Studiereis vol safari’s in Kenia

Dit blog is geschreven door Kim, oprichtster van Reisbrigade. Ze reist graag over de wereld (met én zonder haar gezin) en is groot liefhebber van Afrika, waar ze het helemaal niet erg vindt om vroeg op te staan om op zoek te gaan naar dieren. 

Kim op studiereis in Kenia

Het is zover, ik mag weer op studiereis! Een combinatie dit keer van een ‘famtrip’ (met andere touroperators in een groep), een stuk zelf georganiseerd, eerst alleen en daarna samen met Marije én een bezoek aan een beurs. Hard werken, veel zien, heel veel zin in! Na een voorspoedige KLM vlucht en een snelle douaneafhandeling zie ik gelukkig al snel onze vertegenwoordiger staan. Ik ga nog even pinnen en dan ben ik vlot in het hotel, het is intussen alweer nacht en morgen vroeg op!

Meteen op pad!

Wat mij meteen opvalt als we wegrijden uit Nairobi, zijn de goede wegen. Er ligt overal mooi asfalt, er worden veel nieuwe wegen aangelegd, een grote verbetering! We maken onderweg een stop bij Loita Hills Basecamp, een bijzondere plek gerund door de Nederlandse Manon van Oldenbarneveld en haar Masai echtgenoot Sankale ole Ntutu. Wij hebben helaas geen tijd om hier te overnachten maar we zien meteen dat dit een heerlijke accommodatie is met een echte ‘terug-naar-de-natuur’-vibe. Je kunt hier tijdens een verblijf van alles leren over de levensstijl van de Masai, aangevuld met yoga-sessies, meditatie, mountainbike trips en andere bush expedities. Sankale is een enthousiaste Masai die heel veel weet van de natuur, maar die ook geen twee minuten stil kan zijn; we horen in korte tijd heel veel informatie.

 Een bijzondere plek en wat mij betreft een echte aanrader!

Back to Nature Foundation
Mooi om te weten is dat Manon en Sankale samen een stichting hebben opgericht: Back to Nature Foundation waarmee ze, samen met de lokale gemeenschap, werken aan een duurzame toekomst voor mens en dier, die samenleven in het Masai Mara ecosysteem.

Loita Basecamp in Kenia

Naar de Masai Mara

Het verkeer valt ook mee dus de reis gaat goed; al snel zijn we bij Sekenani gate. We betalen het entreegeld en gaan het Masai Mara nationaal park in. Onderweg naar onze lodge zien we veel Masai met hun vee en jammer genoeg weinig wild. We slapen vanavond in de Sopa Lodge; een grote, misschien beetje oubollige maar degelijke lodge, een echte klassieker. We drinken een gin-tonic en genieten van het heerlijke eten. Een uitgebreid buffet en allemaal aardige mensen; wat ben ik blij om weer in Kenia te zijn! Tijdens onze eerste game drive door de Masai Mara is het gelukkig rustig en zien we weinig andere auto’s. Het duurt even voor we wild zien, maar eenmaal op de grote vlakte spotten we van alles: eland, topi, impala, thompson gazelle, agama salamander, zebra, olifant, masai giraffe, warthog, cinnamon bee eater, buffel, olifant, struisvogel, suni, reedbuck, leeuw, hyena, luipaard, cheetah met cubs (ja, ik heb zelfs notities gemaakt, zoveel was het!)

Rondreis Kenia, giraffes onderweg
Kim in de Masai mara
Kenia-picknicklunch-in-de-Masai-mara

Verder in de Masai Mara

Onderweg naar de Mara Triangle bekijken we het Ashnil Mara Tented Camp, een mooie lodge aan de Mara rivier, op een plek waar vlakbij soms de migratie oversteekt. De gerenoveerde tenten zien er prima uit en er is een mooie tuin bij het restaurant vanwaar je de hippo’s ziet liggen; deze accommodatie gaan we zeker onthouden! Intussen krijgen we te maken met een nieuwe regel: we mogen met de huidige regels nog maar 12 uur op game drive. We rijden door de Masai Mara ‘op transfer’, dat betekent dat het dak dicht moet blijven en we niet actief naar dieren mogen zoeken, we mogen gelukkig wel even stoppen als we ze zien. Als we de brug over de Mara rivier hebben overgestoken, komen we bij Mara Triangle aan. 

