Isaan, het onbekende Noordoost-Thailand

Wil jij reizen buiten de gebaande paden? Kies dan voor het onbekende Noordoosten van Thailand. Deze Thaise regio wordt doorgaans aangeduid als de Isaan, voor vele reizigers een blinde vlek op de kaart van Thailand. Zonde, want deze regio is bij uitstek geschikt voor iedereen die van spectaculaire natuur met bergen, nationale parken en indrukwekkende tempels houdt. Slingerend langs de Mekong rivier kun je tijdens een trip door dit deel van het land buurland Laos bijna aanraken.

Het beste van de Isaan

De Isaan is een groot gebied, niet een plek om ‘eventjes’ te bezoeken in combinatie met andere delen van het land. ‘Slow travel is key’ in dit geval. Een aantal plekken die het waard zijn te bezoeken in de Isaan:

Chiang Khan, in het uiterste noorden van de provincie is een fijn startpunt voor een reis door dit onontgonnen gebied. Ten opzichte van de hoofdstad Bangkok en andere delen van het land is het hier lekker koel.

Loei en omgeving: De stoepa van de Phra That Si Songrak, welke eeuwen geleden door Laotiaanse en Thaise Boeddhisten gesticht werd, maakt vast en zeker indruk. Mocht het in je reisschema uitkomen, bezoek Loei dan zeker in de maand juni, wanneer gemaskerde mannen gewapend met houten fallussen tijdens het Phi Ta Khon festival kwade geesten verdrijven.

Nong Khai is vooral bekend als grensplaats naar buurland Laos, maar je treft er ook een bizar beeldenpark vol met betonnen Boeddha- en Hindoebeelden.

Overweldigende natuur

De omgeving van Chiang Khan trakteert je op prachtige houten huizen, zo ver het oog reikt. Volg van hieruit de Mekong rivier naar Sangkhom en bezoek er de watervallen die nauwelijks door toeristen aangedaan worden. De indrukwekkende Chet Si Waterval heb je met een beetje geluk helemaal voor jezelf.

Pha Taem National Park is een van de minst bezochte nationale parken in Thailand. Naast serene rust tref je er ook prehistorische steenschilderingen die teruggaan naar 1000 voor Christus.

Tempels zoals je enkel in de Isaan ziet

Je hebt tempels en je hebt tempels. Thailand staat er vol mee, maar in de Isaan tref je toch wel een paar pareltjes. Voor een bezoek aan Wat Phu Tok moet je geen hoogtevrees hebben. Het heiligdom slingert zich rond een grote rots heen. Wat Phra That Phanom daarentegen staat als een sierlijke witte dame te schitteren in het licht. De stoepa is het heiligste monument van de Isaan en niet minder dan 15 eeuwen jong.

Voor een stukje Khmer-rijk reis je niet naar Cambodja maar naar Prasat Phanom. Samen met Muang Tham de pronkstukken van Thailand. Sla de plaats Nakon Phanom ook zeker niet over, deze stad aan de Mekong heeft een gezellige flaneerboulevard, een smakelijke avondmarkt en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan That Phanom, een tempel in Frans-Laotiaanse stijl.

“De reis was enorm boeiend en de overnachtingen comfortabel. De trajecten waren qua afstand prima te doen. Alles was tot in de puntjes geregeld.”

Tempel op een berg, de Wat Phu Tok in het noordoosten van Thailand
Wat Phu Tok

Werelderfgoed

In de jaren zestig van de vorige eeuw stuitte men in Ban Chiang op een grote hoeveelheid potten van aardewerk. Nader onderzoek volgde en wat bleek, de archeologische vondsten gaan terug tot meer dan 4.000 jaar voor Christus! Niet verwonderlijk dat UNESCO in 1992 de plek tot Werelderfgoed verklaarde. In de provincie Kalasin vond een monnik in 1994 iets heel anders in de grond. Geen potten, maar botten. Geen resten van een kat of een hond, maar van een dinosaurus. In het Sirindhorn Museum leer je alles over de vondst en dino’s in het algemeen.

Waar voor je geld

Niet alleen ben je na een reis door de Isaan unieke ervaringen rijker, je portemonnee zal je ook dankbaar zijn. Eten, drinken, musea, alles in deze regio is een stuk goedkoper dan elders in Thailand. Een prijs/kwaliteitsverhouding die elders in het land nauwelijks geëvenaard wordt.

En, lijkt dit je wat; reizen buiten de gebaande paden van Thailand? Vraag dan snel meer informatie, Reisbrigade helpt je graag op weg naar het fraaie onbekende Noordoost-Thailand!

Gastblogger: Eva Hopstaken. Eva werkte jarenlang in de reisbranche en is sinds 2012 actief als freelance reisredacteur, tekstschrijver en blogger. Voor haar werk reist ze de hele aardbol over maar ze heeft haar hart vooral aan Azië verloren. De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Eva, kijk voor meer foto’s en haar andere blogs op www.omnitraveler.nl.

“De reis was enorm boeiend en de overnachtingen comfortabel. De trajecten waren qua afstand prima te doen. Alles was tot in de puntjes geregeld.”

Ook met Reisbrigade naar Thailand?

Iedere reiziger is anders en heeft andere wensen voor een Thailand rondreis. Jouw ideale Thailand rondreis niet gevonden op onze website? Geen probleem!

Wij gaan graag met jou in gesprek. Samen bespreken we de reiswensen en kijken we of en hoe we hierbij kunnen helpen.

Vraag een reisvoorstel aan

Onze blogs over Thailand

Wat Po tempel in Bangkok, Thailand
Beste reistijd voor Thailand
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Een verre rondreis en toch duurzaam?!
Hoe boek je de vlucht bij je rondreis op maat?
Back To Top