Beste reistijd voor Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig eiland, niet heel erg groot en daarom een overzichtelijke reisbestemming zonder grote klimaatverschillen. Het klimaat is tropisch met een gemiddelde temperatuur rond de 30 graden het gehele jaar door, alleen in de bergen van het binnenland, bijvoorbeeld in Nuwara Eliya, is het een stuk koeler. Niet voor niets dat de Engelsen hier hun landhuizen bouwden toen er nog geen airco bestond! Er zijn twee moessons waar je als reiziger rekening mee moet houden: Maha en Yala. Niet eens zozeer voor je rondreis zelf, dat is het hele jaar goed mogelijk. Alleen voor je strandverblijf is het goed om te weten waar het wanneer regent. Hieronder geven we je de bijzonderheden per seizoen.

Ella
Sri-Lanka-nine-arch-bridge
Srilanka-golden-temple

februari, maart, april - warmste maanden

Deze maanden zijn geschikt voor een rondreis over het hele eiland met als afsluiting een fijn, zonnig strandverblijf aan de zuidwestkust. Je kunt veel zon, helder zeewater en hoge temperaturen verwachten. De maanden maart en vooral april zijn de warmste maanden op het eiland. Het is het einde van de droge tijd en pas na april begint het weer te regenen. Reken in april op veel zon, blauwe luchten met daarbij een drukkende, tropische hitte. 

mei, juni, juli – de regenperiode in het zuidwesten

In mei begint het te regenen en koelt het af. Van mei tot augustus brengt de moesson Yala vooral regen in het zuidwesten. Je kunt in deze periode prima rondreizen want de buien zijn wel pittig maar vaak kort. De buien zorgen voor verkoeling en dat is best fijn in een tropisch land.  Als je jouw Sri Lanka rondreis wilt afsluiten met een paar dagen aan het strand, kun je het beste kiezen voor de oostkust waar het in deze periode droog, helder en zonnig is: Tricomalee, Nilaveli, Arugam Bay. De stranden aan de zuidwestkust zijn OK als je een paar dagen wilt relaxen, maar er is grote kans op dagelijkse regenbuien, het is vaker bewolkt en de zee is minder geschikt om te zwemmen en snorkelen. 

augustus, september, oktober - tussenseizoen

In het zuiden van Sri Lanka loopt de zuidwestmoesson op zijn einde, in alle andere delen van Sri Lanka heb je nergens last van, een prima periode om een rondreis door Sri Lanka te maken. In augustus heb je kans om Perahera in Kandy mee te maken, een dagenlang boeddhistisch feest met veel rituelen, muziek en versieringen. 

november, december, januari - de regenperiode in het noordoosten

Voor een rondreis over het hele eiland is dit een prima reisperiode, houd er wel rekening mee dat vooral december -ondanks de meeste regen in het oosten- een hoogseizoen is door de feestdagen. De noordoostmoesson Maha zorgt vanaf oktober tot en met januari voor veel regen in het noordoosten van Sri Lanka. Er vallen korte en hevige regenbuien, hoewel soms ook zomaar de zon weer volop schijnt. Veel stranden aan de oostkust zijn deze maanden verlaten, het is wel de beste reistijd voor een heerlijk, zonnig strandverblijf aan de zuidwestkust: Mirissa, Tangalle, Unawatuna. In deze maanden maak je ook de beste kans om hier walvissen en dolfijnen te spotten.

Met Reisbrigade naar Sri Lanka?

Zie je het wel zitten om met Reisbrigade op reis te gaan naar Sri Lanka? Wij hopen van wel. Weet dan dat we tijdens je reis 24 uur per dag bereikbaar voor je zijn. Dat is fijn als je ineens nog een vraag hebben of even je gelukzalige moment met ons wil delen. Neem snel contact op en laten we samen aan de slag gaan voor je volgende vakantie!

Voorstel op maat?

Onze blogs over Sri Lanka

Ouders met kinderen op de top van de Leeuwenrots in Sigiriya, Sri Lanka
Reisverslag: Sri Lanka
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Een verre rondreis en toch duurzaam?!
Hoe boek je de vlucht bij je rondreis op maat?
Back To Top