Mara Triangle

We passeren de brug over de Mara en komen aan in Mara Triangle, een afgezonderd gebied binnen het Masai Mara reservaat, met een eigen beheer en eigen regels. Er zijn hier niet veel lodges; omdat je hier alleen kunt komen via 1 van de 2 bruggen over de Mara is het een stuk rustiger dan in de rest van het park. De Oloololo bergwand is de westelijke grens van Masai Mara en vanaf deze hoogte heb je een waanzinnig uitzicht over de Mara Triangle. We genieten van het uitzicht tijdens een picknicklunch onder een acaciaboom en gaan ook nog even kijken bij de grenspalen van Tanzania. We zien cheeta’s, leeuwen en een luipaard en ik ben meer dan tevreden over deze dag! We brengen einde middag eerst nog een bezoek aan het Mara Intrepids Camp, een mooie plek met zwembad aan de rivier, maar zelf overnacht ik mijn laatste nacht in Masai Mara in Mara Rianta, een fantastisch tented camp met 20 prachtige, sfeervolle tenten met het nodige comfort en een eigen hippo-pool. Ik vond dit een fantastische plek!

Masai Mara
Het Masai Mara natuurreservaat is een van de kleinste parken van Kenia, maar dat doet zeker niet af aan de grote verscheidenheid aan dieren die er leven. Het park grenst in het zuiden aan de Serengeti in Tanzania en deze parken zijn samen vooral bekend vanwege
de Grote Trek van de gnoes, zebra’s en gazellen. Het landschap bestaat voornamelijk uit grasland met af en toe een acacia. Houd tijdens je safari de twee rivieren, Talek en Mara, goed in de gaten, want vooral hier kun je nijlpaarden en krokodillen vinden. 

Xebra's in de Masai mara Triangle

Zebra’s bij de Mara rivier

De volgende ochtend rijden we door echt een mooi stukje natuur met veel moeras, struiken, bomen en langer gras, het dak mag gelukkig weer open. Als we bij de rivier aankomen zien we een hele groep zebra’s die lijken te willen gaan oversteken. We wachten geduldig af en al snel blijkt dat ze het ook echt gaan doen; het is geweldig om te zien. De zebra’s maken een hels kabaal, er komen nijlpaarden bij kijken en we zien steeds meer krokodillen. Het is wreed, maar het is de natuur: er worden een stuk of 8 zebra’s beetgenomen door de krokodillen. We blijven een hele tijd staan en besluiten om te lunchen in de auto, zodat we nog langer kunnen blijven kijken. Wat een fantastische ervaring!

Nairobi

Vanuit Mara North vliegen we met Safarilink terug naar Nairobi. Daar ontmoet ik Marije, mijn collega, we gaan samen in een huurauto op pad. We zijn gelukkig snel Nairobi uit via de relatief nieuwe Expressway (zie note), eenmaal op de eenbaansweg buiten de stad wordt het rijden pittiger. De vele vrachtwagens tussen Nairobi en Mombasa maken het moeilijk zichtbaar waar je wel of niet kunt inhalen, en we moeten steeds van snelheid wisselen. Goed blijven opletten dus! Gelukkig hebben wij allebei al vaker in Afrika een auto bestuurd, maar voor een beginnend chauffeur is dit wellicht wat hoog gegrepen

Kamperen in Amboseli

Na een paar uurtjes rijden komen we aan bij Amboseli. Het is inmiddels al einde middag dus we gaan onszelf snel installeren. Kimana KWS Campsite in Amboseli nationaal park is basic maar alles is aanwezig: een toiletgebouwtje met douche, een keukentje en picknicktafels. Met een drankje in de hand genieten we van het prachtige uitzicht op de Kilimanjaro. We maken een eenvoudige maaltijd met noodles, groenten en eieren. Bij de beheerder van de campsite, een vriendelijke dame met de naam Lucy, kunnen we drankjes kopen en zo hebben we alles wat we nodig hebben.

