Beste reistijd voor Tanzania

Voor Tanzania zijn er twee belangrijke zaken die kunnen helpen met het plannen van je reis: het regenseizoen en de grote trek. Daarnaast is het goed te weten dat het aan de kust warmer is dan in de hoger gelegen binnenlanden, dus de temperatuur tijdens je reis kan best verschillen. Hoe de seizoen precies vallen kan per jaar verschillen, maar laat je daardoor zeker niet tegenhouden om Tanzania te ontdekken! Temperatuurverschillen tussen het noorden en het zuiden van het eiland kunnen behoorlijk oplopen.

Safari auto's tussen de Gnoes in het Serengeti Nationaal Park, Tanzania

November, december – korte regentijd

Half november begint de korte regentijd, en vooral in het noorden is het in deze maanden nat. Met een goede voorbereiding (regenjas mee) is dat geen enkel probleem, je kunt gewoon op safari. Het is deze maanden warm en vochtig, lekker tropisch! Je hebt dus kans op een fikse bui, maar het regent niet de hele dag door. Voordeel van reizen in deze periode is dat het minder druk is in de nationale park.

Januari, februari, eerste helft maart

De grote kuddes wildebeest steken vroeg in het jaar de grens van Kenia naar Tanzania over. De kans dat je in deze maanden de gigantische kuddes tegenkomt is groot. Helemaal leuk: in deze periode worden ook de jongen geboren, en dat levert fantastische foto’s op. De dier komen naar het conservatiegebied van Ngorongoro omdat het gras dat op de vulkanische ondergrond groeit veel korter is en dus zijn ze beter beschermd tegen de roofdieren. Het is in deze maanden nog flink warm.

Tweede helft maart, april, mei – grote regentijd

Wil je veel safari’s maken tijdens je reis, dan kan het in deze maanden avontuurlijk zijn om van A naar B te komen. De wegen zijn door de regens niet altijd op hun best. Voordeel is wel dat er nog minder reizigers naar Tanzania komen en je de parken soms voor jezelf lijkt te hebben. Lodges geven vaak korting in de periode, dus het ideale moment mocht je een beperkt budget hebben voor je safarireis. In het noorden is het in deze periode beter reizen dan in het zuiden van Tanzania, waar de camps vaak sluiten.

Juni, juli, augustus, september, oktober

Een fantastische periode om Tanzania te bezoeken.De temperatuur is prettig en er valt weinig regen. Het kan ‘s nachts, bijvoorbeeld bij de Ngorongoro krater, flink afkoelen. Hou daar bij het inpakken rekening mee. In juni en juli kun je in de Serengeti vaak nog een deel van de grote trek zien, voordat de kuddes die de oversteek maken naar de Masai Mara in Kenia. Hou er rekening mee dat dit ook de meest populaire periode is om Tanzania te bezoeken.

Zanzibar

Op Zanzibar ben je echt in de tropen! Lekker relaxen op Zanzibar is het fijnst als het droog is. Als het met de planning lukt, bezoek je Zanzibar daarom het beste in januari en februari, of tussen juni en oktober. Maar zelfs in maart, april en mei zal het niet de hele dag regenen, en past een bezoek aan het kruideneiland prima in je programma. Hou je van muziek? Ga dan in begin februari tijdens het Sauti za Busara festival. Dit Afrikaanse muziekfestival vindt plaats tussen de oude stadsmuren van Stone Town. Absoluut een aanrader!

Beklimming van de Kilimanjaro

Wil je de uitdaging aangaan en de Kilimanjaro beklimmen, hou dan in je voorbereiding rekening met de verschillende seizoenen. Die kunnen je toch net wat aangenamer maken of net een wat grotere uitdaging. Januari tot en met maart zijn droog en wat warmer. De kans dat je in deze maanden de beklimming maakt met uitzicht en blauwe lucht is het grootst. Juni tot en met oktober zijn ook prima maanden om de tocht te maken. In november en december is het vaak wat natter, met regen of sneeuw, maar nog steeds een prima tijd om de tocht te wagen. April en mei is het regenseizoen en zijn expedities niet aan te raden, maar dat zorgt er wel weer voor dat in juni de omgeving prachtig groen is. En je de top met bijna niemand hoeft te delen. Kim en Rogier beklommen de hoogste berg van Afrika tijdens hun huwelijksreis eind mei en hebben schitterend weer gehad. De groep die een dag eerder de top gingen beklimmen, hadden dan wel weer vreselijk weer. Soms is het ook een beetje geluk hebben.

Met Reisbrigade naar Tanzania?

Zie je het wel zitten om met Reisbrigade op reis te gaan naar Tanzania? Wij hopen van wel. Wist je dat we tijdens je reis 24 uur per dag bereikbaar voor je zijn. Dat is best prettig mocht je ineens nog een vraag hebben of even je gelukzalige moment met ons wil delen. Neem snel contact op en laten we samen aan de slag gaan voor je volgende vakantie!

Voorstel op maat?

Onze blogs over Tanzania

Tanzania-grote-trek_Serengeti-National-Park.
Beste reistijd voor de grote trek
Boekentips: Tanzania
Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!
Een verre rondreis en toch duurzaam?!
Hoe boek je de vlucht bij je rondreis op maat?
Back To Top