Beste reistijd voor Maleisië

Een deel van Maleisië ligt op het schiereiland ten zuiden van Thailand (West-Maleisië of de Peninsula), het andere deel van Maleisië ligt op Borneo, dit noemen we Maleisisch Borneo. De bijzondere ligging op twee verschillende landsdelen zie je terug in het klimaat: de regentijd voor het schiereiland verschilt van de regentijd op Maleisisch Borneo. Een ding weet je zeker: Maleisië heeft een tropisch klimaat, er is veel zon en de temperatuur is bijna altijd rond de 25 á 30 graden overdag. Je kunt het hele jaar door Maleisië bezoeken, maar er zijn zeker wat seizoenen waar je rekening mee kunt houden.

Maleisie_George-Town-Penang
Phnom Penh
Maleisie-Borneo-Proboscis
Maleisie-Perhentian eiland

September, oktober, november - regentijd aan de oostkust

Peninsula: Aan de westkust is het minste sprake van een regentijd. De regen valt het hele jaar door af en toe, en dan zijn het korte buien later op de dag. In de maanden oktober en november is er wel iets meer kans op buien en is het soms een paar dagen bewolkt. Misschien niet ideaal voor gegarandeerd strandweer met knalblauwe luchten, maar zeker geen reden om er niet naartoe te reizen of een paar dagen te relaxen aan een strand.
Aan de oostkust van het schiereiland zorgt de noordoostmoesson van oktober tot februari voor wind, onweer, regen en slecht weer; de eilanden aan de oostkust van Maleisië zijn dan gesloten.

Borneo: Op Maleisisch Borneo begint in oktober de regentijd, eerst in het oostelijke deel (Sabah) en in november ook in het westen (Sarawak). Het regenseizoen op Maleisisch Borneo is van een andere orde dan op het schiereiland, met soms hele dagen regen. Je kunt Borneo in oktober en november nog wel bezoeken. 

December, januari, februari, maart - regentijd aan de oostkust en op Borneo

Peninsula: Aan de oostkust van het schiereiland zorgt de noordoostmoesson nog steeds voor flinke regen- en onweersbuien; dit duurt tot februari. Het zijn vaak flinke buien die lang duren, met tussendoor af en toe korte droge periodes. Strandhotels aan de oostkust en op de eilanden zijn gesloten, de boten varen niet eens omdat het weer te slecht is. In maart begint alles weer open te gaan, maar let op: maart is een overgangsmaand, het kan dan nog steeds flink regenen. In deze periode kun je wel prima reizen aan de westkust, en ook een strandverblijf kan prima, met alleen af en toe kans op een bui.  

Borneo: Vanaf november gaat het steeds meer regenen, door deze nattigheid is het niet fijn om op Borneo te reizen deze maanden. De regentijd op Maleisisch Borneo loopt door tot december aan de westkant en maart aan de oostkant.  

April, mei, juni, juli, augustus - beste reistijd voor Maleisië

In deze maanden is het in heel Maleisië prima reizen, het regent dan het minst.
Peninsula: Vanaf maart is de regen gestopt: ideaal weer om rond te reizen en om te relaxen aan het strand. Van april t/m september is het ook aan de oostkust mooi weer, je kunt dan heerlijk chillen aan het strand en genieten van de onderwaterwereld op de eilanden voor de oostkust zoals Perhentian, Tioman, Tenggol en Redang.

Borneo:
Tijdens de droge maanden van april tot september is het prima reizen op Borneo, ook al vallen er ook in deze maanden wel af en toe buien. De maanden juni, juli en augustus geven het minste kans op regen op Borneo.

Met Reisbrigade naar Maleisië?

Zie je het wel zitten om met Reisbrigade op reis te gaan naar Maleisië? Wij hopen van wel. Belangrijk om te weten is dat we tijdens je reis 24 uur per dag bereikbaar voor je zijn. Dat is best prettig mocht je ineens nog een vraag hebben of even je gelukzalige moment met ons wil delen. Neem snel contact op dan gaan we samen aan de slag voor je volgende vakantie!

Voorstel op maat?

Onze blogs over Maleisië

Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Een verre rondreis en toch duurzaam?!
Hoe boek je de vlucht bij je rondreis op maat?
Man speelt op een trommel in een Iban Longhouse in het Batang Ai nationaal Park op Maleisisch Borneo
Reisverslag: Overnachten bij de Iban op Borneo
Back To Top