Reisverslag: hoge gebouwen en groene jungle in Maleisië

Dit reisverslag is geschreven door Naomi, zij heeft haar afstudeerscriptie bij Reisbrigade gedaan en is daarna nog een tijd bij Reisbrigade blijven werken tot ze in 2023 is begonnen aan een lange backpack-reis door Azië. Als echte digital nomad houdt ze ons op de hoogte van haar avonturen!   

Batu Caves

Kuala Lumpur

Vroeg in de ochtend kwamen we aan in Kuala Lumpur. Vanaf de luchthaven zagen we de imposante wolkenkrabbers steeds dichterbij komen, dus nieuwsgierig als we zijn gingen we meteen de stad in. Daar werden we ondergedompeld in de drukte: het verkeer raasde langs, hoge gebouwen torenden boven ons uit en we waren omgeven door mensen; kortom een en al bedrijvigheid. Te voet gingen we op ontdekking via een groot winkelcentrum door een tunnel naar de Petronas Towers, en in het aangrenzende park probeerden we even de hectiek te ontvluchten.  

In de avond was het tijd om kennis te maken met de veelzijdige keuken van Maleisië. De Jalan Alor is een hele grote straat vol met verschillende eetkraampjes met bijpassende geuren. Verse noodles, soepen, spiesjes, vis, sapjes en zoete gerechten, in deze straat komt het allemaal voorbij. Wij besloten wat verschillende dingen te proberen. Voor onze neus werden de noodles klaargemaakt terwijl we nog genoten van een gyoza. We besloten de avond af te sluiten met een heerlijke verse roti en verfrissende ijsthee als toetje. 

De volgende dag verkozen we de drukte van het stadscentrum te verruilen voor een van de buitenwijken van Kuala Lumpur. Met de metro gingen we richting de Batu Caves, bekend van de hoge, gekleurde trap met een grote gouden Boeddha ernaast. Daar werden we al snel omringd door nieuwsgierige apen, sommigen met een brutale blik in de ogen. Handig om dus geen (zoals wij wel gedaan hadden) eten mee te nemen: we waren meteen het doelwit voor de brutale apen. Nadat we alle treden hadden beklommen en alle apen hadden ontweken, kwamen we bij de ingang van de grote grot waar de kleurige Hindoetempels in zijn gebouwd. Dat was best indrukwekkend!

Cameron Highlands

Groen, groener, groenst

Na onze avonturen in de stad werd het tijd om weer de natuur op te zoeken. En waar beter dan in het oudste tropische regenwoud ter wereld: Taman Negara. Vroeg in de ochtend gingen we met een boot naar de overkant van de rivier. Vanaf hier liepen we door het regenwoud richting het startpunt van de Canopy Walk: een wandeling over houten touwbruggen door de jungle. Helaas waren we niet de enige met dit idee, het was best druk. Niet helemaal waar we naar op zoek waren, gelukkig hadden we in de middag een boottocht op de planning om verder het regenwoud in te trekken. 

Het was heerlijk weer dus we besloten onze regenkleding achter te laten. Helaas, 5 minuten nadat we in de boot waren gestapt doken er toch hele donkere wolken op en bleek het achterlaten van onze regenkleding een vergissing te zijn geweest: we zaten in een kleine open boot in de stromende regen. Dit maakte de omgeving wel nog wat spectaculairder en om ons heen was niks anders dan groen. Dat in combinatie met het geluid van de regen maakte het gevoel van een tropisch regenwoud toch wel compleet. Na een tijdje varen stapten we uit de boot en liepen we verder de jungle in naar een stroomversnelling. Ondertussen was het gelukkig gestopt met regenen en de terugweg met de boot was nog mooier: de moter bleef uit want we werden met de stroom meegenomen door de rivier terug naar het dorp. 

