Individuele Rondreis Op Maat
Array

Hoogtepunten van deze reis

Kuching – neusapen in Bako – orang-oetans in Semenggoh – jungle-stad Kota Kinabalu – skywalk bij Sepilok – varen op de Kinabatangan rivier – nachtsafari bij Tabin

16-daagse rondreis
Vanaf € 2.750,- prijs per persoon 

Verken de wildernis van Borneo

Een bijzondere rondreis langs de hoogtepunten van Borneo. Kuching en Kota Kinabalu hebben een westerse allure, maar je vindt er ook traditionele markten en winkels. Je ziet orang-oetans in de opvangcentra, maar er is ook kans om deze fotogenieke apen in Sabah in het wild te zien. In de wildernis van Bako, bij de Kinabatangan rivier en in Tabin maak je mooie wandelingen en boottochten om volop wildlife te spotten.

Reisroute

Dag 1: aankomst in Kuching
Dag 2: vrije dag in Kuching
Dag 3: neusapen in Bako nationaal park
Dag 4: orang-oetans in Semenggoh
Dag 5: vlucht naar Kota Kinabalu
Dag 6: op ontdekking in Kinabalu park
Dag 7: vrije dag Kota Kinabalu
Dag 8: vertrek naar Sandakan
Dag 9: vrije dag in Sepilok
Dag 10: Kinabatangan, orang-oetans en varen op de rivier
Dag 11: neusapen, orang-oetans en gibbons spotten bij Kinabatangan
Dag 12: naar het Tabin Wildlife reservaat
Dag 13: wandelen en zwemmen in Tabin
Dag 14: naar het bruisende Kuala Lumpur
Dag 15: vrije dag in Kuala Lumpur
Dag 16: afscheid van Maleisië

Kaart met daarop de reisroute van de rondreis door Maleisisch Borneo

Dag tot dag

Dag 1: aankomst in Kuching

Jullie komen aan op het vliegveld van Kuching. Welkom op Borneo! Jullie worden in een half uur naar het eerste hotel gebracht. Het hotel ligt in het centrum van Kuching, aan de Sungai Sarawak rivier, een goede uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Kuching betekent letterlijk kat. Klinkt misschien vreemd, maar het is waarschijnlijk de enige stad ter wereld met her en der standbeelden van katten en zelfs een museum gewijd aan de kat. De rest van de dag kunnen jullie op ontdekking in Kuching of relaxen bij het zwembad van het hotel. 

Dag 2: vrije dag in Kuching

Deze dag kunnen jullie een beetje uitrusten van de reis en zelf Kuching gaan verkennen. Er zijn nog veel koloniale gebouwen die de moeite waard zijn, zoals Pavilion, Square Tower, Court House, Charles Brooke Monument en de Post Office. Ood Kuching bestaat uit allemaal nauwe straatjes en steegjes waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Andere bezienswaardigheden zijn het beroemde Cat-beeld, de Astana, Fort Margherita en de Tua Pek Kong Chinese Tempel in Chinatown. Langs de rivier loopt een boulevard met eetkraampjes. Ook is het leuk om met een sampan -een lokaal houten bootje- de rivier over te steken en de kampung -het dorp- aan de overkant van de rivier te bezoeken.

Een aanrader voor het diner is Top Spot foodcourt bovenop een parkeergarage. Dit zou je misschien zelf niet bedenken, maar je kan er echt ontzettend lekker eten. Je ziet hier zowel toeristen als lokale mensen smullen van verse vis en schaaldieren.

Uitzicht op de rivier in Kuching, Sarawak Maleisisch Borneo
Kuching

Dag 3: neusapen in Bako nationaal park

In de ochtend worden jullie opgehaald bij het hotel voor een rit van ongeveer 45 minuten naar het vissersdorp Kampung Bako. Hier stappen jullie over in een gemotoriseerde boot voor een tocht van een half uur. Je vaart langs de kust en bereikt zo het Bako nationaal park. Na het inchecken bij het hoofdkwartier kunnen jullie een bezoek brengen aan het informatie- en expositiecentrum. Daar kun je de eerste varanen en makaken al zien! Na de lunch wandelen jullie door het mangrovebos op zoek naar blauwe krabben en mud skippers. Deze bijzondere vis kan zich over land verplaatsen. Volg de Telok Paku trail om de proboscis monkey, oftewel neusaap, te observeren. Jullie kunnen naar het plateau klimmen om verschillende vleesetende bekerplanten te zien. Let vooral op de verschillende soorten vegetatie die Bako rijk is: mangrove, regenwoud, bos en moeras. In de namiddag keren jullie weer terug naar Kuching.