Nairobi Expressway
De Nairobi Expressway is een nieuwe tolweg, die als doorgaande snelweg van 27 kilometer dwars door Nairobi gaat. Bijna de helft van de route gaat over viaducten boven de bestaande wegen. Dit commerciële project werd aangelegd met Chinese investeerders en de officiële opening was in de zomer van 2022. Zonder e-tag in de auto moet je uiterst links blijven rijden en met cash geld (Keniaanse shilling) betalen, auto’s met een e-tag kunnen automatisch doorrijden via de ETC. Je betaalt dus tol, maar dan ben je wel snel de stad uit!

Olifanten in Amboseli
Het prachtige landschap in Amboseli

We slapen in de tent op het dak van de auto, een handige en veilige manier van kamperen want ‘s morgens zijn we vrij snel klaar met opklappen en opruimen, waardoor we nog even tijd hebben om in het vroege ochtendlicht te genieten van het uitzicht op de Kilimanjaro. Bij de gate staat Boniface klaar, onze gids voor de ochtend game drive. Hij stapt bij ons in de auto, en ik mag rijden! Hij vertelt ons dat door het regenseizoen veel dieren vertrekken naar andere gebieden en we zien een paar prachtige kuddes olifanten.  Kortom: het goede safari leven!

Kenia studiereis, onderweg met de gids
Kamperen op het dak van je jeep in Kenia

Tsavo West

We rijden door naar het volgende nationale park: Tsavo West. Boniface stuurt me onderweg nog een appje dat het water onderweg te hoog staat, we moeten een stuk omrijden via de hoofdweg. In de regentijd is het heel fijn dat we advies van de lokale gidsen krijgen, daar luisteren we wel naar! De campsite (Chyulu Public Campsite) in Tsavo West nationaal park is nog iets eenvoudiger dan gisteren; er is een toiletgebouw met douche, maar daar is alleen lauw water. Wel hebben we weer mooi uitzicht op de Kilimanjaro en daar gaat het toch allemaal om: de omgeving! We zijn happy campers, maken opnieuw een eenvoudige maaltijd en duiken na het avondeten weer de tent in.

We worden vroeg wakker, en maken zelfstandig een game drive in het park. Onderweg stoppen we bij Shetani Lava Flow; een enorme uitgestrekt veld van gevouwen zwarte lava, verspreid over een afstand van 50 vierkante kilometer Shetani betekent ‘duivel’ in het Kiswahili: de stromen werden pas een paar honderd jaar geleden gevormd en de locals geloofden dat het de duivel zelf was die uit de aarde opdook.  

Kamperen in kenia
Boom in Amboseli
Zebra's in Tsavo east, Kenia

Mzima Springs

Daarna rijden we door naar Mzima Springs, een oase van groen in het westen van het park dat 250 miljoen liter zoet water per dag produceert, het grootste deel van het zoete water voor Mombasa. Er loopt een wandelpad van ongeveer een kilometer langs het water, en er zijn hier zowel nijlpaarden als krokodillen te spotten! 

Na Mzima Springs checken we weer de route bij lokale gidsen, want de staat van de wegen blijft onvoorspelbaar. De route naar de gate is prachtig, het park is mooi groen en we hebben uitzicht op de bergen; erg indrukwekkend en nog heel ongerept. Ongeveer een half uur voor we bij de gate zijn, begint het te regenen en wordt het nog spannend, maar net op tijd rijden we de gate uit, door naar Tsavo East.

