Maak met Rovos een reis terug in de tijd

Ga je op vakantie in Zuid-Afrika en wil je echt iets bijzonders beleven? Dan is een reis per trein een aanrader! Zelf mocht ik een bijzondere trip met Rovos Rail maken tijdens een studiereis (dat is een reis voor reisorganisaties om een product beter te leren kennen). Het was een reis van 3 dagen, dus ik verbleef maar 2 nachten in deze nostalgische trein maar het leek veel langer.  In dit blog over Rovos Rail kunnen jullie lezen over mijn bijzondere rit terug in de tijd!

Heidelberg

Met Rovos Rail

Eindelijk was het dan zo ver! Ik mocht aan boord van de bijzondere Rovos Rail. Misschien wel het meest luxueuze wat ik ooit heb gedaan. De Rovos Rail is namelijk niet zomaar een trein; sinds de oprichting in 1989 is Rovos Rail het symbool voor stijlvolle treinreizen door zuidelijk Afrika. Met historische treinwagons en stoomlocomotieven heeft elke trein zijn eigen geschiedenis en deze maatschappij wordt niet voor niets de pride of Africa genoemd!

Een reis vol luxe

Oorspronkelijk zouden we een treinreis van twee dagen maken, maar door werkzaamheden aan het spoor werd besloten om niet langs de Drakensberg maar een omweg via Swaziland naar Pretoria te maken. Iets langer en dus heel vervelend natuurlijk, want nu was er nog meer tijd om te genieten van deze once in a lifetime ervaring. Samen met een aantal andere mensen uit het toerisme melden we ons in de lobby van Rovos in het station van Durban. We worden opgehaald door Meneer Rovos zelf. Hij heet Rohan Vos en is de oprichter. Meteen bij binnenkomst kregen we een glaasje bubbels om te proosten. Helaas voor mij eentje zonder alcohol, want ik was 20 weken zwanger.

Rohan vertelt vol passie over de trein en de ervaring. Er is geen wifi aan boord en dat is bewust. Je mag in de openbare ruimtes van de trein geen gebruik maken van je telefoon of laptop. Je Instagram bijwerken is dus voor na je treinreis. Mocht dat een probleem voor je zijn, dan is er een andere fijne trein in Zuid-Afrika, waar het wel mag: de Blue Train.

Eten & drinken aan boord

Heb je zin in een drankje? In je eigen minibar liggen je favoriete drankjes al voor je klaar of wandel naar de bar. Het zal lastig kiezen worden, want het assortiment is zeer uitgebreid. En oh ja, je hoeft aan boord niets te betalen want alles is inbegrepen. Er zijn 3 soorten suites om uit te kiezen: Pullman suites (7 m2) , Deluxe suites (10 m2) en de Royal suites (16m2). Ik sliep in een Pullman suite. Overdag heb je een comfortabele sofa waar je heerlijk uit het raam kan kijken, en terwijl je in de restauratiewagen aan het dineren bent, wordt het bed voor je opgemaakt.

Als je denkt dat dat alles is, dan heb je het mis, na een heerlijk koel drankje staat er een 4-gangen lunch op mij te wachten. Het observatierijtuig is the place to be! Op het open achterdek maak je de mooiste foto’s en geniet je intens van het Afrikaanse landschap. Om 16.30u wordt er nog een thee geserveerd met zoete en hartige snacks.

Daarna het diner: een bijzondere ervaring. Gekleed in gala geniet je samen met de andere gasten van 4-gangen met steeds bijpassende wijnen. Inderdaad, zowel lunch als diner bestaan uit meerdere gangen. Er wordt rekening gehouden met allergieën, intoleranties, zwangerschap, noem maar op. Het zag er allemaal fantastisch uit en nog belangrijker: het was heerlijk!

Na het diner zakken we af naar de lounge voor een nachtmutsje. Normaal rijdt de trein ‘s nachts niet door, maar er waren problemen aan het spoor en om onze achterstand in te halen rijden we dus wel door. Het blijft natuurlijk wel Afrika, zelfs in een luxe trein.

“Het observatierijtuig is the place to be! Op het open achterdek maak je de mooiste foto’s en geniet je intens van het Afrikaanse landschap.”

Swaziland

Op avontuur in Swaziland

Net wanneer je denkt dat je alleen maar eet, drinkt en zit, stopt de trein en ga je van boord om een avontuurlijke gamedrive te maken in een nationaal park. Een safari mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Zuid-Afrika. Wij zijn naar Mkhaya game reserve in Swaziland geweest en hebben onze ogen uitgekeken door de vele neushoorns. Hou je van golfen? Rovos Rail heeft ook een speciale treinreis voor golfers gemaakt. Heerlijk verwend worden aan boord, terwijl je langs de mooiste golfbanen reist, waar je natuurlijk een stop maakt om te spelen!

Na drie dagen komt er toch een einde aan deze bijzondere reis terug in de tijd. En denk je nu: ‘klinkt leuk Kim, maar dit is zeker prijzig’? Ja, dat is het, maar het is zeker de moeite waard als je het mij vraagt. Dit klinkt wellicht cliché, maar het is een ervaring die je nooit meer vergeet.

Wil jij ook met de trein door Zuid-Afrika reizen?

Zie jij een reis terug in de tijd ook zitten? Rovos Rail biedt verschillende routes aan; van een 3-daagse reis van Pretoria naar Kaapstad tot een 15-daagse reis door 6 landen langs alle hoogtepunten van zuidelijk Afrika. Heb je vragen of interesse? Neem contact met mij op, want je mag me er alles over vragen!

Neem contact op

Onze blogs over Zuid-Afrika

Malariavrij reizen in Zuid-Afrika
Op reis met jonge kinderen in Zuid-Afrika
Reiziger bij haar 4x4 jeep in de Sossusvlei tijdens een rondreis door Namibië
De beste voorbereiding op je 4×4 selfdrive
Load shedding in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika autohuur
Autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika & Namibië
Boekentips Reisbrigade Zuid-Afrika
Boekentips: Zuid-Afrika
Reisverslag: Zuid-Afrika
Back To Top