Beste reistijd voor Botswana

Botswana is een prachtige safari-bestemming, en voor jouw ultieme Botswana-reis wil je natuurlijk graag weten wat de beste reistijd is. Dan is het goed om te weten dat een reis naar Botswana het hele jaar door goed mogelijk is. 

Botswana, beste reistijd
Dinaka, Kalahari
Botswana, beste reistijd
Bostwana, beste reistijd, impala

Het klimaat van Botswana in december, januari, februari, maart

De seizoenen van Botswana zijn precies tegenovergesteld aan die van ons. Dus als wij hier in de winter zitten, heeft Botswana haar zomerseizoen. Dat loopt van november tot en met maart, en is ook de regentijd. Het kan in deze maanden erg warm worden, regelmatig zo’n 30 graden; alleen tijdens een regenbui koelt het tijdelijk even af. De hevige regenbuien, soms met onweer en spectaculaire luchten samen met het groene landschap kunnen voor fantastische foto’s zorgen. Gedurende deze maanden wordt het langzaam koeler, vanaf maart wordt het wat minder warm.

Het klimaat van Botswana in maart, april, mei

De regen begint te verdwijnen en de zomer, met hoge temperaturen, komt richting het einde. April en mei zijn uitstekende maanden wanneer je graag tussen de twee seizoenen wil zitten. Weinig regen, niet al te warme dagen en nog wel mooie groene landschappen.

Het klimaat van Botswana in mei, juni, juli, augustus - de beste reistijd

In mei begint dan het echte droge seizoen, waarvan vooral juli en augustus de hoogseizoen maanden zijn. Na de maand mei gaan de temperaturen omlaag, maar zelfs dan blijft het nog steeds zo’n 22 graden, alleen ‘s nachts kan het flink afkoelen. Door de droogte wordt de vegetatie steeds kaler, waardoor je wild goed kan zien. Omdat het zo droog is, zullen de dieren verzamelen rond waterbronnen, dit maakt het relatief makkelijk om veel dieren te spotten. Ook is het voor een rondreis fijn als het weinig regent. Kortom: deze maanden worden als de beste reistijd voor Botswana gezien.

Het klimaat van Botswana in augustus, september, oktober

Omdat het nu echt weinig regent, beginnen in september de temperaturen weer flink op te lopen. Leuk om te weten, is dat deze droge periode de beste reistijd is voor de Okavango Delta, hier zijn nu de waterstanden het hoogst. Dit komt doordat de Okavango Delta het water krijgt aangevoerd uit Angola en dit stroomt heel langzaam: het water in de rivier doet er ongeveer een half jaar over om vanaf het begin in Angola naar het einde te komen in Maun te stromen. Zo tegen het einde van het droge seizoen is de Okavango Delta dan eindelijk volgestroomd. Tot en met november kan hier volop wild langs het water gekeken worden: vanaf het water én op het land, leuk voor de afwisseling!

Het klimaat van Botswana in oktober, november, december, januari

Oktober en november zijn de warmste maanden in Botswana. In oktober begint ook de regen weer, door de luchtvochtigheid kan het dan echt heel warm aanvoelen. Vanaf november regent het weer vaker, en komt ook het weelderige groene landschap weer terug. Deze periode is ideaal om veel vogels te zien, en ook worden nu dieren geboren; leuk om veel jonge dieren te zien. Maar: de dieren zijn moeilijker te spotten in het vele groen en soms zijn wegen afgesloten door de regenbuien. Het kan dus gebeuren dat overstromingen zorgen voor een aanpassing in je reisschema, hou daar rekening mee.

Met Reisbrigade naar Botswana?

Zie je het wel zitten om met Reisbrigade op reis te gaan naar Botswana? Wij hopen van wel. Weet dat we tijdens je reis 24 uur per dag bereikbaar voor je zijn. Dat is best prettig mocht je ineens nog een vraag hebben of een gelukzalige moment met ons wil delen. Neem snel contact op en laten we samen aan de slag gaan voor je volgende vakantie!

Voorstel op maat?

Onze blogs over Botswana

Reiziger bij haar 4x4 jeep in de Sossusvlei tijdens een rondreis door Namibië
De beste voorbereiding op je 4×4 selfdrive
Zuid-Afrika autohuur
Autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië
Boekentips: Namibië
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Een verre rondreis en toch duurzaam?!
Hoe boek je de vlucht bij je rondreis op maat?
Beste reistijd voor Namibië
Back To Top