Van de dichtbegroeide jungle gingen we door naar de heuvels in de hooglanden van Maleisië: de Cameron Highlands. Na een prachtige rit over kronkelende wegen omringd door groene heuvels kwamen we aan in een klein bergdorp. Met onze wandelschoenen aan begonnen we aan de wandeling. Het eerste deel was door een dichtbegroeid bos, toen een klim naar de top vanaf waar we uitzicht hadden over de omgeving, daarna verder langs kleine boerderijen waar verschillende soorten fruit en groenten werden gekweekt. En als afsluiting liepen we tijdens het laatste stuk dan eindelijk tussen de welbekende theevelden en hadden we uitzicht over de prachtige heuvels vol theestruiken.

Mural Art

George Town, de gezellige kunststad

George Town is een stad op het eiland Penang, hier hebben we heerlijk gewandeld door de verschillende wijken: van Little India tot China Town en van de haven door naar Love Street. Op bijna elk gebouw is wel iets van kunst te zien. Hierdoor komt de stad echt tot leven, de muurschilderingen gaan steeds over in het echte leven. Er zijn straten vol winkeltjes waar kunst wordt verkocht en er zijn straten & foodcourts vol met kraampjes waar eten wordt verkocht. Aan de plastic stoeltjes en tafels kun je direct aanschuiven voor de heerlijkste gerechten die voor je ogen vers worden klaargemaakt terwijl je rustig zit te genieten van de mensen, muziek en verschillende keukens. 

Hollandse overblijfselen in Melaka

Onze laatste stop in Maleisië was Melaka (of Malacca), een bekende vakantiebestemming voor de lokale bevolking, zij brengen vooral in het weekend graag een bezoek aan deze stad. Door het centrum loopt een rivier en langs de rivieroevers zijn verschillende restaurants en cafés, hier kun je heerlijk zitten terwijl je geniet van het uitzicht op de omgeving. Tijdens onze wandeling langs de rivier kwamen we al snel wat Indische varanen tegen die zich in de oevers verscholen hielden. 

Elke avond wordt Jonker Street omgetoverd tot een straat vol met eetkraampjes. Wij waren hier in het weekend waardoor het extra druk was en we langzaam met de menigte mee liepen en alles rustig in ons op konden nemen. De volgende dag hebben we wat oude gebouwen in het historische centrum en in de omgeving bezocht: zo liepen we langs het Stadthuys en de Christ Church op het Dutch Square van Melaka naar de top van een heuvel van Saint Paul waar de overblijfselen van de Church of Saint Paul staan en we uit konden kijken over de stad. Vooral bij zonsondergang een hele mooie plek!

Singapore
Laksa

Singapore

Vanaf Melaka trokken we verder naar het zuiden voor een lang weekend in Singapore. Daar wandelden we door Little India, Clark Quay, Chinatown en genoten we van het heerlijke eten. Een van de beste gerechten was toch wel de heerlijke Laksa: een currysoep met vis, groente, kokosmelk en noodles. ‘s Avonds bewonderden we de lichtshow bij de fonteinen in Marina Bay en Gardens by the Bay. We liepen door de botanische tuin en langs een fort op de berg. We hebben heel veel stappen gezet, en juist door dat wandelen konden we alles goed in ons opnemen, totdat we uiteindelijk naar de luchthaven gingen, op weg naar de volgende bestemming!

Met Reisbrigade naar Maleisië?

Zie je het wel zitten om met Reisbrigade op reis te gaan naar Maleisië? Wij hopen van wel. Belangrijk om te weten is dat we tijdens je reis 24 uur per dag bereikbaar voor je zijn. Dat is best prettig mocht je ineens nog een vraag hebben of even je gelukzalige moment met ons wil delen. Neem snel contact op dan gaan we samen aan de slag voor je volgende vakantie!

Voorstel op maat?

Onze blogs over Maleisië

Maleisie-Borneo-Proboscis
Beste reistijd voor Maleisië
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Een verre rondreis en toch duurzaam?!
Hoe boek je de vlucht bij je rondreis op maat?
Man speelt op een trommel in een Iban Longhouse in het Batang Ai nationaal Park op Maleisisch Borneo
Reisverslag: Overnachten bij de Iban op Borneo
Back To Top