Kenia studiereis, Mzima Springs

Tsavo East

Aangekomen in Tsavo East blijkt dat veel wegen door het slechte weer dicht zijn. We zien nog wel een prachtige rode olifant, een fijne verrassing, maar dan worden de wegen echt te slecht en keren we om richting de Ndlololo Public Campsite. Deze ligt prachtig tussen de bomen en er is een douche- en toilet gebouwtje, er staan her en der wat picknicktafels en er is een afgesloten keuken. Dat is heel fijn, want een enorme groep bavianen en vervet monkeys houdt ons gezelschap. In de keuken is ook stroom beschikbaar, dus jippie, we  kunnen onze telefoons en laptop opladen. We maken wat eten klaar -vandaag een broodje met kaas, tomaat en ei-, doen een spelletje en werken nog een beetje waarna we weer vroeg de tent induiken. Vrij snel begint het hard te regenen, dit houdt de nacht aan.

Studiereis Kenia: een rode olifant in Tsavo East

Via Mombasa naar Nairobi

De rit verloopt soepel en we komen eerder dan gepland aan bij het treinstation Mombasa Terminus, dit ligt heel gunstig aan een nieuwe snelweg, nog voor de stad Mombasa. Het is een groot gebouw, en er zijn uitgebreide bagage- en paspoortcontroles. In de middag vertrekt mijn trein terug naar Nairobi, Marije reist vanaf hier verder naar de kust. Ik heb een heerlijke ruime stoel met veel beenruimte, en er komen regelmatig verkopers langs met eten of drinken. Tip: handig om cash geld bij je te hebben! Het is comfortabel reizen en ik heb zelfs nog wat kunnen werken. Net op tijd voor een laat diner ben ik in het hotel in Nairobi.

Safari’s in Samburu

De volgende ochtend ontmoet ik mijn reisgenoten voor de volgende dagen; ik ga nog op safari in Samburu en verblijf twee nachten in het mooie Surana Buffalo Springs! We vliegen met Safarilink naar Samburu, en maken meteen die middag al een game drive in Buffalo Springs, een van drie parken die samen Samburu vormen. Het heeft de voorbije dagen flink geregend, dus het is mooi groen. We zien in de verte de top van Mount Kenia. We rijden langs de Buffalo Springs, de bron waar het park naar genoemd is en we zien een grote kudde olifanten en daarna leeuwen die zich tegoed doen aan een giraffe. ‘s Avonds drinken we een drankje met de groep op het dak van het restaurant, en bij het eten lijkt het alsof we elkaar al heel lang kennen. Ook de volgende ochtend maken we een game drive, dit keer zien we onder andere een arend die een guineafowl (een parelhoender) heeft gevangen en aan het doden is. Rond 9.30u zijn we terug en gaan we ontbijten. Daarna gaan we via de Chokaa Gate op bezoek bij een Samburu dorp, waar we wat rondwandelen en souvenirs kopen. Na een heerlijke lunch bij de lodge maken we die middag weer een game drive die duurt tot zonsondergang. We drinken een sundowner bovenop een berg, en op de terugweg naar de lodge lopen we nog wat vertraging op achter een olifant die niet aan de kant wil. Ook weer een mooi verhaal om over na te praten bij het eten.

De laatste game drive!

Voor we gaan, maken we de volgende ochtend nog 1 game drive. We gaan op zoek naar de leeuwen van gisteren, maar die zijn er niet meer, we spotten wel twee jakhalzen en een mooie groep oryxen. Ik geniet er extra van, want het is mijn laatste game drive deze trip. Dan worden we naar de airstrip gebracht en vliegen we terug naar Nairobi. Hier slaap ik nog een nachtje, alvorens ik deelneem aan de Magical Kenya Travel Expo. Deze beurs brengt verschillende hotels, aanbieders van excursies en vervoerbedrijven bij elkaar en zo kunnen internationale reisorganisaties in korte tijd veel nieuwe producten leren kennen of relaties onderhouden. We houden hiermee onze kennis up-to-date (iemand moet het doen)! Na twee intensieve beursdagen is het dan eindelijk tijd om naar huis te vliegen.

Heb je vragen?

Heb je reisplannen richting Kenia? Ik heb heel veel geleerd en weer veel gezien dus als je vragen hebt over Kenia, bel dan snel, ik vertel je graag van alles over Kenia!   

Onze blogs over Kenia

Back To Top