Dag 4: orang-oetans in Semenggoh

‘s Ochtends vroeg worden jullie bij het hotel opgehaald door een chauffeur voor de rit van ongeveer 30 minuten naar het Semonggoh Wildlife Rehabilitation Centre. Het werd opgericht in 1975 en is 740 hectare groot. Er leven onder andere orang-oetans, neushoornvogels, stekelvarkens en apen. De meeste van deze dieren werden gered uit gevangenschap en worden hier verzorgd.  Je kunt een trail van 1,6 kilometer door het regenwoud volgen, je krijgt de kans om de orang-oetans te observeren en te zien hoe ze worden voorbereid om later weer in het wild te gaan leven. De middag hebben jullie vrij te besteden in Kuching.

Uitzicht op het strand bij Bako Nationaal Park in Borneo, Maleisië
Bako Nationaal Park
Neusaap in de bomen in het Bako Nationaal Park nabij Kuching, Maleisisch Borneo
Neusaap
Zonsondergang op het strand in het Bako Nationaal Park in Maleisisch Borneo

Dag 5: vlucht naar Kota Kinabalu

Na het ontbijt is het tijd om uit te checken en verder te reizen. Jullie worden naar het vliegveld gebracht voor een vlucht  naar het noorden van Borneo: de stad Kota Kinabalu in de provincie Sabah. Ook dit is een levendige stad omgeven door mooie natuur. Er is een bruisende Filipino Markt waar je heerlijk kunt eten en lokale producten kunt kopen.

Dag 6: op ontdekking in Kinabalu park

In de vroege ochtend rijden jullie in ongeveer twee uur naar de grote majestueuze Kinabalu bergketen. Je stopt onderweg bij Pekan Nabalu dat bekend staat om z’n grote fruit- en ambachtenmarkt. Je kunt bij helder weer de top van de berg Kinabalu al zien. Het Kinabalu park ligt op ongeveer 1500 meter hoogte. Hier maak je een junglewandeling met een van de parkgidsen. Zij kunnen heel veel vertellen over de vegetatie en dieren die leven in het park. In het onderzoekscentrum voor planten en de bijhorende tuin zie je de kleinste orchidee van Borneo. Na de wandeling hebben jullie een lunch (inclusief) in een lokaal restaurant. Hierna reizen jullie terug naar Kota Kinabalu waar je in de namiddag bij het hotel wordt afgezet. 

Dag 7: vrije dag in Kota Kinabalu

Deze dag kunnen jullie zelf invullen. Als optionele excursie kun je bijvoorbeeld kiezen voor een snorkeldag bij de eilanden van het Tunku Abdul Rahman Marine Park voor de kust van Kota Kinabalu. De wateren rondom de eilanden zijn kristalhelder, met mooie koraalriffen en veelkleurige vissen. Een relaxte dag rondom- en op een tropisch eiland, wat ons betreft een echte aanrader!

Maar ook in de stad is er genoeg te zien zoals de Tua Pek Kong tempel, de Atkinson Clock Tower, de stadsmoskee en het Sabah museum. Als je souvenirs wilt kopen kun je struinen over de lokale markten. Er zijn diverse moderne winkelcentra waarvan Asia City Complex, Suria Sabah en 1Borneo de populairste zijn. De stad heeft meerdere foodcourts, waar je heerlijk op straat lokale gerechten kunt eten.

Zicht op mount Kinabalu, Maleisisch Borneo
Mount Kinabalu
Pier in laag water in het Tunku Abdul Rahman Park, Maleisië
Tunku Abdul Rahman Marine Park
School vissen tijdens het snorkelen in het Tunku Abdul Rahman Park, Maleisië

Dag 8: naar Sandakan

De koffers mogen weer ingepakt voor de volgende bestemming. Met het vliegtuig reizen jullie naar Sandakan. Daar aangekomen worden jullie opgehaald en naar de lodge aan de rand van de jungle gebracht. De lodge heeft een fijn zwembad, heerlijk om daar even bij te komen van alle belevenissen tot nu toe. Soms kun je apen en vogels spotten vanuit het zwembad!

