park in Zuid-Afrika en het Gemsbok National Park in Botswana. Na de samenvoeging aan het begin van deze eeuw, de officiële opening was in mei 2002, werd het Kgalagadi Transfrontier Park het eerste grensoverschrijdende park van Afrika. 

Het immense park van zo’n 37.000 km² wordt door beide landen samen beheerd, en is wel omheind maar zo groot dat de dieren zich vrij kunnen bewegen en de oorspronkelijke eeuwenoude migratieroutes kunnen volgen. Het landschap wordt gekenmerkt door de enorme uitgestrektheid, de fotogenieke rode en witte zandduinen en de droge woestijngrond. Kgalagadi staat bekend om het grote aantal leeuwen; als je geluk hebt zie je  de zeldzame leeuw met de zwarte manen, de ‘black-maned Kalahari lion’. Maar ook de rest van de Big Five kun je tegenkomen, net als de springbok en gemsbok, jakhals, hyena en wilde katten. Vogelliefhebbers zullen zeker aan hun trekken komen: er leven hier meer dan 170 vogelsoorten!

Botswana-op-safaria
Botswana-op-safaria, Moremi-nijlpaard
Botswana-op-safaria

Okavango Delta

De Okavango Delta is een gigantisch natuurgebied bestaande uit duizenden eilandjes vol met wilde dieren, een van de meest bijzondere plekken op aarde. De Okavango rivier ontspringt in Angola en loopt -1600 km lang- via Namibië naar Botswana, waar de rivier nooit de zee bereikt maar uitmondt als een gigantisch moerasgebied midden in het woestijnzand van de Kalahari. Het is de grootste binnenlandse delta ter wereld en een absoluut hoogtepunt van Botswana. Het natuurgebied bestaat uit groene eilanden, kronkelende rivieren, blauwe lagunes, smalle kanalen en savannes. 

Je kunt deze unieke omgeving op verschillende manieren ontdekken; weer eens wat anders dan een safari per jeep! Tijdens een wandelsafari met een gids kun je zomaar olifanten, leeuwen en buffels tegenkomen. Echt bijzonder -en typisch voor de Okavango Delta- is een bootsafari per mokoro; vroeger een uitgeholde boomstammen maar nu van plastic. Achterop staat een poler, de persoon die met een lange stok de kano in stilte tussen het hoge gras door de kronkelige wateren beweegt. Je zit in de mokoro echt heel dicht bij het water en ziet de omgeving vanuit een bijzondere hoek. Omdat je in stilte vaart, kun je de dieren aan de waterkant tot heel dichtbij benaderen. Misschien spot je wel een paar nijlpaarden badderend in het water! Een andere manier om de Okavango te ontdekken is een safari in de lucht. Vanuit een helikopter of klein vliegtuigje kijk je uit op de indrukwekkende waterstromen, het groene landschap en de verscheidenheid aan dieren.  

Botswana-op-safaria, vanuit de lucht

Moremi Game Reserve

Een van de allerbeste safari belevingen -in onze ogen- heb je in Moremi Game Reserve, een beschermd wildreservaat aan de oostkant van de Okavango Delta. Het werd opgericht in 1963, waardoor Moremi het eerste en dus oudste reservaat van de Okavango Delta is. Moremi wordt gezien als dé ultieme safari bestemming in Botswana. Het landschap bestaat uit droge savannes en dichte bossen, afgewisseld met moerassen, kronkelende waterwegen, lagunes en rivieren. Er is geen andere plek in Afrika waar zoveel verschillende ecosystemen naadloos in elkaar overgaan. Vooral de combinatie van het droge land en de uitgestrekte wetlands maakt het zo bijzonder. Moremi is de thuisbasis voor een groot aantal bijzondere diersoorten: je kunt neushoorns, jakhalzen, wilde honden, giraffes, zebra’s, cheeta’s, hyena’s, impala’s, nijlpaarden, olifanten, leeuwen, impala’s en antilopen tegenkomen. Ook vogelliefhebbers zullen hun hart ophalen: er leven honderden verschillende vogelsoorten!

Een safari in Moremi kun je op verschillende manieren maken, om te beginnen natuurlijk een ‘gewone’ game drive vanuit je lodge vroeg in de ochtend en late middag. Een andere manier is over het water per motorboot of in stilte per mokoro. Reis je door Botswana met je eigen 4×4? Voordeel voor ‘self-drivers’ is dat je in Moremi zelf mag rondrijden. Fantastisch (vonden wij) om je eigen weg te zoeken en je eigen tempo te bepalen. Nadeel daarvan is dat het daarom wat drukker kan zijn dan in 1 van de concessies waar zelf rijden niet mag. Verblijven in Moremi kan in een luxe lodge, een sfeervolle safaritent of op een van de 4 campsites.

Botswana-op-safaria
Botswana-op-safaria, olifanten
Botswana-op-safari, leeuwen

Khwai natuurreservaat

Khwai is een privé-reservaat aan de oostelijke rand van de Okavango Delta. Er zijn hier geen hekken dus de dieren hebben alle ruimte. Deze concessie was vroeger een jachtgebied maar wordt nu samen met de lokale gemeenschap beheerd in het Khwai Development Trust. Kort nadat de jacht was gestopt, keerde het wild terug en daarom wordt Khwai gezien als een heus succesverhaal! Concessies zijn exclusiever en minder druk dan de nationale parken, je kunt hier echt het gevoel hebben dat je alleen op de wereld bent. Khwai is wat ons betreft een fantastische plek voor het ware ‘safari in de Delta’-gevoel. De Khwai rivier vormt de natuurlijke grens met het Moremi reservaat in het zuiden, en we kunnen hier zowel een prachtige lodge als een campsite of lokaal guesthouse voor je boeken. 

Wil je ook op safari in Botswana?

Lijkt dit je wat? Heb je vragen of reisplannen? We helpen je natuurlijk graag met de juiste keuze voor je route en accommodaties. Neem dus contact op want wij zijn er vaak geweest en we raden Botswana van harte aan!

Onze blogs over Botswana

Bostwana, beste reistijd, impala
Beste reistijd voor Botswana
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Een verre rondreis en toch duurzaam?!
Hoe boek je de vlucht bij je rondreis op maat?
Back To Top