Dag 9: vrije dag in Sepilok

Jullie kunnen deze dag zelf indelen. Er zijn verschillende natuurcentra in de buurt, die een bezoek waard zijn. Het orang-oetan opvangcentrum zit morgen in het programma, vandaag kun je naar het sunbear- of het neusaap opvangcentrum. Wij raden zeker het Rainforest Discovery Centre aan. Daar is een mooie skywalk gebouwd; een goede plek om vogels te spotten. Een andere optie is om de stad Sandakan, dat op drie kwartier afstand ligt, te verkennen of een relaxdag bij het zwembad te houden.

Dag 10: Kinabatangan, orang-oetans en varen op de rivier

Jullie reizen verder naar het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Ook bij deze opvang worden wees- of gevangen gehouden orang-oetans opgevangen en geleerd hoe ze weer in de natuur kunnen overleven. Er wordt eerst een korte documentaire over het werk van het opvangcentrum getoond en daarna lopen jullie via een houten boardwalk naar de voederplek. De dieren zijn vrij om te beslissen of ze willen komen om te eten, maar de kans dat je de orang-oetans ziet is groot.

Hierna rijden jullie in ongeveer 2,5 uur naar Bilit, aan de Kinabatangan rivier. De oversteek naar de lodge gaat met de boot. In de middag maken jullie een riviercruise op zoek naar de neusapen en de vele soorten vogels die hier voorkomen. De excursies bij Kinanbatangan zijn join in; er kunnen andere reizigers mee gaan. Het diner in de lodge is inclusief. 

Mensen nemen foto's van Orang oetans tijdens het voeren in Sepilok, Maleisisch Borneo
Sepilok

Dag 11: neusapen, orang-oetans en gibbons spotten bij Kinabatangan

In de vroege ochtend hebben jullie de keuze tussen een boottocht op de Kinabatangan rivier en het Oxbow meer of -als het weer het toelaat- een wandeling door de jungle. Daarna ga je terug naar de lodge voor een heerlijk ontbijt. De ochtend is verder vrij ter besteding en tussen de middag kunnen jullie genieten van een lekkere lunch (inbegrepen). In de namiddag staat er weer een boottocht op het programma; op zoek naar neusapen, orang-oetans, gibbons en nog veel meer dieren aan de oevers van de rivier. ‘s Avonds is het heerlijk kletsen met de andere gasten en bespreken welke dieren jullie allemaal gezien hebben. Jullie kunnen ‘s avonds ook een optionele avondwandeling maken. Dit is zeker een aanrader want dan zie je dat de dieren van de nacht tot leven komen.

Dag 12: naar het Tabin Wildlife reservaat

Met een transfer worden jullie naar Lahad Datu gebracht. Hier bevindt zich het Tabin Wildlife reservaat. Jullie overnachten midden in de jungle in een mooie lodge. In Tabin vinden jullie een enorme verscheidenheid aan vogelsoorten, insecten en kleine zoogdieren. Jullie leren er meer over de traditionele medicijnen, planten en kruiden die er aanwezig zijn.

In de namiddag bezoeken jullie de Lipad moddervulkaan, waar vanwege het zoutgehalte veel vogels en dieren komen. Je hebt hier zelfs kans op het zien van olifanten. Het duurt ongeveer 20 minuten om er te komen. Er is ook een uitkijktoren zodat je een goed beeld krijgt van de vulkaan en het omringende bos. Na het avondeten (inclusief) krijg je een presentatie over de natuurlijke rijkdom van Tabin en daarna maken jullie een nachtsafari op zoek naar het nachtleven van onder andere uilen, kikkers, slapende vogels, slangen en spinnen.

bootje op de Kinabatangan rivier Maleisisch Borneo
Neusapen tussen de takken bij de Kinabatangan rivier tijdens boottocht in Maleisië
Olifanten in het Tabin Wildlife reserve Maleisië, Borneo

Dag 13: wandelen en zwemmen in Tabin

Jullie kunnen kiezen voor een vroege ochtendwandeling op zoek naar vogels. Er leven maar liefst 300 verschillende vogelsoorten in Tabin. Juist als het net licht wordt, heb je de grootste kans om de vogels te zien. Uitslapen is eventueel ook een optie. Na het ontbijt wandelen jullie naar de Lipad waterval, dwars door de rijke, diverse fauna en flora. Vergeet je zwemspullen niet, bij de waterval kun je heerlijk zwemmen in de natuurlijke waterbron of douchen onder de waterval. In de vroege avond gaan jullie weer op safari om dieren te spotten, de ideale tijd omdat de dieren dan op zoek gaan naar voedsel. Na het avondeten kunnen je nog een korte nachtwandeling maken.

Dag 14: naar het bruisende Kuala Lumpur

Vandaag vliegen jullie, met een overstap in Kota Kinabalu, naar Kuala Lumpur. Een verblijf van twee nachten geeft jullie de mogelijkheid om deze levendige multiculturele stad uitgebreid te verkennen. Voor de lunch en het avondeten is er heel veel keuze in restaurantjes; je kunt kiezen tussen de Maleise, de Chinese of de Indiase keuken. 

Man leest de krant op straat in Kuala Lumpur
Kuala Lumpur
Petronas Towers in Kuala Lumpur, Maleisië
Gebouwen in Chinatown, Kuala Lumpur Maleisië

Dag 15: vrije dag in Kuala Lumpur

De skytrain is de ideale manier om je makkelijk en snel te verplaatsen en Kuala Lumpur te ontdekken. Op het Merdaka plein riep Tunku Abdul Rahman in 1957 de onafhankelijkheid (‘merdeka!’) van Maleisië uit. De Britse invloed is nog goed te zien, waaronder een aantal katholieke kerken. Little India is beroemd vanwege de Chowkit markt: alle groenten, vis en fruit die je maar kunt bedenken worden hier verkocht en de geuren van India overheersen de wijk. Er is een prachtig museum voor Islamitische kunst in Kuala Lumpur en in de Batu Caves aan de rand van de stad vind je een bijzondere hindoetempel. Verder is Kuala Lumpur ook heel modern, bezoek bijvoorbeeld de Twin Towers en de luxe winkelcentra met grote indoor-achtbanen. Genoeg te zien in deze stad!

Dag 16: afscheid van Maleisië

Helaas is jullie reis ten einde. Jullie worden naar het vliegveld van Kuala Lumpur gebracht. Wellicht nog tijd voor nog wat laatste souvenir-inkopen en dan wordt het echt tijd om afscheid te nemen!

Accommodaties tijdens deze rondreis

We kiezen met zorg onze accommodaties uit voor je rondreis Maleisië. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van kleinschalige, duurzame accommodaties, kleinschalige B&B’s en sfeervolle lodges om zo de ware identiteit van Maleisië te laten zien, maar zonder in te boeten aan comfort.

Rondreis
16 dagen
vanaf € 2.750,-

Prijs per persoon gebaseerd op 2 personen

Dit wil ik!

Wat kost dat nou?

Inbegrepen

 • 15 overnachtingen
 • binnenlandse vluchen: Kuching – Kota Kinabalu, Kota Kinabalu – Sandakan, Lahad Datu – Kuala Lumpur
 • transfers van en naar de luchthavens van Kuching, Kota Kinabalu, Sandakan, Lahad Datu en Kuala Lumpur
 • transfers zoals genoemd in het voorstel
 • maaltijden: 15x ontbijt, 3x lunch, 4x diner
 • excursies volgens programma
 • entrees van Bako NP, Semenggoh, Kinabalu park en Sepilok orang oetan opvangcentrum
 • €5,- p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en annuleringsverzekering
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • niet genoemde entree- en parkgelden
 • tourist tax in Lahad Datu (10MYR pp/pn)
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies

Ook met Reisbrigade naar Maleisië?

Iedere reiziger is anders en heeft andere wensen voor een Maleisië rondreis. Jouw ideale rondreis niet gevonden op onze website? Geen probleem!

Wij gaan graag met jou in gesprek. Samen bespreken we de reiswensen en kijken we of en hoe we hierbij kunnen helpen.

Vraag een reisvoorstel aan
Back To Top